Οι κατακόμβες: Χώρος ταφής και λατρείας

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Περίπου 8 χιλιάδες χριστιανοί έχουν ταφεί στις κατακόμβες της Μήλου που θεωρούνται το τρίτο μεγαλύτερο πρωτοχριστιανικό μνημείο αυτού του είδους, μετά τους Αγίους Τόπους και τις κατακόμβες της Ρώμης.

Οι κατακόμβες της Μήλου είναι ένα τεράστιο τεχνικό έργο και από τα ευρήματα προκύπτει πως δεν ήταν μόνο κοιμητήρια αλλά και χώροι λατρείας.
Όλα όμως θάφτηκαν κάτω από τεράστιους όγκους μετά τους σεισμούς του 6ου αιώνα μ.Χ και έγιναν θρύλος μέσα στους αιώνες. Αυτά ίσχυαν μέχρι το 1843, όταν έγινε η πρώτη κάθοδος στο μνημείο από τον Γερμανό καθηγητή αρχαιολογίας, Λ. Ρος, ο οποίος έσπευσε μόλις ανακαλύφθηκε η είσοδος, κοντά στο χωριό Τρυπητή. Διαπίστωσε όμως πως είχαν προηγηθεί οι αρχαιοκάπηλοι.

Κάμαρα αρκοσολίου ζωγραφισμένη με κόκκινο χρώμα
Κάμαρα αρκοσολίου ζωγραφισμένη με κόκκινο χρώμα

Οι κατακόμβες είναι ένα υπόγειο δίκτυο με τρεις θαλάμους, πέντε διαδρόμους και μια νεκρική αίθουσα. Το δίκτυο έχει μήκος 184 μέτρα, το ύψος των διαδρόμων φθάνει τα 2,5 μέτρα και το πλάτος κυμαίνεται από 80 πόντους μέχρι 5 μέτρα.

Σε όλη την έκταση με τις γαλαρίες και τα σπήλαια είναι λαξευμένες κάμαρες, που έχουν μήκος 1,66 μ και μέσα σε αυτές είναι σκαμμένα μνήματα (αρκοσόλια). Πολλές κάμαρες είναι ασβεστωμένες ενώ στις γωνίες υπάρχουν ίχνη από κόκκινο χρώμα. Στο οπίσθιο τοίχωμα υπήρχαν επιγραφές που δεν σώζονται σήμερα εξαιτίας των καιρικών μεταβολών, αλλά και από τις αταξίες των παιδιών που τρύπωναν μέσα στις κατακόμβες και έπαιζαν το «χωστό», κάτι σαν το κρυφτό.

Βρέθηκαν όμως επιγραφές με σύμβολα όπως «ΕΝ ΚΩ» που σημαίνει «Εν Κυρίω». Υπάρχει και ένας τάφος σκαμμένος σε βράχο, «ο τάφος του μάρτυρος», τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι χριστιανοί και σαν Αγία Τράπεζα στις λειτουργίες τους. Σώζεται επίσης επιγραφή που μαρτυρά ότι εκεί ήταν ο τάφος της Στεφανίδος, κόρης του Μήλωνος.

Αξιόλογες παραστάσεις και διακοσμήσεις υπάρχουν σε πολλούς τάφους

Σπουδαία έρευνα στις κατακόμβες της Μήλου έκανε ο ιστοριοδίφης Γ. Σωτηρίου, ο οποίος το 1927 βρήκε παράσταση ενός Ιχθύος που ήταν το σύμβολο των πρώτων χριστιανών και σήμαινε: Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ.

Ο Ρος τοποθέτησε χρονολογικά τις κατακόμβες της Μήλου στον 1ο αιώνα μΧ και μέσα υπάρχουν περίπου χίλια μνήματα. Σε κάθε τάφο θάβονταν 7 με 8 νεκροί και έτσι υπολογίζεται ότι περίπου 8 χιλιάδες χριστιανοί είχαν στις κατακόμβες την τελευταία τους κατοικία.

Προτού φτάσουν στις κατακόμβες, οι επισκέπτες περνούν από το σημείο που ήταν θαμμένη η Αφροδίτη της Μήλου. Δύο πολιτισμοί διαδέχονται αρμονικά ο ένας τον άλλον σε λίγα μέτρα γης, σε ένα πανέμορφο νησί.

Η ιστορία τους συνδέεται άρρηκτα με τα ορυχεία του νησιού που γνώρισαν μεγάλη ακμή τον 2ο αιώνα μΧ. Η αγορά της Ρώμης αδημονούσε για τα μεταλλεύματα και τα άλλα προϊόντα που έβγαζε η γη του κυκλαδίτικου νησιού. Άλλωστε ήταν ονομαστά για την ποιότητά τους και ήταν περιζήτητα επειδή η παραγωγή ήταν μικρή και η ζήτηση μεγάλη.

πηγή : www.mixanitouxronou.gr

Οι κατακόμβες στη μονή Αγiων Νεκταρίου και Φανουρίου στο Τρίκορφο Φωκίδας

Στην πανέμορφη Δωρίδα σε μια πλαγιά λίγο πριν το χωριό Τρίκορφο, βρίσκεται το Μοναστήρι των Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου. Παραπάνω βλέπετε φωτογραφίες της μονής Το πιο επιβλητικό τμήμα της Μονής είναι οι κατακόμβες.

Ξεχωριστή εντύπωση κάνει στον επισκέπτη ένα σπουδαίο τμήμα της Μονής, το Κοιμητήριο το οποίο κατασκευάστηκε υπό μορφή αρχαίας κατακόμβης κατά πιστή αποτύπωση των κατακομβών της Ρώμης. Πραγματοποιήθηκε προσεκτική συλλογή των στοιχείων που αποτελούν τον διάκοσμο των κατακομβών, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα πρωτοχριστιανικά σύμβολα. Παράλληλα έγινε η αγιογράφηση της κατακόμβης με τοιχογραφίες από την θεματογραφία που αγαπούσαν να ζωγραφίζουν και οι πρώτοι χριστιανοί.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες από το εσωτερικό τους:

Τέλος, μπορείτε πατώντας στην εικόνα να μάθετε πολλές πληροφορίες για τις Κατακόμβες της Ρώμης, ο τόπος όπου αναπαύονταν 500.000 χριστιανοί και να δείτε ένα σχετικό ντοκιμαντέρ.

Κατακόμβες Αγίου Καλλίστου στη Ρώμη

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?