Τι είναι η διαφοροποιημένη διδασκαλία;

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης
Ως δασκάλα στις μέρες μας παρατηρώ ότι οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, έχουν διαφορετικό μαθησιακό προφίλ, έρχονται στο σχολείο με διαφορετικά επίπεδα συναισθηματικής και κοινωνικής ωριμότητας, έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετικά επίπεδα ακαδημαϊκής ετοιμότητας σε διάφορα μαθήματα. Πιθανόν να έχουν μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες τους επηρεάζουν σε όλη τη ζωή τους ή μπορεί να έχουν αναπτυγμένες δεξιότητες και βαθμό κατανόησης και τέλος λόγω της κρίσης μπορεί να κουβαλούν στο σχολείο μεγάλο άγχος που προέρχεται από την οικογένεια και το οποίο είναι δυσβάχτατο γι’ αυτούς…
Αυτή η ολοένα αυξανόμενη διαφορετικότητα των μαθητών στα σημερινά σχολεία δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη στους παιδαγωγούς και στους φορείς της εκπαίδευσης να επαναπροσδιορίσουν την διδασκαλία και την μάθηση μέσα στην γενική τάξη… Με ποιον τρόπο όμως; Μέσω της διαφοροποιημένης διδασκαλίας.
Σύμφωνα με την Tomlinson (TeachandLearnSTC, 2012) το διδακτικό περιεχόμενο δε γίνεται αντιληπτό από το σύνολο των μαθητών με τον ίδιο τρόπο, στον ίδιο χρόνο, με τις ίδιες νοητικές συνδέσεις και δεν έχουν όλοι οι μαθητές ανάγκη το ίδιο υποστηρικτικό σύστημα. 
Στη διαφοροποιημένη διδασκαλία τίθενται ξεκάθαροι ουσιώδεις διδακτικοί στόχοι με εξατομικευμένη παρατήρηση του μαθητή. Η παραπάνω προσέγγιση καθοδηγείται από τις αδυναμίες του μαθητή και πραγματοποιούνται τακτικά διαρκής έλεγχος και αξιολόγηση του μαθησιακού επιπέδου σύμφωνα με τους στόχους που έχουν αρχικά τεθεί. Η διδασκαλία διαφοροποιείται και προσαρμόζεται σύμφωνα με τη μαθησιακή ετοιμότητα των μαθητών, με τα ατομικά χαρακτηριστικά τους, με τα ενδιαφέροντά τους και με βάση το στυλ μάθησής τους. 
Κατά την Tomlinson (Τζιβινίκου, 2015) οι τροποποιήσεις και οι προσαρμογές μπορούν να γίνουν στο περιεχόμενο του αναλυτικού προγράμματος σπουδών, στις διδακτικές στρατηγικές και μεθόδους, στο μαθησιακό περιβάλλον και στο προϊόν, δηλαδή στο παραγόμενο μαθησιακό αποτέλεσμα που αξιολογείται μέσω της σχολικής επίδοσης του μαθητή. 
Τέλος, με βάση την άποψη της Tomlinson (TeachandLearnSTC, 2012) είναι πολύ βασικό η διαφοροποιημένη διδασκαλία να βασίζεται και στις δυνατότητες του κάθε μαθητή έτσι ώστε να του παρέχεται η κατάλληλη βοήθεια στα μαθησιακά ελλείμματα  με απώτερο στόχο την αύξηση των πιθανοτήτων για επιτυχία. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Τζιβινίκου, Σ. (2015). Μαθησιακές Δυσκολίες – Διδακτικές Παρεμβάσεις. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Ανακτήθηκε από: repository.kallipos.gr/handle/11419/5332.

TeachandLearnSTC (2012, 27 Νοεμβρίου). An introduction to Differentiation. [Αρχείο βίντεο]. Ανακτήθηκε από https://www.youtube.com/watch?v=KNkKWjGMerE 

Επιμέλεια άρθρου:
Γεωργίου Αρχοντούλα

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?