Το σημερινό μου άρθρο είναι αφιερωμένο σε μία εξαιρετική, πολυτάλαντη με πλούσια συναισθήματα συνάδελφό μου η οποία με την αστείρευτη έμπνευση που τη διακατέχει, τις ηθικές αξίες της και τη δημιουργικότητά της γράφει αδιαλείπτως ποιήματα, συνθέτει μουσική και την επενδύει με στίχους. Είναι η Γαλάτεια Βέρρα και κάνει την υπέρβαση στη σημερινή εποχή.
Γεννημένη στην Πάτρα, μουσικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στο Αργοστόλι, βρέθηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στη γενέτειρα, και δη στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για την παρουσίαση της 5ης της ποιητικής συλλογής με τίτλο «Υπερβατική αφή» (εκδ. Γαβριηλίδης).
Στη συνέχεια παρατίθεται ένα απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε στην Κρίστυ Κουνινιώτη στην τοπική αχαϊκή εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».
-Στους αναγκεμένους αφιερώνετε την «Υπερβατική αφή».
Όσον αφορά στο κομμάτι αναγκεμένους, να πω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ποικίλες ανάγκες. Σε ένα πρώτο επίπεδο υλικές, προχωρώντας συναισθηματικές, αργότερα ψυχικές, μετέπειτα πνευματικές. Υπάρχει δηλαδή μια κλίμακα αναγκών και όσο ο άνθρωπος λεπτύνεται τόσο προχωρά. Αναγκεμένοι είναι οι άνθρωποι όλου του κόσμου, διότι διψούν για κάτι υψηλό, για κάτι ανώτερο, για κάτι μεγάλο. Ο δε 21ος αιώνας είναι ένας αιώνας μεγαλύτερων αναγκών, διότι οι άνθρωποι έχουν να παλέψουν με έννοιες κρυφές, υφέρπουσες. Έχουν να δώσουν μάχες σε ένα επίπεδο άυλο, πολλές φορές, το οποίο είναι και το πιο επικίνδυνο. Διότι οι ορατοί εχθροί είναι ορατοί. Οι μη ορατοί, όμως, θέλουν άλλα μέτρα, άλλα μέσα, άλλα υλικά για να τους πολεμήσεις.
-Κι αυτό αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, μέσα από τους στίχους σας στο ποίημα «Ξυπνήστε»:
«Ξυπνήστε αθώοι κι έντιμοι/πολίτες/το κακό εργάζεται πυρετωδώς/πιείτε καφέ πικρό/πενθήστε τη φθορά του κόσμου».Και «Στην άμμο»: «Στην άμμο ετάφη το σώμα/του κόσμου./Νεκρή η εικόνα/της οικουμένης».
Ζούμε σε έναν αιώνα πτωτικό, σκοτεινό, όπου έχουμε ανάγκη το φως. Έχουμε ανάγκη μαχητές του φωτός. Ανθρώπους που να πηγαίνουν ενάντια στη φθορά, τη σήψη, την παρακμή, έχουμε ανάγκη ανθρώπους που να ορθώνουν το ανάστημά τους και να μην φοβούνται να αναμετρηθούν στο όνομα της αλήθειας.
-Οδεύοντας στους δρόμους της ποίησης και της μουσικής, τι έχετε ανακαλύψει, στην πορεία των ετών για τη μεταξύ σας σχέση;
Πολύ ωραία ερώτηση. Να πω ότι οι ήχοι και οι λέξεις με παρηγορούν. Είναι δώρο ενός Θεού, που θέλει να μου πει με όμορφο τρόπο πως υπάρχει διέξοδος, υπάρχει φυγή, υπάρχει ουρανός. Οι λέξεις και οι ήχοι είναι η βακτηρία μου, είναι ο τρόπος να εκφράσω τα ενδότερά μου. Είναι μια προσωπική κατάθεση, κι εξομολόγηση, αν θέλετε είναι μια οδός που βαδίζουν λίγοι, αλλά αξίζει να τη βαδίσουμε. Είναι, δυστυχώς, τα ερείσματα και οι βακτηρίες λίγα στον αιώνα μας. Νομίζω ότι η τέχνη και δη μέσα από τις λέξεις ή τους ήχους είναι μία φίλη που δεν προδίδει. Είναι μια φίλη που πραγματοποιεί. Είναι μια φίλη που συνοδοιπορεί μαζί μου.
-Πάτρα και Κεφαλονιά πώς «συνυπάρχουν» εντός σας;
Και η Πάτρα με την κοσμοπολίτικη διάθεσή της και το νησί με τον στοχασμό του έχουν επιδράσει καταλυτικά εντός μου στα νοτιοδυτικά πλαίσια της περιφέρειας της ψυχής μου, κι έτσι συνεχίζω, να βηματίζω, να ελπίζω, να δημιουργώ και γιατί όχι, να καρποφορώ.
*Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας, για την «Υπερβατική αφή» μίλησαν οι φιλόλογοι Μαρία Ψάχου, Νότα Μηλιώνη και Μιχάλης Καραγεωργίου, ενώ ποιήματα απήγγειλε η Γαλάτεια Βέρρα. Προλόγισε και συντόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Λεωνίδας Μαργαρίτης.
Γαλάτεια συγχαρητήρια για τη νέα σου ποιητική συλλογή και σου εύχομαι να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι για την “υπερβατική αφή” που όλοι μας καλό κι αναγκαίο είναι να αγωνιζόμαστε με σκοπό την εύρεση πιο υψηλών & αληθινών ιδανικών…
2 σχόλια