Η Μεγάλη Τετάρτη και η προδοσία του Κυρίου

από Love Teaching by Archodoula
3 λεπτά ανάγνωσης

Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί γίνεται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα γίνεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου, όπου ο ιερέας  διαβάζει επτά Ευαγγέλια και επτά ευχές για να ευλογήσει λάδι που το χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών. O ιερέας «σταυρώνει» τους πιστούς στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες, προσφέροντας έτσι τη χάρη και την ευλογία του Ιησού και του Αγίου Πνεύματος.

Τα επτά Ευαγγέλια του Ιερού Ευχελαίου της Μεγάλης Τετάρτης…

Ευαγγέλιο Α’ κατά Λουκά: Ο καλός Σαμαρείτης.

Ευαγγέλιο Β’ κατά Λουκά: Ο Ιησούς και ο Ζακχαίος.

Ευαγγέλιο Γ’ κατά Ματθαίο: Οι δώδεκα απόστολοι. Οδηγίες για την αποστολή.

Ευαγγέλιο Δ’ κατά Ματθαίο: Θεραπεία πολλών ανθρώπων. Προϋποθέσεις της μαθητείας. Η κατάπαυση της τρικυμίας. Ευαγγέλιο Ε’ κατά Ματθαίο: Η παραβολή των δέκα παρθένων.

Ευαγγέλιο ΣΤ’ κατά Ματθαίο: Η πίστη της Χαναναίας.

Ευαγγέλιο Ζ’ κατά Ματθαίο: Η κλήση του Ματθαίου.

Αναγιγνώσκεται τμηματικά ή ολόκληρο και την Μεγάλη Τετάρτη. Ευαγγελικό απόσπασμα Ιερού Ευχελαίου.

Αν θέλετε πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικότερα τα Ευαγγέλια.

Επίσης, στην ακολουθία που γίνεται το απόγευμα αναφέρεται ο Νιπτήρας, ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας, η προσευχή του Χριστού στο Όρος των Ελαίων και η προδοσία του Ιούδα.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ οι πιστοί ζουν τον Μυστικό Δείπνο που παρέθεσε κρυφά ο Ιησούς στους μαθητές Του για το Πάσχα. Είναι το δείπνο πριν από την προδοσία του Ιούδα, όπου ο Χριστός, παράδειγμα ταπεινοφροσύνης, πλένει τα πόδια των μαθητών Του. Στη συνέχεια τους αποκαλύπτει ποιος θα τον παραδώσει στους διώκτες Του. Κατόπιν οι ψαλμοί μας μεταφέρουν στον κήπο της Γεσθημανής όπου βιώνουμε την προσευχή του Ιησού στον Ουράνιο Πατέρα Του και τελικά τη σύλληψή Του.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?