Νεολιθικοί οικισμοί στο Σέσκλο & στο Διμήνι

Στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος αυτή τη βδομάδα μαθαίνουμε κι επεξεργαζόμαστε το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας. Την Παρασκευή ασχοληθήκαμε με τον νομό Μαγνησίας. Αξιοσημείωτοι είναι οι οικισμοί Σέσκλο και Διμήνι Μαγνησίας καθώς πρόκειται για τους πιο γνωστούς οικισμούς της Νεότερης Νεολιθικής περιόδου της Ελλάδας. Είναι οι πιο συστηματικά ανασκαμμένες νεολιθικές θέσεις της Θεσσαλίας, που μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και οικονομική οργάνωση των προϊστορικών οικισμών. 
Το Σέσκλο είναι ένας από τους αρχαιότατους νεολιθικούς οικισμούς της Θεσσαλίας, που κατοικήθηκε για πρώτη φορά στην αρχή της 7ης χιλιετίας (6800 π.Χ) και ερημώθηκε λίγο πριν το τέλος της 5ης χιλιετίας π.Χ (4.400 π.Χ). Ο νεολιθικός οικισμός του Σέσκλου βρίσκεται νοτιοανατολικά από το σύγχρονο ομώνυμο χωριό και απέχει 14 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου. Ο οικισμός αναπτύχθηκε στο λοφώδες περιβάλλον κοντά στον Παγασητικό κόλπο και τη λίμνη Κάρλα. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της θέσης από τους πρώτους κατοίκους της διαδραμάτισε η γεωμορφολογία της ευρύτερης περιοχής, με τα βαθιά ρέματα και τους χαμηλούς λόφους με τη μεγάλη αποστραγγιστική ικανότητα.


Το Διμήνι ήταν προϊστορικός οικισμός (4.800 π.Χ.) της νεότερης νεολιθικής εποχής δηλαδή μετά την προκεραμική περίοδο και πριν την τελική νεολιθική που βρίσκεται κοντά στη σημερινή ομώνυμη κωμόπολη και απέχει 4 χλμ. ΝΔ του Βόλου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ που ακολουθεί για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας!

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Ποια δικαιώματα καταπατούνται στις μέρες μας;

Εξάτμιση και συμπύκνωση

Υπηρεσίες Δήμου Πατρέων και υπηρεσίες παραπομπής

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More