Ανοίξτε τα σχολειά, κλείστε τις κάμερες…του πανεπιστημιακού καθηγητή Σήφη Μπουζάκη

Σας παραθέτω την προσωπική άποψη για τη μαγνητοσκόπηση της διδασκαλίας του Ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών Σήφη Μπουζάκη. Ασχολείται με θέματα ιστορίας της εκπαίδευσης και συγκριτικής παιδαγωγικής.

Ο Σήφης Μπουζάκης

Λίγο πριν επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, η κ. Υπουργός Παιδείας, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, νομοθέτησε εκπρόθεσμα και αιφνιδιαστικά τη ζωντανή αναμετάδοση της διδασκαλίας από τη σχολική τάξη για όσους μείνουν σπίτι. Η παραπάνω απόφαση προκάλεσε δικαιολογημένα ένα κύμα αντιδράσεων σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Η απόφαση είναι παράνομη, αντιπαιδαγωγική, αντικοινωνική και αψυχολόγητη, επειδή:

Παραβιάζει την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα ελευθερία της διδασκαλίας και της παιδαγωγικής σχέσης δασκάλου-μαθητών, που αποτελεί την πεμπτουσία μιας ζωντανής και δημιουργικής σχολικής ζωής.

Μετατρέπει τις αίθουσες διδασκαλίας με την αυταρχική επιβολή ενός bigbrother σε εκπομπή reality. Δε μας φτάνουν, άραγε, όλα τα πρωινάδικα, τα άθλια τηλεοπτικά σκουπίδια –reality;

Οι κάμερες, που παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα, θα λειτουργήσουν, ως ένας νέος ‘σύγχρονος ηλεκτρονικός επιθεωρητής’, χειραγωγικά στη συμπεριφορά δασκάλων και μαθητών, αφού όλοι θα νιώθουν ότι παρακολουθούνται, ότι καταγράφεται κάθε κίνηση, φράση, συμπεριφορά και απάντησή τους . Έχει σκεφθεί η Υπουργός το πιθανό ‘πάρτι’ και τον στιγματισμό μαθητών και εκπαιδευτικών στα socialmedia; Έτσι θα διαμορφώσουμε τον στοχαστικο- κριτικό πολίτη, που χρειάζεται η ραγδαία μεταβαλλόμενη εποχή μας; Ή μήπως αυτό ακριβώς επιδιώκουμε με τις κάμερες ; Tη χειραγώγηση και όχι τη χειραφέτηση. Και, ακόμη, αναρωτήθηκε η κ. Υπουργός, ότι οι πρώτοι που θα νιώσουν ότι παρακολουθούνται στην ιερή ώρα του μαθήματος θα είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, δηλαδή αυτοί που η Πολιτεία θεωρεί, πλέον, πολίτες με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι; Τους ρώτησε;

Κατανοεί η κ. Υπουργός ότι με την επιπόλαιη απόφασή της ενθαρρύνει την αποχή από το σχολείο και όχι τη συμμετοχή σ’ αυτό, ιδιαίτερα στη Γ’ Λυκείου ; Αντί να αναρωτηθεί, γιατί άραγε οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, αν μπορούσαν, δε θα επέστρεφαν στο σχολείο, προτιμώντας τη σιγουριά των φροντιστηρίων (πρόκειται για το ακανθώδες θέμα της σχέσης ‘στενών δεσμών’ λυκείου –πανεπιστημίου ) τούς ενθαρρύνει να το κάνουν.

Η κ. Υπουργός υιοθετεί καθυστερημένα, έμμεσα και ανέξοδα την ε κ π α ι δ ε υ τα ι κ ή ε π ι λ ο γ ή, κυρίαρχη στον εκπαιδευτικό νεοφιλελευθερισμό, αλλά χωρίς το ‘κουπόνι παιδείας’ που χορηγούσαν οι νεοφιλελεύθεροι. ‘Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια’(βλ. άρθρο μου στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, 22Απριλίου)…

Κυρία Υπουργέ, στο χώρο της υγείας, η Πολιτεία, ευτυχώς, άκουσε τους ειδικούς και πήρε τις σωστές αποφάσεις. Εσείς ποιους ειδικούς ρωτήσατε για να πάρετε μια τέτοια σοβαρή απόφαση ;

Αν κάποιος παιδαγωγός- σύμβουλός σας είχε αυτή τη φαεινή ιδέα, τότε απολύστε τον, είναι ε π ι κ ί ν δ υ ν ο ς . Αν η πρόταση προέρχεται από το θεσμικό όργανο που οφείλει να σας συμβουλεύει, δηλαδή το ΙΕΠ, τότε πρέπει να ανησυχείτε για τις επιλογές σας. Είναι α τ υ χ έ σ τ α τ ε ς .

Ο ‘ιός της κάμερας , θ’ αποδειχθεί πιο επικίνδυνος από τον κορονοϊό. ..

Δάσκαλοι (εννοώ όλους τους εκπαιδευτικούς) , όλοι εσείς που αγνοήστε τις επιπόλαιες αποφάσεις της συνδικαλιστικής σας ηγεσίας για στάση εργασίας και επιστρέψατε στα σχολεία προετοιμάζοντας τα να ξαναδεχθούν τους μαθητές σας με μια ανοιχτή αγκαλιά, έστω και από απόσταση, εσείς που σταθήκατε δίπλα στους μαθητές σας και στην περίοδο με τα κλειστά σχολειά, μείνετε όρθιοι, ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ στην αυθαίρετη, αναιτιολόγητη και επικίνδυνη απόφαση της Υπουργού. Διαφυλάξτε την αξιοπρέπειά σας και την ιερή παιδαγωγική σας σχέση με τους μαθητές .

Η σχολική τάξη είναι ο ‘μυστικός κήπος σας’. Μην αφήσετε να τον μαράνει οποιοσδήποτε αντιθεσμικός εισβολέας-χαφιές. Η ελληνική κοινωνία θα είναι μαζί σας.

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Παρουσιάζω στους συμμαθητές μου τον εαυτό μου

Η επανάσταση στην Πελοπόννησο

Η ευχή της μάνας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More