Fidget Spinner:Το παιχνίδι που έχει γίνει παγκόσμια μόδα

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης
Είναι παιχνίδι, είναι εύκολο, δεν θέλει ιδιαίτερες δεξιότητες και έχει γίνει η νέα μανία μικρών και μεγάλων παγκοσμίως. Είναι το Fidget Spinner!
Τι είναι αυτό το παιχνίδι και πώς έχει καταφέρει να «τρελάνει» μικρούς και μεγάλους;  

Το Fidget Spinner αποτελείται από δύο κομμάτια και θυμίζει έλικα ελικοπτέρου. Έχει -συνήθως- τρεις ακτίνες και μία βάση στην οποία αυτές στηρίζονται. Το μόνο που έχει να κάνει το παιδί είναι το τοποθετήσει σε ένα από τα δάχτυλά του (συνήθως στον αντίχειρα) και να χτυπήσει τις ακτίνες ώστε αυτές να αρχίσουν να περιστρέφονται.
Η απλότητα στη χρήση του και η αίσθηση ότι κρατάνε ένα κινούμενο έλικα στα χέρια, έχει «τρελάνει» μικρούς και μεγάλους. Στην Ελλάδα, η εξάπλωση της «μανίας» είναι ραγδαία τους δύο τελευταίους μήνες. 
Οι κατασκευαστές του υπόσχονται ότι αντιμετωπίζει το στρες, το άγχος, τις αϋπνίες, την ονυχοφαγία, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής ή υπερκινητικότητας (ADHD) και τις μαθησιακές δυσκολίες.
Ωστόσο, στο εξωτερικό έχουν αναφερθεί και αρκετοί τραυματισμοί παιδιών από το εν λόγω παιχνίδι. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή από τα παιδιάΕνδεικτικά, μια μητέρα από την Αυστραλία δήλωσε ότι ο 11χρονος γιος της λίγο έλειψε να χάσει το μάτι του παίζοντας με ένα Fidget Spinner: «Ήταν πολύ τυχερός που δεν έχασε την όρασή του από το ένα μάτι, ωστόσο έχει τραυματιστεί σοβαρά».

Ποιος το ανακάλυψε;
Τη δεκαετία του ’90, η  Αμερικανίδα χημικός- μηχανικός Κάθριν Χέτινγκερ (Catherine Hettinger) από την Φλόριντα κατέθεσε πατέντα για ένα παιχνίδι που έμοιαζε πολύ με το σημερινό fidget spinner. Η γυναίκα, όμως, δεν ανέφερε τίποτα για τις ευεργετικές ιδιότητές του για τα παιδιά. Όπως αναφέρει οι Times, η ιδέα πίσω από τη δημιουργία τους ήταν η… παγκόσμια ειρήνη.
«Άρχισε να το φαντάζεται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο Ισραήλ, όπου πήγε για να επισκεφτεί την αδελφή της. Τι θα γινόταν εάν τα αγοράκια εκεί, αντί να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς είχαν ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να τους ηρεμήσει και να τους απασχολήσει;» αναφέρει το περιοδικό. 
Έφτιαξε μια πατέντα με μαλακό πλαστικό που στη μέση είχε κυκλική προεξοχή για το δάχτυλο. Η κατασκευή της όμως, απορρίφθηκε όταν την έδειξε σε μεγάλες εταιρίες παιχνιδιών και σταμάτησε να ασχολείται.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι που έχει γίνει πασίγνωστο παγκοσμίως, δεν είναι δική της εφεύρεση. Η ίδια παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη συσχέτιση του παιχνιδιού της με το Fidget Spinner, παρόλο που μοιάζουν.

Ο Scott McCoskery ανέφερε ότι το 2014 είχε φτιάξει μια μεταλλική κατασκευή που στριφογύριζε όπως το Fidget Spinner, για να αντέξει τα meetings. Όταν είδε ότι το παιχνίδι του είχε ζήτηση, άρχισε να τα πουλάει στο διαδίκτυο με την ονομασία Torqbar online.
Έτσι, ο καθένας άρχισε να φτιάχνει τη δική του εκδοχή.

πηγές:ethnos, iefimerida, mononews

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?