Πετρέλαιο: από το υπέδαφος στο σπίτι μας

από Love Teaching by Archodoula
8 λεπτά ανάγνωσης

Η δημιουργία των κοιτασμάτων πετρελαίου έγινε στο υπέδαφος πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια, όταν θαλάσσιοι μικροοργανισμοί που συσσωρεύονταν στον πυθμένα των θαλασσών και των λιμνών καταπλακώθηκαν από άμμο και πετρώματα. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν και της υψηλής πίεσης, με το πέρασμα του χρόνου, οι οργανισμοί αυτοί μετατράπηκαν σε μόρια χημικών ενώσεων που αποτελούν το πετρέλαιο.

Δείτε ένα μικρό κινούμενο σχέδιο για να το καταλάβετε καλύτερα!

James Parrett

Τα μόρια αυτά ονομάζονται υδρογονάνθρακες και αποτελούνται από άτομα υδρογόνου και άνθρακα. Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, στη Ρωσία, στις Η.Π.Α., στη Λατινική Αμερική και στη Βόρειο Θάλασσα. 

Προέλευση του αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου

Μεταγλωττισμένο βίντεο από το teachers tube σχετικό με την προέλευση του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Γιάννης Μόκιας

Κρήτη και Ιόνιο κρύβουν εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες (!). Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννη Μπασιά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με θέμα «Οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παρουσιάσεις μαθήματος

https://atheo.gr/

Εξόρυξη πετρελαίου

Για την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου γίνονται ειδικές μελέτες. Με τις μελέτες αυτές εντοπίζονται περιοχές, στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί πετρέλαιο. Στις περιοχές αυτές γίνονται γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος. Το πετρέλαιο μπορεί να αναβλύζει από τη γεώτρηση, εφόσον η πίεση είναι μεγάλη, διαφορετικά χρησιμοποιούνται αντλίες για την άντλησή του. 

Εκπαιδευτικό βίντεο εξόρυξης πετρελαίου

Arabs Today TV Channel

Υποθαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου

Ιδιαίτερα δύσκολος είναι ο εντοπισμός κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα. Στις περιπτώσεις αυτές κατασκευάζονται ειδικές εξέδρες εξόρυξης. Το κόστος άντλησης είναι τότε πολύ μεγαλύτερο.

EnergyTellus

Αν θέλετε μπορείτε να κατεβάσετε την ακόλουθη συνοπτική παρουσίαση!

Το ναυάγιο του πλοίου Prestige

Στη συνέχεια, μπορείς να διαβάσεις για το ναυάγιο του πλοίου Prestige στα ανοιχτά των ακτών της βορειοδυτικής Ισπανίας. Η διαρροή του αργού πετρελαίου στη θάλασσα είχε ξεκινήσει μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν προκλήθηκαν ρωγμές στις δεξαμενές του πλοίου εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, οπότε και απομακρύνθηκαν τα περισσότερα μέλη του πληρώματος. Πάτησε την εικόνα για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες.

Εάν θέλεις, μπορείς να ρίξεις μία ματιά στο παρακάτω φωτογραφικό άλμπουμ όπου απεικονίζεται η τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλείται από τις πετρελαιοκηλίδες.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?