Συμμετοχή στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας "Σοφία Φίλντιση-Το δέντρο της Σοφίας"

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης
Οι μαθητές της Δ2 τάξης συμμετείχαν στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Σοφία Φίλντιση – Το δέντρο της Σοφίας», με θέμα «Έθιμα του τόπου μας και του κόσμου όλου»
Ο διαγωνισμός αυτός αφιερώνεται στη μνήμη της Μεσσήνιας συγγραφέως που γεννήθηκε στη Βανόδα Τριφυλλίας. Τα πρώτα της γράμματα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο της Κυπαρισσίας. Ύστερα από πολυετή παραμονή στην Αθήνα, επέστρεψε στον τόπο της και έζησε στην Καλαμάτα από το 1981 έως το τέλος της ζωής της.
Γεμάτη ευαισθησίες και τρυφερότητα προς την παιδική ηλικία είχε γράψει πολλά βιβλία, διηγήματα, ποίηση και στίχους που μελοποίησε ο Μίμης Πλέσσας. Έργα της έχουν παιχτεί στον κινηματογράφο όπως «Ο Αη Βασίλης ο θαλασσινός» και «Το σκιάχτρο». Το 2004 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το βιβλίο «Ποιήματα για παιδιά».

Διαβάστε τις συμμετοχές-έθιμά μας!!!
Το έθιμο για τα Βαφτίσια της Μελίνας Χ.
Αφορμή για το φετινό διαγωνισμό θα αποτελέσουν 3 διηγήματα από τη συλλογή της Σοφίας Φiλντιση «Η καρδούλα». Πρόκειται για «Το βραχιολάκι», «Τις φωτιές» και «Την Καρδούλα». Και στα τρία η συγγραφέας με τον ξεχωριστό νοσταλγικό της τόνο μιλά για έθιμα του τόπου μας, έτσι όπως τα είδε και τα έζησε ως παιδί.
Το έθιμο του ξεματιάσματος της Αθανασίας Χ.
Οι μαθητές έγραψαν για έθιμα παλιά και ξεχασμένα, έτσι, όπως τα έχουν ζήσει από την άμεση εμπειρία τους ή από διηγήσεις των μεγαλυτέρων. Τα έθιμα αυτά προέρχονται από τον τόπο τους, την πόλη του Λεχαίου και από άλλες περιοχές της Ελλάδας .
Το έθιμο του “Αμίλητου Νερού” του Μάριου Ρ.

Οι μικροί  λογοτέχνες σε ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο ανακαλύπτουν πώς οι άνθρωποι καλωσορίζουν και εξευμενίζουν τις σημαντικές αλλαγές και τα περάσματα στους κύκλους των εποχών και στον κύκλο της ζωής.

Το Βασιλίκι και ο Ραβδάτορας της Αγγελικής Π.

Όλοι οι άνθρωποι παντού και πάντα μοιάζουμε, 
στις ανάγκες, στους φόβους
και 
τις ευχές μας για το μέλλον…

Μπράβο στους μαθητές που 
συμμετείχαν εθελοντικά και καλή επιτυχία!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?