Σήμερα πραγματοποιήσαμε σε ένα παρτέρι του προαύλιου χώρου του σχολείου μας εθελοντική δεντροφύτευση δεντρολίβανου.
Η δράση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Teachers4europe, στα πλαίσια καινοτόμων δράσεων Περιβαλλοντικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δρω στη φύση κι εξερευνώ τη βιοποικιλότητα» που υλοποιείται στη Δ2 τάξη τη σχολική χρονιά 2016-2017 και στα πλαίσια της συμμετοχής μας στο διεθνές ευρωπαϊκό δίκτυο με συμμετοχή 15 ευρωπαϊκών χωρών «Learning about forests – Μαθαίνω για τα Δάση» υπό την αιγίδα του δικτύου Ecoschools-Οικολογικά Σχολεία της ΕΕΠΦ-FEE Foundation for Environmental Education.
Επίσης, η δράση εντάσσεται στις δραστηριότητες που υλοποιούμε συμμετέχοντας στο δίκτυο της WWF “Καλύτερη ζωή στο σχολείο” με τίτλο “Τα μικρά σποράκια” .
Το δεντρολίβανο είναι αρωματικός, αειθαλής θάμνος ο οποίος ανήκει στο γένος Ροσμαρίνος. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της Μεσογείου αλλά σήμερα εκτός από τις περιοχές αυτές καλλιεργείται ως καλλωπιστικό για τα ωραία κυανά άνθη του σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και τις εύκρατες περιοχές της Αμερικής. Περιέχει τανίνη και αιθέριο έλαιο, το οποίο εξάγεται με απόσταξη κυρίως από τις κορυφές των ανθοφόρων βλαστών. Τα άνθη του προτιμώνται από τις μέλισσες και γίνονται πηγή για την παραγωγή μελιού.
Είναι πυκνόφυλλος και πολύκλαδος θάμνος με ύψος που δε ξεπερνά τα 2 μέτρα. Τα φύλλα του είναι δερματώδη, μικρά , γραμμοειδή και μοιάζουν με πευκοβελόνες. Η πάνω επιφάνεια των φύλλων έχει χρώμα σκούρο πράσινο και η κάτω επιφάνεια είναι ελαφρώς χνουδωτή με χρώμα λευκό ή αχνά γκριζωπό. Τα άνθη βρίσκονται κατά ομάδες και βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων. Το χρώμα τους είναι μοβ, κυανόλευκο ή και λευκό. Δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από πότισμα και μπορεί να φυτρώσει και σε βραχώδεις ορεινές περιοχές. Οι βλαστοί έχουν ένα ευχάριστο άρωμα που μοιάζει με αυτό του τσαγιού και η γεύση τους είναι ελαφρώς πικρή και λίγο καυτερή.
Αρχικά, επιλέξαμε τη θέση που θέλουμε να φυτευτεί. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού της Ε τάξης κ.Ευσταθίου, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ, ανοίξαμε λάκκο φύτευσης με σκαπτικό εργαλείο. Το χώμα που βγάλαμε δεν το σκορπίσαμε αλλά το τοποθετήσαμε κοντά στο λάκκο για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα κατά την τοποθέτηση του φυταρίου.
Έπειτα, ακολούθησε η τοποθέτηση του αρωματικού θάμνου στο λάκκο φύτευσης. Πιάσαμε προσεκτικά το δεντρολίβανο με το ένα χέρι από το λαιμό (μ
εταξύ ριζών και φυλλώματος) και προσεκτικά το αφαιρέσαμε από τη γλάστρα. Τοποθετήσαμε το δεντρολίβανο όρθιο στο λάκκο, έτσι που να αγγίζουν οι ρίζες του τον πάτο του λάκκου χωρίς να πιέζονται. Με το άλλο χέρι μας δώσαμε προσοχή στις ρίζες τη φυσική τους θέση.
Βάλαμε πρώτα το επιφανειακό χώμα που είχαμε βγάλει από το λάκκο και το πιέσαμε γύρω από το φυτό με τις παλάμες και τα δάχτυλα ανοιχτά ώστε να έρθει το χώμα σε επαφή με τις ρίζες.
Στο τέλος το ποτίσαμε και προσθέσαμε προστατευτικό δίχτυ.
Συμβουλές ποτίσματος δεντρολίβανου
Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα ευκολότερα φυτά στο πότισμα. Στέγνωσε τελείως; Τότε το ποτίζεις! Αν το βλέπετε λίγο βρεγμένο καλύτερα μην το ποτίσετε. Προτιμήστε πρώτα να στεγνώσει καλά το χώμα του.
Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές για την εθελοντική συμμετοχή τους και για την αγάπη τους στο περιβάλλον.