Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Στην περιοχή της Τιβεριάδος βρίσκεται το χωριό Μάγδαλα. Σε αυτό το χωρίο γεννήθηκε η Μαρία η Μαγδαληνή, η πιστή και αφοσιωμένη μαθήτρια του Χριστού μας. Είναι η Αγία πού επηρέασε και άφησε τα σημάδια της έως την σημερινή εποχή αφού σ’ αυτήν οφείλουμε την παράδοση της βαφής των κόκκινων αυγών και της ανταλλαγής του Πασχαλινού χαιρετισμού «Χριστός Ανέστη!» «Αληθώς Ανέστη!». Και αυτό γιατί, η Μαγδαληνή πήγε στον αυτοκράτορα Τιβέριο για να καταγγείλει την απαράδεκτη στάση του Πιλάτου στην δίκη Του Χριστού και διηγήθηκε περιληπτικά τα της ζωής του Κυρίου, το Σταυρικό θάνατο Του και την Ανάσταση Του.

Ο αυτοκράτορας πού έως εκείνη τη στιγμή άκουγε με ενδιαφέρον την διήγηση της Μαγδαληνής, μόλις άκουσε για την Ανάσταση γέλασε και είπε ότι είναι αδύνατον κάποιος πού έχει πεθάνει και ταφεί, να αναστήσει τον εαυτό του. Εκείνη τη στιγμή έτυχε να περνά μιά σκλάβα πού κουβαλούσε ένα πανέρι με αυγά. Γυρνά τότε ο αυτοκράτορας και λέει στη Μαγδαληνή: «Αν αυτά τα αυγά γίνουν κόκκινα, τότε εγώ θα πιστέψω ότι ο Χριστός για τον οποίο μου μιλάς Αναστήθηκε». Χωρίς ενδοιασμό η Μαγδαληνή πλησιάζει την σκλάβα και παίρνει ένα αυγό που μόλις το ακούμπησε έγιναν όλα κόκκινα. Δείχνει τότε η Μαγδαληνή το αυγό και λέει στον Τιβέριο: «Χριστός Ανέστη!»

Όσοι λοιπόν επιθυμούμε να τηρούμε τα θρησκευτικά έθιμα τα οποία έχουν έρεισμα, στην Εκκλησιαστική μας παράδοση, ας βάψουμε κόκκινα και μόνο κόκκινα τα αυγά του Πάσχα. Γιατί σήμερα που η εκοσμίκευση τείνει να αλλοιώσει ακόμα και εκείνα πού αιώνες τώρα οι προγονοί μας τηρούσαν με ευλάβεια και σεβασμό βλέπουμε αρκετοί να βάφουν τα πασχαλινά αυγά τους πράσινα, κίτρινα, μπλε κ.ά.

Από τη στιγμή πού γνωρίζουμε την ουσία και τον συμβολισμό πού περιέχει το Κόκκινο αυγό ας μην παρεκκλίνουμε, ας επιμείνουμε, και όταν το τσουγκρίζουμε, με χαρά να ανταλλάσσουμε την Πασχάλια διαβεβαίωση: «Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!».

Εκ της Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας

Συμβολισμός και ιστορία για τα κόκκινα αβγά του Πάσχα

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

21 Νοεμβρίου: Τα Εισόδια της Παναγίας

Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία

Εδώ Πολυτεχνείο

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More