Μεγάλη Τρίτη: Το τροπάριο της Κασσιανής

από Love Teaching by Archodoula
3 λεπτά ανάγνωσης

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, και αφετέρου στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Με την αναφορά στη δεύτερη παραβολή των ταλάντων, που αναγιγνώσκεται, υπενθυμίζεται το χρέος όλων μας να καλλιεργούμε τα χαρίσματα που μας δίνει ο Θεός όχι μόνο για το δικό μας καλό, αλλά και για το καλό του συνόλου.

Τη Μεγάλη Τρίτη θα ακουστεί το τροπάριο της Κασσιανής που αναφέρεται στην ‟εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα γυνή”, που έτρεξε και μετανοώντας γονάτισε μπροστά στον Κύριο κλαίγοντας και του έπλυνε τα πόδια με μύρο και δάκρυα και τα σκούπισε με τα μαλλιά της εκλιπαρώντας για συγχώρεση, για να ακούσει από το στόμα του Κυρίου: ‟Η πίστις σου σέσωκέ σε. Πορεύου εν ειρήνη.”

Η Κασσιανή ήταν βυζαντινή ποιήτρια που έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε μεταξύ 805 και 810 στην Κωνσταντινούπολη κι όταν μεγάλωσε συνδύαζε σωματική ομορφιά και εξυπνάδα. Οι χρονικογράφοι αναφέρουν ότι έλαβε μέρος στην τελετή επιλογής νύφης για τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, όπου θα επέλεγε σύζυγο της αρεσκείας του δίνοντάς της χρυσό μήλο. Θαμπωμένος από την ομορφιά τής Κασσιανής, της είπε: «Ως άρα διά γυναικός ερρύη τα φαύλα» – «Από μία γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα κακά», αναφερόμενος στην αμαρτία και τις συμφορές που προέκυψαν από την Εύα. Η Κασσιανή απάντησε: «Αλλά και διά γυναικός πηγάζει τα κρείττω» – «Και από μία γυναίκα ήρθαν τα καλά», αναφερόμενη στην ελπίδα τής σωτηρίας από την ενσάρκωση του Χριστού μέσω της Παναγίας.

Τροπάριο της Κασσιανής

Σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, τη Μεγάλη Τρίτη, οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα πασχαλιάτικα κουλουράκια τους.

You may also like

1 σχόλιο

Μεγάλη Τρίτη: «Ἰδού ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός» – Loveteaching 27 Απριλίου 2021 - 00:22

[…] Μ.Τρίτη: Των δέκα παρθένων Μεγάλη Τρίτη […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?