Φυσικό αέριο: ένα πολύτιμο αέριο

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Η δημιουργία του  φυσικού αερίου είναι όμοια με αυτήν δημιουργίας του πετρελαίου. Σχηματίστηκε πριν από 10 – 15 εκατομμύρια χρόνια από βακτήρια, μύκητες και άλλους  μικροοργανιμούς που ζούσαν στη θάλασσα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί, αφού πέθαναν, εγκλωβίστηκαν στον πυθμένα της θάλασσας μέσα  σε λάσπη.

Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και έλλειψης οξυγόνου μετασχηματίστηκαν σε μίγματα  υδρογονανθράκων δηλαδή σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Για το λόγο αυτό όπου υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου υπάρχουν και κοιτάσματα  πετρελαίου. Το φυσικό αέριο συγκεντρώθηκε σε κοιλότητες σχηματίζοντας τα κοιτάσματα που σήμερα  γνωρίζουμε.

Δημιουργία πετρελαίου και φυσικού αερίου

Υδρογονάνθρακες

Η σύσταση του φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο έχει παρόμοια σύσταση με το πετρέλαιο, με τη διαφορά ότι τα μόριά του  είναι ελαφρύτερα από τα μόρια υδρογονανθράκων του πετρελαίου. Για το λόγο αυτό το βρίσκουμε σε αέρια μορφή. Το φυσικό αέριο είναι μίγμα υδρογονανθράκων. Το κύριο συστατικό του είναι το μεθάνιο, περιέχει όμως σε πολύ μικρότερη ποσότητα και  άλλους υδρογονάνθρακες, όπως αιθάνιο, προπάνιο και βουτάνιο. Το προπάνιο και το βουτάνιο χρησιμοποιούνται ως καύσιμα στα καμινέτα και στους  αναπτήρες. Το φυσικό αέριο, σε αντίθεση με το υγραέριο που χρησιμοποιείται στις φιάλες, είναι ελαφρύτερο του αέρα.

Άντληση του φυσικού αερίου

Τα βάθη άντλησης του φυσικού αερίου συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 1.500 και 3.500  μέτρων, αν και σε μερικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε ορισμένες περιοχές  στη Ρωσία φτάνουν και τα 10.000 μέτρα.

Δημιουργία , εντοπισμός , άντληση , μεταφορά και χρήση του φυσικού αερίου

Μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου

Η μεταφορά και η διανομή του φυσικού αερίου μπορεί να γίνει σε αέρια μορφή μέσω δικτύου αγωγών είτε σε υγρή μορφή με δεξαμενόπλοια.

Το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου

μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ελληνοβουλγαρικά (ανάντι Διαχειριστής BULGARTRANSGAZ) και ελληνοτουρκικά (ανάντι Διαχειριστής BOTAS) σύνορα σε καταναλωτές εγκατεστημένους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το 2010 ,  εντοπίσθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου μεταξύ Κρήτης- Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου (Λεκάνη του Ηροδότου)

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης φυσικού αερίου :
Μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο.
Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται πολύ συχνά λόγω της κατάστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με συνέπεια την αύξηση της τιμής των περισσότερων προϊόντων και τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής με πολλαπλές κοινωνικές επιπτώσεις.
Εξοικονόμηση ενέργειας.
Με την υποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο στις οικιακές και εμπορικές χρήσεις, θα αποφευχθούν οι απώλειες που παρατηρούνται κατά την παραγωγή και μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Προστασία του περιβάλλοντος.
Το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη πηγή ενέργειας μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συνήθη καύσιμα και συνεπώς περιορίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Είναι ασφαλές.
Σε αντίθεση με το υγραέριο είναι ελαφρύτερο του αέρα. Έτσι σε περίπτωση διαρροής, διαχέεται στο χώρο και ο κίνδυνος έκρηξης περιορίζεται.

Η εγκυκλοπαίδεια του φυσικού αερίου

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?