Η συνεχώς ανοικτή τηλεόραση σε ένα σπίτι, μπροστά στα μωρά, κάνει κακό στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των γλωσσικών ικανοτήτων τους, επειδή μειώνει τον αριθμό των λέξεων που τα παιδιά ακούνε και λένε, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα Έλληνα ερευνητή στις ΗΠΑ.
Η τηλεόραση σίγουρα μειώνει την ικανότητα λόγου στα μικρά παιδιά και αυτό αποτελεί εν δυνάμει απειλή για την εγκεφαλική ανάπτυξή τους, σύμφωνα με την έρευνα, Children’s Television Viewing and Cognitive Outcomes: A Longitudinal Analysis of National Data, που έκανε ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Δημήτρης Χρηστάκης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics an Adolescent Medicine.
Η μελέτη -που αφορούσε παιδιά δύο μηνών έως τεσσάρων ετών- έδειξε ότι για κάθε ώρα που η τηλεόραση μένει ανοικτή, με ανοικτό τον ήχο της, σε ένα σπίτι με μικρά παιδιά, αυτά ακούνε 500 έως 1.000 λέξεις λιγότερες από τους ενήλικες (γονείς κ.α.).
«Οι ενήλικες χρησιμοποιούν 941 λέξεις την ώρα κατά μέσο όρο. Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι λέξεις των ενηλίκων σχεδόν εξαφανίζονται πλήρως, όταν το παιδί ακούει την τηλεόραση, πράγμα που πιθανώς εξηγεί την καθυστερημένη ανάπτυξη της γλώσσας στα παιδιά», δήλωσε ο Δρ. Χρηστάκης.
Είπε ακόμα ότι η συνεχής έκθεση στην τηλεόραση μπορεί να εξηγήσει τις καθυστερήσεις των παιδιών και σε άλλους τομείς, όπως η προσοχή και οι γνωσιακές ικανότητες, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη της γλώσσας αποτελεί το «κλειδί» για την γενικότερη ανάπτυξη του εγκεφάλου στην πρώιμη παιδική ηλικία.
Το πείραμα της ομάδας του Δρ. Χρηστάκη διαπίστωσε ότι η σοβαρή μείωση του λεξιλογίου των παιδιών δεν συμβαίνει μόνο όταν παρακολουθούν τηλεόραση, αλλά και όταν η τηλεόραση είναι απλώς αναμμένη και παίζει στο υπόβαθρο και τα παιδιά δεν την παρακολουθούν αλλά κάθονται κοντά της.
Τα παιδιά φορούσαν ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές που κατέγραφαν συνεχώς όλη τη μέρα κάθε τι που έλεγαν και άκουγαν επί 12 – 16 ώρες. Οι αναλύσεις των ψηφιακών καταγραφών, στη συνέχεια, έδειξαν ότι κάθε ώρα πρόσθετης τηλεόρασης συνδεόταν με μείωση 770 λέξεων που άκουγε το παιδί από τους ενήλικους. Μειωμένες ήσαν επίσης οι λέξεις που έλεγε το παιδί, καθώς και αυτές που αντάλλασσε σε συνομιλίες με τους γύρω του.
Με δεδομένο ότι πολλά νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο έχουν συνεχώς ανοικτή την τηλεόραση από το πρωί (στις ΗΠΑ π.χ. υπολογίζεται ότι αυτό κάνει το 30%), ακόμα και χωρίς κανείς μέσα στο σπίτι να την παρακολουθεί, ο Δρ. Χρηστάκης εξέπεμψε σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις στην επόμενη γενιά ενηλίκων.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής επισήμως αποθαρρύνει την παρακολούθηση τηλεόρασης για τα παιδιά κάτω των δύο ετών, με δεδομένο ότι -όπως δήλωσε και ο Δρ. Χρηστάκης- ο εγκέφαλος του παιδιού τριπλασιάζεται σε μέγεθος κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του.
TEDxRainier – Dimitri Christakis
Media and Children
Καλό θα ήταν να κάνετε άλλες περισσότερο εποικοδομητικές δραστηριότητες με τα παιδιά σας, που βελτιώνουν τον γνωστικό και τον συμπεριφορικό τομέα. Θα μπορούσατε να πάτε μία επίσκεψη σε ένα μουσείο, να δείτε μία θεατρική παράσταση, να πάτε μία ωραία εκδρομή, να διαβάσετε β
ιβλία, να δείτε ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ με ζώα της φύσης, να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά σας και πολλά άλλα αρκεί να έχετε φαντασία και αρκετή όρεξη!!
ιβλία, να δείτε ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ με ζώα της φύσης, να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά σας και πολλά άλλα αρκεί να έχετε φαντασία και αρκετή όρεξη!!
Μην αφήνετε την τηλεόραση να διαπλάθει τον χαρακτήρα των παιδιών σας και να υπνωτίζει το μυαλό τους…
Μπορεί για μερικούς γονείς η τηλεόραση να είναι προσωρινή ευκολία και απασχόληση για τα παιδιά τους αλλά σίγουρα στο μέλλον οι συνέπειες αυτής της ευκολίας θα γίνουν εμφανείς…
Οπότε την επόμενη φορά σκεφτείτε καλύτερα με τι θα απασχολήσετε τα παιδιά σας…