Ζωγραφίζουμε με Tux Paint!

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης
Το Tux Paint είναι ένα ελεύθερο, βραβευμένο πρόγραμμα ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας από 3 έως 12 ετών (για παράδειγμα, παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά δημοτικού). Χρησιμοποιείται σε σχολεία σε όλο τον κόσμο ως μια δραστηριότητα σχεδίασης στα πλαίσια του ψηφιακού αλφαβητισμού. Συνδυάζει μια εύχρηστη διεπαφή, διασκεδαστικά εφέ ήχου, και μια ενθαρρυντική μασκότ κινούμενων σχεδίων η οποία καθοδηγεί τα παιδιά καθώς χρησιμοποιούν το πρόγραμμα.
Τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους ένα κενό καμβά και μια ποικιλία εργαλείων σχεδίασης που βοηθούν τη δημιουργικότητά τους.

Παιδαγωγική Αξιοποίηση

Το Tux Paint είναι σχεδιασμένο για παιδιά μικρής ηλικίας και διαθέτει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά που το κάνουν καταλληλότερο για χρήση σε τάξη:
Απλή Διεπαφή
1)Διατίθεται ένας μεγάλος αριθμός χρήσιμων εργαλείων σχεδίασης. 
2)Ο καμβάς σχεδίασης έχει καθορισμένο μέγεθος κι έτσι ο χρήστης δε χρειάζεται ν’ ανησυχεί για τα pixels ή τις ίντσες όταν φτιάχνει μία καινούρια ζωγραφιά.
Διασκεδαστική Διεπαφή
1)Γίνεται αναπαραγωγή αστείων ηχητικών εφέ κατά την επιλογή και χρησιμοποίηση των εργαλείων.
2)Με τη μορφή ήρωα κινουμένων σχεδίων, ο Tux ο πιγκουίνος της Linux, εμφανίζεται στο κάτω μέρος για να δίνει συμβουλές, υποδείξεις και πληροφορίες.
3)Χειριστήρια ελέγχου για Γονείς και Εκπαιδευτικούς.

Συμβουλές:
–>Τρέξτε το Tux Paint σε κατάσταση πλήρους οθόνης, ή ρυθμίστε το να περιορίζει το δείκτη του ποντικιού στο παράθυρο εκτέλεσης του Tux Paint, ώστε να εμποδίζει τα παιδιά να προσπελάσουν κατά λάθος άλλα προγράμματα ή αρχεία στην επιφάνεια εργασίας.

–>Τα εφέ ήχου μπορούν να απενεργοποιηθούν.
–>Οι επιλογές της Εκτύπωσης και της Εξόδου μπορούν να απενεργοποιηθούν. Εναλλακτικά, η επιλογή Εκτύπωσης μπορεί να περιοριστεί ώστε να επιτρέπει μόνο μια εκτύπωση κάθε n λεπτά .
–>Οι σφραγίδες, οι έτοιμες εικόνες που μπορούν να χρησιμοπoιηθούν ως βάση για μια νέα ζωγραφιά και τα πινέλα είναι αποθηκευμένα με τη χρήση δημοφιλών ανοιχτών μορφοποιήσεων (PNG, SVG, Ogg Vorbis, κλπ.) που επιτρέπουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο για χρήση στο σπίτι ή στην τάξη – ακόμη και αν χρησιμοποιούν τελείως ελεύθερα εργαλεία.
–>Το πρόγραμμα ‘Tux Paint Config.’ επιτρέπει σε γονείς, εκπαιδευτικούς και τεχνικούς των σχολείων να τροποποιούν τη ‘συμπεριφορά’ του Tux Paint χρησιμοποιώντας μια απλή, εύκολη στη χρήση γραφική διεπαφή. (Είναι ξεχωριστό πρόγραμμα από το Tux Paint, για να μην μπορούν τα παιδιά να κάνουν αλλαγές.)
Επίσης:
Παρέχει μια μεγάλη γκάμα από εργαλεία σχεδίασης τα οποία ενδεικτικά είναι: 
*Εργαλεία σχεδίασης
*Πινέλο ζωγραφικής
Ποικίλα διαθέσιμα πινέλα στα οποία μπορεί να δοθεί κίνηση και μπορούν να αλλάζουν σχήμα ανάλογα με την κατεύθυνση προς την οποία είναι σχεδιασμένα.

*Εκατοντάδες σφραγίδες, στάμπες από φωτογραφίες και κινούμενα σχέδια είναι διαθέσιμες!
Οι στάμπες μπορεί να συνοδεύονται από περιγραφικό κείμενο και δείγματα ήχου (ονόματα, γεγονότ
α, κλπ.) και/ή εφέ ήχου. 
Οι στάμπες μπορούν να αλλάξουν μέγεθος, να αναστραφούν και να περιστραφούν (δημιουργία ειδώλου).
και πολλές άλλες απίθανες λειτουργίες!!!

Μένει μόνο να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας δωρεάν και να αρχίσετε να το εξερευνείτε!!
To Tux Paint είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και είναι διαθέσιμο σε όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα. Η σελίδα για τη λήψη του αρχείου εγκατάστασης είναι: http://www.tuxpaint.org/download/.

Για τα Windows παρέχεται και σε portable έκδοση (http://www.tuxpaint.org/download/windows-zip)

Σας εύχομαι καλές δημιουργίες και θα χαιρόμουν πολύ αν μου στέλνατε μερικές ζωγραφιές σας να τις δημοσιεύσω!


πηγή:Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών etwinning

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?