Πρόσεχε!! Μία λέξη που την χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά για να προειδοποιήσουμε ή για να δείξουμε την ανησυχία μας και το ενδιαφέρον μας είτε στα παιδιά μας είτε στους ενήλικες για ένα ενδεχόμενο αρνητικό περαστικό. Μήπως όμως να το σκεφτόμαστε καλύτερα την επόμενη φορά που θα την πούμε και να προσπαθήσουμε να την αντικαταστήσουμε με άλλες εκφράσεις που θα δηλώνουν την ανησυχία και το ενδιαφέρον μας;
Σε μία σπουδαία ομιλία της Caroline Paul με τίτλο: To raise brave girls, encourage adventure μιλάει κυρίως για τα κορίτσια γιατί εστιάζεται στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο εμείς οι γονείς έχουμε την τάση να μεγαλώνουμε τα κορίτσια από τα αγόρια, αλλά όλα όσα λέει ισχύουν και για τα δύο φύλα.
Λέει πώς όχι απλά πρέπει να προσέχουμε τι λέμε στα παιδιά, καθώς τα πολλά «πρόσεχε» τους περνάνε το μήνυμα ότι υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να φοβούνται, αλλά πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω και μιλάει για τα θετικά του «επικίνδυνου» παιχνιδιού, καθώς αυτό διδάσκει αξιολόγηση κινδύνου, καθυστερημένη ικανοποίηση, επιμονή και αυτοπεποίθηση.
Ωραία λοιπόν. Ξέρουμε τι να ΜΗΝ κάνουμε. Να μην λέμε στα παιδιά ένα ξερό «Πρόσεχε». Και τότε τι να κάνουμε; Να μην λέμε τίποτα;
Στο post της When You Want to Say, «Be Careful!» η Petra Eperjesi από το Child & Nature Alliance of Canada, που είναι ένας οργανισμός που προάγει το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους προτείνει κάποιες εναλλακτικές όπως:
*Να είσαι συγκεντρωμένος/η σε αυτό που κάνεις.
*Με την ησυχία σου.
*Είμαι εδώ αν με χρειαστείς.
*Να κινείσαι αργά και προσεκτικά όταν…
*Είναι γερό και σταθερό αυτό το κλαδί;
*Τι σκέφτεσαι να κάνεις με αυτό το μεγάλο ραβδί;
*Σου άρεσε αυτό που σου έκανε; Αν τυχόν δεν σου άρεσε να του το πεις.
*Ρώτα τον αν περνάει καλά.
*Να μετακινηθούμε καλύτερα κάπου που να έχει περισσότερο χώρο;
*Πριν να πετάξεις αυτή την πέτρα, τι χρειάζεται να προσέξεις;
*Ποια θα είναι η επόμενή σου κίνηση;
*Αισθάνεσαι ασφαλής εκεί;
πηγή:aspaonline.gr