Ο θαυματουργός Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος

Η μικρή δημοσιογράφος Αθανασία Χ. της Δ2 τάξης του Δ.Σ. Λεχαίου Κορινθίας το 2017 με αφορμή το οικογενειακό ταξίδι που πραγματοποίησε στην Εύβοια, θέλησε να μοιραστεί μαζί μας τις όμορφες στιγμές που πέρασε, οι οποίες εκτός από ξενοιασιά είχαν και ευλάβεια…
Ας διαβάσουμε την εμπειρία της και τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο μαζί με την οικογένειά μου επισκεφτήκαμε την εκκλησία του   Άγιου  Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι  Ευβοίας. Εκεί φυλάσσεται  το σκήνωμα του Αγίου. 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε περίπου το 1690 μ.Χ. στην περιοχή της Μικράς Ρωσίας, σημερινής Ουκρανίας, από χριστιανούς γονείς. Κατετάγη στο στρατό του Μεγάλου Πέτρου και πήρε μέρος στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1710–1711), όπου αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια πουλήθηκε σαν σκλάβος σε ένα Τούρκο αξιωματικό που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας. 

Ο Τούρκος αξιωματικός μετέφερε τον Άγιο στο Προκόπι και εκεί προσπάθησε, όπως συνηθιζόταν τότε, να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει. Ο Άγιος αντιστάθηκε σθεναρά σε όλες τις προσπάθειες του Τούρκου και τέλος ο Τούρκος άφησε ήσυχο τον Άγιο να διατηρήσει την πίστη του.
Οι συνθήκες διαβίωσης του Αγίου ήταν πολύ σκληρές. Κοιμόταν στο στάβλο του αφεντικού του, μαζί με τα ζώα των οποίων τη φροντίδα του είχε αναθέσει. Έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά και ήταν αναγκασμένος να περπατά χωρίς υποδήματα. Σε αυτόν τον στάβλο, ο Άγιος προσευχόταν, ενώ τα βράδια συχνά επισκεπτόταν μια εκκλησία που ήταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Το αφεντικό του πλούτισε και έγινε από τους ισχυρότερους άντρες της περιοχής. Όταν κάποια στιγμή ο Τούρκος αξιωματικός επισκέφτηκε τη Μέκκα για προσκύνημα, ο Άγιος Ιωάννης με θαυμαστό τρόπο έστειλε από το Προκόπι στην Μέκκα ένα πιάτο με ρύζι για το αφεντικό του. Στην αρχή δεν τον πίστεψαν, αλλά όταν ο Τούρκος γύρισε από την Μέκκα φέρνοντας το πιάτο μαζί του πείστηκαν και το θαύμα αυτό έγινε σε όλους όσους κατοικούσαν στην περιοχή γνωστό.

Ο Τούρκος θέλοντας να τιμήσει τον Άγιο προσφέρθηκε να του καλυτερέψει τις συνθήκες διαβίωσης. Ο Άγιος όμως αρνήθηκε και συνέχισε να φροντίζει τα ζώα του αφεντικού του και να μένει στον στάβλο. 

Δουλεύοντας την ημέρα και προσευχόμενος τη νύχτα έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος τον υπόλοιπο του βίου του έως τις 27 Μαΐου του 1730, όπου αναπαύτηκε σε ηλικία 40 ετών. 

Ήταν μεγάλη ευλογία για μένα και την οικογένειά μου που προσκυνήσαμε το θαυματουργό σκήνωμα του Αγίου. Επίσης πήραμε την ευλογία από το σκούφο και την ζώνη του Αγίου που βάλαμε πάνω μας. Εύχομαι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος να έχει πάντα καλά όλο τον κόσμο και να μας προστατεύει πάντα.

Αθανασία Χρ.

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

21 Νοεμβρίου: Τα Εισόδια της Παναγίας

Εδώ Πολυτεχνείο

Η κυρά Δημοκρατία

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More