21 Αυγούστου: Όταν η μέρα έγινε νύχτα!!

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης
Ο αστροφυσικός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αναστάσιος Δαπέργολας περιγράφει στο CNN Greece το φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου λέγοντας ότι για 2 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα θα γίνει σούρουπο. Ο ήλιος θα καλυφτεί τελείως και θα μείνει μόνο το στέμμα του, μερικές φωτεινές ηλιαχτίδες γύρω από τον δίσκο του. Τότε στον ουρανό θα φανούν φωτεινά αστέρια… 

Ο καθηγητής μιλάει για ένα φαινόμενο που προκαλεί δέος. Για μια μοναδική εμπειρία που σπανίως έχει την ευκαιρία κάποιος να ζήσει.
Οι Αμερικανοί είδαν προοδευτικά να καλύπτεται ο δίσκος του ήλιου από ένα σκοτεινό δίσκο που θα είναι ο δίσκος της σελήνης. Σε μία ζώνη των Ηνωμένων Πολιτειών όμως, η έκλειψη ήταν ολική. Λόγω της γεωμετρίας Σελήνης, Ήλιου, και Γης το διάστημα της ολικής έκλειψης ήταν διαφορετικό, η μέγιστη διάρκεια κάλυψης ήταν 2 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

Η έκλειψη από το ITV News


Ας μιλήσουμε λίγο περισσότερο για την έκλειψη…
Εκλείψεις ηλίου συμβαίνουν όταν έχουμε νέα σελήνη. Τότε, ο δίσκος της σελήνης παρεμβάλλεται μεταξύ της γης και του ήλιου. Όταν αυτά τα τρία σώματα βρίσκονται ευθυγραμμισμένα, τότε έχουμε έκλειψη ηλίου, δηλαδή ένα τμήμα από το φως του ήλιου δεν μπορεί να περάσει από τον δίσκο της σελήνης και έτσι δημιουργείται μια σκιά η οποία πέφτει πάνω στη γη…
φωτογραφία:@bryanminear
Σκιά, βέβαια, όπως λέει ο κ. Δαπέργολας, υπάρχει πάντα αλλά δεν συναντά πάντα τη γη. Όταν η σκιά αυτή συναντά τη γη, δηλαδή κατά τη νέα σελήνη, τότε έχουμε έκλειψη ηλίου.
Η τελευταία ολική έκλειψη ηλίου που ήταν ορατή στην Ελλάδα έγινε στις 29 Μαρτίου του 2006 και ήταν ορατή από το Καστελόριζο.
Βέβαια η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου 
αργεί στη χώρα μας…. 
Και θα γίνει στις 21 Απριλίου του 2088
Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που η
ολική έκλειψη ηλίου γίνεται είδηση.

φωτογραφία: @jimmy_chin

Στην Ελλάδα στις 29 Απριλίου του 1976 είχαμε την τελευταία δακτυλιοειδή έκλειψη ηλίου, ορατή από την Σαντορίνη.
Η επόμενη μερική έκλειψη θα γίνει στις 21 Ιουνίου του 2020, τότε θα καλυφθεί το 10% του ήλιου. Όσο για την επόμενη δακτυλιοειδή έκλειψη στην Ελλάδα θα γίνει την 1η Ιουνίου του 2030.

Η ημέρα της θεμελίωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπως λέει ο κ. Δαπέργολας, ήταν η 26η Ιουνίου του 1842. Δεν ήταν μια τυχαία ημέρα αλλά ημέρα έκλειψης ηλίου! Τότε όλοι οι επίσημοι καλεσμένοι παρακολούθησαν την έκλειψη στις 8 το πρωί, που ήταν το μέγιστο της έκλειψης, από τον λόφο των Νυμφών όπου βρίσκεται το αστεροσκοπείο.
Υπέροχες φωτογραφίες που μας υπενθυμίζουν 
πόσο όμορφο και μοναδικό έπλασε ο Θεός τον κόσμο!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?