Μαθητική Εβδομάδα Δράσης actionaid “Πορεία με Στόχο”: Δράση για το Κλίμα

Η σύντομη παύση της δραστηριότητας του ανθρώπου λόγω της πανδημίας έχει ήδη επιφέρει θετικό αντίκτυπο στον περιβάλλον. Οι ρύποι έχουν μειωθεί αισθητά, και η φύση βρήκε λίγο χρόνο να ηρεμήσει και να ανακουφιστεί.
Σιγά σιγά επανεκκινούν οι δραστηριότητες και οι μετακινήσεις, αλλά θα θέλαμε μέσα στην επαναφορά μας στην κανονικότητα, πού τόσο πολύ έχουμε όλοι και όλες ανάγκη, να μη λησμονήσουμε μια κρίση που θα συνεχίσει να υπάρχει: την κλιματική κρίση.

Πρόκειται για 2 διαφορετικές προκλήσεις, που έχουν όμως πολλά κοινά στοιχεία: συμβαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα, αφορούν τον κάθε ένα κάτοικο του πλανήτη και απαιτούν τη συνεργασία των κρατών για να βρεθούν λύσεις.
Έχοντας ως παρακαταθήκη την εμπειρία της υγειονομικής κρίσης που ακόμα βιώνουμε οφείλουμε να συνεχίσουμε να μιλάμε στα παιδιά μας για το περιβάλλον ειδικά αναλογιζόμενοι πόσο συνδέεται με τη δική μας υγεία και αυτή των μελλοντικών γενεών.

Σε συνεργασία με την ActionAid προτείνουμε για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού να αξιοποιήσετε το παραμύθι «Η μεγάλη τραμπάλα του πλανήτη» , που το τέλος γράφεται από εσάς! Μπορείτε να το βρείτε και σε ακουστική μορφή εδώ.

Το παραμύθι “Η μεγάλη τραμπάλα του πλανήτη” περιέχεται στο βιβλίο της ActionAid Ελλάς “Ενεργός πολίτης μέσα και έξω από την τάξη – Ένας οδηγός έμπνευσης και δράσης για την εκπαιδευτική κοινότητα” (Εκδόσεις Πατάκης, Καρδογέρου, Ντιρογιάννη, Τσαχάλη, 2016)


Για μεγαλύτερες ηλικίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουίζ «Μύθος η αλήθεια» το οποίο θα το βρείτε ΕΔΩ και τις εξηγήσεις απαντήσεων. Επίσης, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να διαβάσουν το ψηφιακό υλικό της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης 2020 το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ για να το «κατεβάσετε»!

Το “Βήμα” μου για τον πλανήτη


Αγαπητά παιδιά σας προτείνω να κατεβάσετε το εκτυπώσιμο φύλλο “Το Βήμα μου για τον Πλανήτη”. Στην πρώτη σελίδα θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες δράσης. Στη συνέχεια θα ετοιμάσετε το δικό σας Βήμα, το φωτογραφίζετε και το στέλνετε απευθείας στο email που αναγράφεται. Όλα τα βήματα θα αναρτηθούν εδώ.

Κλείνοντας, σας παραθέτω μερικές σκέψεις που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα ιδωμένες υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης για τον ενεργό παγκόσμιο πολίτη (Global Citizenship Education):

  • Το πόσο διασυνδεδεμένοι είμαστε όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη Γη. “Αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά”. Νίκος Καζαντζάκης. Και τα πρόσφατα γεγονότα το δείχνουν. Στην εποχή που άνθρωποι και ιδέες μετακινούνται συνεχώς και ελεύθερα το τι συμβαίνει στην μια άκρη του κόσμου μας αφορά άμεσα.
  • Την σημασία της ανθεκτικότητας ή προσαρμοστικότητας (resilience). Θεωρούμε ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές ικανότητες που πρέπει να καλλιεργείται στα άτομα αλλά και στις κοινωνίες. Αφορά στη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε και να ξεπερνάμε σχετικά ανώδυνα δύσκολες ή τραυματικές καταστάσεις. Αυτό θα πρέπει να είναι ένας από τους στόχους του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά κυρίως των πολιτικών που θεσπίζονται σε επίπεδο κρατών.
  • Την δύναμη της αλληλεγγύης. Και δίνει τεράστια ελπίδα η δύναμη που ενώνει τους ανθρώπους και η συνειδητοποίηση του πόσα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν εάν υπάρχει. Οι πολίτες έχουν εξαιρετικά αντανακλαστικά και μπροστά στην απειλή ξέρουν να ενώνονται και να πετυχαίνουν… θαύματα.
  • Τη σύνδεση του περιβάλλοντος με την υγεία του ανθρώπου.Ο άνθρωπος δε θα είναι ποτέ υγιής εάν ο πλανήτης δεν είναι ενώ το αντίθετο δεν ισχύει: ο πλανήτης μπορεί να είναι υγιής και χωρίς την παρουσία του ανθρώπου.
ο πλανήτης μπορεί να είναι υγιής και χωρίς την παρουσία του ανθρώπου.

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Δράση φιλαναγνωσίας με τη συγγραφέα Γκοτσίνου Τζένη

Οι κατασκευές μας για την EWWR 2024

Βιωματικό εργαστήρι αρχαιολογίας και τέχνης στο Archaeolab

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More