Μια φορά ήταν … η Κολοτούμπα της Σοφίας Μαντουβάλου

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Στην 5η ενότητα της γλώσσας Β δημοτικού προτείνεται να διδαχθεί από το Ανθολόγιο το παραμύθι
“Μια φορά ήταν … η Κολοτούμπα” της Σοφίας Μαντουβάλου. Διαβάσαμε ολόκληρο το όμορφο και διδακτικό παραμύθι στην τάξη μας και από το παρακάτω βιβλίο όπου μέσα από τις περιπέτειες της Κολοτούμπας, με απλό, λιτό και κατανοητό τρόπο, δίνονται στα παιδιά σημαντικές γνώσεις για τη σωστή διατροφή. 

Όπως διαβάσαμε στο www.elniplex.com μια φορά ήταν… η Κολοτούμπα, μια μαϊμού που έτρωγε μόνο μπανάνες, που είχε φίλο τον Πάνωκάτω, που είχε γείτονα τον Παρλαπίπα… Μεγάλος της στόχος ήταν να βγει πρώτη στους αγώνες της ζούγκλας. Άλμα σε εκατό σχοινιά! Στους προηγούμενους αγώνες απέτυχε παταγωδώς, καθώς βρέθηκε κάτω φαρδιά πλατιά στο τρίτο κιόλας πήδημα! Η ντροπή της ήταν μεγάλη, η στεναχώρια της μεγαλύτερη και το κλάμα της… ασταμάτητο! Λίμνη ολόκληρη τα δάκρυά της. Προετοιμαζόταν σκληρά για τους επόμενους αγώνες, το αποτέλεσμα της προπόνησής της όμως, ήταν απογοητευτικό κι εκείνη… πολύ κουρασμένη! Τότε, ο φίλος της o Πάνωκάτω τη συμβούλεψε: «Για να πάρει κανείς μέρος στους αγώνες, πρέπει να είναι γερός και δυνατός….. Και ξέρεις ποιος είναι γερός και δυνατός; Όποιος τρώει σωστά, κοιμάται σωστά και γυμνάζεται σωστά…». Η Κολοτούμπα με την ελπίδα ότι θα τα καταφέρει ξεκίνησε να τρώει…

Πάντα όμως, κάποιο λάθος έκανε στη διατροφή της… ένα λάθος που το πλήρωνε με κούραση και εξάντληση.

Ευτυχώς, ο φίλος της την επισκεπτόταν κάθε τόσο…

Θα βρει όμως τον τρόπο τελικά ο Πάνωκάτω να εξηγήσει στην Κολοτούμπα πώς να τρέφεται σωστά; Η Κολοτούμπα θα τα καταφέρει; Θα αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες; Θα φτάσει στο στόχο της να κερδίσει τους αγώνες;

Το βιβλίο μας άνοιξε …την όρεξη να μάθουμε περισσότερα για τη σωστή διατροφή!

Στην τάξη μας αρχίζουμε από σήμερα να υλοποιούμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τρεφόμαστε σωστά” που εντάσσεται στο ευρωπαικό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία της ΕΕ.

Tα εκπαιδευτικά μέτρα του Προγράμματος για την προώθηση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία περιλαμβάνουν την ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα «Τρεφόμαστε Σωστά» η οποία λειτουργεί ως ψηφιακό εργαλείο, μέσω τηλεκπαίδευσης και περιέχει χρήσιμο υλικό για την υγιεινή διατροφή.

Τι είναι η διατροφή – Τι και γιατί τρώμε;

Αρχίσαμε με το πρώτο μάθημα της ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας, όπου οι μαθητές διερευνούν τι είναι η διατροφή και ποιες ανάγκες καλύπτει, ενώ εξοικειώνονται με θέματα υγιεινής διατροφής και την καθιέρωση υγιεινών στάσεων στην καθημερινότητα. Τέλος, εξοικειώνονται με την σωστή ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων μέσα στην ημέρα. Δείτε στη συνέχεια τη σχετική ανάρτηση.

Στη συνέχεια είδαμε το εκπαιδευτικό βίντεο για την διατροφική πυραμίδα και ακούσαμε τραγουδάκια για την υγιεινή διατροφή!

Stelina Lina

Ένα πολύ όμορφο τραγούδι για τη διατροφή!!!

Στίχοι-Μουσική: Τατιάνα Ζωγράφου

Ερμηνεία: Άρτεμις Βαβάτσικα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος,

Παιδική χορωδία Δημοτικού ωδείου Μοσχάτου

evfilo

Το καρότο και η αγκινάρα-Παραμυθοτράγουδα

evfilo Απο το Cd ”Παραμυθοτράγουδα”. Ο Γιάννης Ζουγανέλης μελοποιεί Έλληνες ποιητές που έγραψαν για παιδιά. Ερμηνεία: Ελεονώρα Ζουγανέλη,Γιάννης Ζουγανέλης και παιδική χορωδία.

Μάγειρας-Μάριος Φραγκούλης, Ηλίας Μαμαλάκης

Stella Dendiliari ♪♫ Μουσικό Παραμύθι ♪♫ Στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος ** Μουσική: Δημήτρης Μαρκατόπουλος ** Οπτικοποίηση: Στέλλα Δενδηλιάρη ** Από το βιβλίο – cd: ΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ * Εκδόσεις: Μικρή Άρκτος **

Τέλος, ακολούθησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα αναρτηθούν το προσεχές διάστημα.

You may also like

1 σχόλιο

Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Τρεφόμαστε σωστά» – Love Teaching 25 Νοεμβρίου 2022 - 00:14

[…] Μια φορά ήταν … η Κολοτούμπα της Σοφίας Μαντουβάλου […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?