Μια εφαρμογή που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. της Δ.Δ.Ε. Κέρκυρας.
Ο σκοπός της εφαρμογής είναι να βοηθήσει παιδιά να καλέσουν σε βοήθεια τους γονείς τους. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε με γνώμονα την απλότητα χρήσης της εφαρμογής κυρίως από παιδιά με ειδικές ανάγκες που θα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο χρήστης χρησιμοποιώντας την εφαρμογή μπορεί να καλέσει με τη χρήση ενός κουμπιού ένα τηλέφωνο (το γονιό του) να στείλει ένα μήνυμα κειμένου σε ένα άλλο τηλέφωνο, να δει τη θέση του στο χάρτη, να στείλει τη θέση του με μήνυμα κειμένου ή να στείλει το χάρτη της θέσης του σε ένα άλλο κινητό τηλέφωνο. Το έργο με τίτλο Neverlost από τον δημιουργό Greek Public Schools Corfu Greece διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .
«Είναι μία πολύ απλή εφαρμογή στη χρήση και δε χρειάζεται για να τη χρησιμοποιήσει κανείς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι το κινητό να διαθέτει GPS κι Ίντερνετ. Το μόνο που έχει να κάνει ένας γονέας ή κηδεμόνας είναι να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του παιδιού και στις ρυθμίσεις να δώσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, ώστε να λαμβάνει εκεί τις ειδοποιήσεις. Αφού κατεβάσει την εφαρμογή, δύο κλικ αρκούν. Το ένα για να ανοίξεις την εφαρμογή και το άλλο για να εκτελέσεις μία από τις έξι εντολές που δίνονται. Συγκεκριμένα, όταν ανοίγεις την εφαρμογή, εμφανίζονται έξι μεγάλα κουτάκια με μηνύματα σε κεφαλαία κι ευανάγνωστα γράμματα. Σε αυτά κανείς διαβάζει τα εξής: «πάρε τηλέφωνο», «στείλε μήνυμα», «δες τη θέση σου», «στείλε τη θέση σου με μήνυμα», «στείλε τον χάρτη της θέσης σου»», εξηγεί ως προς τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής ο κ. Αλεξάκης, προσθέτοντας πως, «όταν το παιδί πατήσει στην εικόνα «πάρε τηλέφωνο», μιλάει με τη μητέρα του. Αν πατήσει, «στείλε μήνυμα» θα σταλεί αυτόματα μήνυμα το οποίο είναι ήδη γραμμένο και αναφέρει «έχω χαθεί». Αν βρεθεί σε πανικό, πατώντας το εικονίδιο της θέσης, έρχεται στο κινητό των γονιών του, ένα χάρτης με την ακριβή τοποθεσία του».
Αξίζει να σημειωθεί πως προσφάτως, το «Never Lost» παρουσιάστηκε σε συνέδριο Πληροφορικής στην Καστοριά και ήδη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό για αυτή την εφαρμογή. Τέλος, σε μία περίοδο συνεχούς απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, το «Never Lost» αποδεικνύει εμπράκτως ότι το Δημόσιο Σχολείο πραγματικά μπορεί και δημιουργεί.
Πώς λειτουργεί;
Να διευκρινίσουμε ότι το παιδί δεν μπορεί να παρακολουθηθεί από τους γονείς ή τους κηδεμόνες του. Μπορεί μόνο το ίδιο χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο να ειδοποιήσει τους δικούς του. Μόνο και εάν το ίδιο νοιώσει την ανάγκη.
Η εφαρμογή αυτή, συνεπώς, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, αλλά ένα απλό κίνητρο μακριά από τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα της ελληνικής εκπαίδευσης, για να εμπνευστούν καθηγητές και μαθητές κι από κοινού να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο κι ιδιαιτέρως χρήσιμο για μικρούς και μεγάλους, μετατρέποντας τη σ
τείρα γνώση σε διασκέδαση και σε βαθιά εμπειρία μάθησης.
τείρα γνώση σε διασκέδαση και σε βαθιά εμπειρία μάθησης.