Η Dr Susanna Kemper είναι Ελληνίδα ολιστική παιδίατρος και εργάζεται στη Ζυρίχη. Μαθαίνει τους γονείς πώς να μεγαλώσουν υγιή, δυνατά παιδιά ΧΩΡΙΣ ένα κάρο αντιβιοτικά, φάρμακα και …κορτιζόνες. Μας δίνει ιατρικές γνώσεις για την κατανόηση της γρίπης και μερικές χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπισή της.
Σύμφωνα με την Dr Susanna Kemper η Η1Ν1 δεν είναι κάτι το «ξεχωριστό» ή διαφορετικά απειλητικό. Πρόκειται για ένα στέλεχος («στέλεχος» σημαίνει «είδος ιού») της γρίπης Α και κυκλοφορεί ΚΑΘΕ χειμώνα.
Είναι πολύ κολλητική, ναι.
Την κολλούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, ναι. Και ανήκουν σε όλες τις ηλικίες.
Θα την έχουμε και του χρόνου και του αντίχρονου και παραπέρα, ναι. Η τηλεόραση θα το παρουσιάζει όμως με απαράδεκτο τρόπο σαν κάτι το ιδιαίτερο, φρικτό, απειλητικό, λες και ήρθε ο ιός Ebola στην Ελλάδα (δεν ήρθε).
*Το αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτει την Η1Ν1 σε κάποιο βαθμό, ναι.
*Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι κάθε χρόνο διαφορετικής σύστασης, γιατί οι επιστήμονες το δημιουργούν κάθε χρόνο εκ νέου με βάση τις εκτιμήσεις για το ποια στελέχη θα κυκλοφορήσουν περισσότερο.
*Το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται ΜΟΝΟ για τις ομάδες υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, άτομα όλων των ηλικιών με σοβαρά προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, άτομα έγκλειστα σε ιδρύματα κλπ) και για κανέναν άλλον. Δηλαδή ένα μη πρόωρο μωρό π.χ. 2 μηνών, που δεν έχει γνωστά προβλήματα υγείας (σοβαρή καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, νευρολογική πάθηση, διαπιστωμένη ανοσοανεπάρκεια κλπ.), ΔΕΝ ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν συστήνουμε τον εμβολιασμό του κατά της γρίπης. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους γονείς του.
Οι συστάσεις μου είναι απλές: μεγαλώστε ισχυρά παιδιά (πιθανότατα θα είναι διαφορετικά από τους φίλους τους και εσείς θα είστε ίσως οι «λίγο παράξενοι γονείς» που φτιάχνουν κολατσιό μόνοι τους για το σχολείο) – με καλή διατροφή, πολλή άσκηση, βότανα, φυτικά φάρμακα και γιατροσόφια, ομοιοπαθητικά κλπ.
Δεν θα φοβάστε όπως οι άλλοι γονείς, και θα διαπιστώνετε πως τα παιδιά σας αρρωσταίνουν λιγότερο από τα άλλα. ΑΝ αρρωστήσουν, θα κινδυνεύουν απείρως λιγότερο από το γειτονάκι που περνάει τη μέρα του στην τηλεόραση με τη σοκοφρέτα και το «χυμό» του σουπερμάρκετ, και παίρνει αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα για ψύλλου πήδημα. Είναι σκληρό ίσως, αλλά είναι αλήθεια.
Και τέλος: το ότι ΔΕΝ θα έδινα το Tamiflu στα μέλη της οικογένειάς μου εκτός από τις πιο εξτρέμ συνθήκες (νοσοκομείο, εντατική, κατάσταση απειλητική για τη ζωή και τη μετέπειτα υγεία τους) έχει να κάνει με αντικειμενικά προβλήματα: α) ΔΕΝ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό – β) έχει επιπλέον πιθανές πολύ σοβαρές παρενέργειες. Δεν υπολογίζω το οικονομικό κόστος – αν ήταν αποτελεσματικό και ασφαλές, θα το σκεπτόμουν τελείως διαφορετικά.
<
span>
Διαβάστε και το χρήσιμο άρθρο Γρίπη Η1Ν1 – και τώρα;;;