Κατασκευάζουμε φιγούρες του Καραγκιόζη!

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης
Ο Καραγκιόζης είναι ο πρωταγωνιστής του Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου Σκιών. Στην τουρκική γλώσσα το όνομα Karagöz σημαίνει μαυρομάτης.


Για να διαβάσουμε την ιστορία του Καραγκιόζη όπως μας την αφηγείται ο Σωκράτης Κοτσορές …

«Πριν από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, το θέατρο σκιών με πρωταγωνιστές τον Καραγκιόζη και τον Χατζηαβάτη ήταν η κύρια διασκέδαση μικρών αλλά και μεγάλων, στις μέρες μας είναι πιο γνωστές οι παιδικές του παραστάσεις. Βεβαίως υπάρχουν και παραστάσεις με σατυρικό περιεχόμενο αποκλειστικά και μόνο για ενήλικες.
Πολλές ιστορίες έχουν γραφτεί για τον Καραγκιόζη και την καταγωγή του. Σύμφωνα με έναν από τους θρύλους, ο Χατζηαβάτης και ο Καραγκιόζης δούλευαν στο χτίσιμο ενός σεράι για τον σουλτάνο Ορχάν, ο Χατζηαβάτης ήταν επιστάτης και ο Καραγκιόζης ήταν εργάτης. Με τα πολλά αστεία όμως του Καραγκιόζη διασκέδαζαν τόσο πολύ οι εργάτες και έτσι αργούσε το χτίσιμο του σεραγίου. Όταν το έμαθε όμως ο σουλτάνος, απείλησε τον Καραγκιόζη με θάνατο, αλλά αυτός δεν σταμάτησε να λέει τα αστεία του, με αποτέλεσμα τον θάνατο του.

Ο Πασάς όμως μετάνιωσε για τον θάνατο του Καραγκιόζη και κάλεσε τον Χατζηαβάτη που ήξερε όλα τα αστεία του, για να του τα αναπαραστήσει. Ο Χατζηαβάτης έκοψε ένα Καραγκιόζη από χαρτόνι, τέντωσε και ένα πανί κάνοντας πρώτος αυτός μία παράσταση θεάτρου σκιών. Έτσι κατά αυτό το θρύλο, ο Χατζηαβάτης είναι ο πρώτος Καραγκιοζοπαίχτης.
Μια ακόμα καταγραφή για παράσταση Καραγκιόζη στην Ελλάδα είναι το έτος 1809 στα Ιωάννινα. Η καταγραφή έγινε από τον ξένο περιηγητή Χόμπχαους, και ένας από τους θεατές ήταν και ο λόρδος Βύρων. Άλλη αναφορά σε παράσταση θεάτρου σκιών, αναφέρει και ο διπλωμάτης Πουκεβίλ στο έργο του Voyage dans la Grèce του έτους 1820.

Ο Ελληνικός Καραγκιόζης, είναι ο ήρωας του λαού, είναι ο φτωχός, πανέξυπνος και κατεργάρης Έλληνας, πιο πολύ, την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Έχει καμπούρα και μακρύ χέρι (Καμπουρομακρυχέρης κατά τον Μάρκο Ζαρίκο) και έχει τρία παιδιά, τα Κολλιτίρια και γυναίκα του την Αγλαΐα, πιστός του φίλος ο Χατζηαβάτης, θείος του ο ορεσίβιος Μπάρμπα-Γιώργος και πολλοί ακόμα τύποι. Το σπίτι του, είναι η γνωστή σε όλους μας: Παράγκα του Καραγκιόζη , ξυπόλητος πάντα και είναι γείτονας με τον Πασά, τον έχει απέναντι του στο πλούσιο παλάτι, γνωστό και ως σεράι του Βεζίρη.
Τα περισσότερα έργα είναι κλασικά και παραδοσιακά και έχουν Αριστοφανικές ρίζες, με αποτέλεσμα να χαρίζει το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Ενώ δεν έλειπαν ποτέ οι αναφορές για την καθημερινότητα-επικαιρότητα, αλλά και η σάτιρα πολιτικών και πολλών ακόμα γεγονότων

Και για το τέλος σας έχω μια χειροτεχνία!

Πατήστε πάνω στην εικόνα και κατεβάστε δωρεάν τις φιγούρες του Καραγκιόζη και των άλλων ηρώων του Θεάτρου   Σκιών. Στη συνέχεια ζωγραφίστε, κόψτε και ενώστε με διπλόκαρφα τα μεταξύ τους μέρη!

Καλή σας διασκέδαση!
Μετά παίξτε και λίγο θέατρο στους γονείς σας 
με τις φιγούρες!
Ας γίνετε καραγκιοζοπαίχτες!

You may also like

1 σχόλιο

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας:Θέατρο Σκιών (Καραγκιόζης) – Love Teaching 6 Δεκεμβρίου 2022 - 08:03

[…] Κατασκευάζουμε φιγούρες του Καραγκιόζη! […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?