Προσανατολισμός

από Love Teaching by Archodoula
8 λεπτά ανάγνωσης
προσανατολισμός λέγεται ο προσδιορισμός μιας θέσης, ή ενός τόπου ως προς τον Βορρά ή σε σχέση με άλλα σημεία του ορίζοντα.

Πολυχάρτης της Ελλάδας: Πολιτικός, ανθρωπογεωγραφικός

Πολυχάρτης της Ελλάδας (πολιτικός, γεωμορφολογικός, πυκνότητας πληθυσμού, κατανομής πληθυσμού, δείκτη γήρανσης) με δυνατότητα μεγέθυνσης. Ο χάρτης περιλαμβάνει σε επίπεδα το δίκτυο των γεωγραφικών συντεταγμένων (ανά μοίρα), τους νομούς με τα σύνορα και τις πρωτεύουσές τους, το οδικό δίκτυο, το σιδηροδρομικό δίκτυο, τις μεγάλες πόλεις, καθώς και τους τόπους με ιστορικό ή θρησκευτικό ενδιαφέρον. Υπάρχει η δυνατότητα, αντί του γεωμορφολογικού χάρτη, να εμφανιστούν άλλοι χάρτες υποβάθρου, όπως πολιτικός χάρτης (νομοί, διαμερίσματα, περιφέρειες), χάρτες κατανομής πληθυσμού, πυκνότητας πληθυσμού και δείκτη γήρανσης. Αξιοποιώντας, μάλιστα, τον σχετικό μεταβολέα, δίνεται η δυνατότητα εναλλαγής εμφάνισης ανάμεσα στον πολιτικό και τους άλλους χάρτες, με κλιμακούμενη διαφάνεια. Στο μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνονται, επίσης, κλίμακα, κινούμενη πυξίδα, μετρητής αποστάσεων, καθώς και υπομνήματα για τους αντίστοιχους χάρτες.

Πώς προσανατολιζόμαστε;

1.Με τον ήλιο

Τα σημεία του ορίζοντα

Άσκηση για την πυξίδα και τα σημεία του ορίζοντα. Σκοπός της άσκησης είναι η τοποθέτηση των σημείων του ορίζοντα στην πυξίδα. Το μαθησιακό αντικείμενο έχει δύο επίπεδα δυσκολίας, ένα ευκολότερο (μόνο με τα τέσσερα κύρια σημεία) και ένα δυσκολότερο (με τα οκτώ σημεία του ορίζοντα).

2.Με την εκκλησία

Το ιερό της εκκλησίας δείχνει πάντα την Ανατολή

3.Με την πυξίδα

Η πυξίδα είναι ένα όργανο, που μας βοηθάει να προσανατολιζόμαστε.

Η μαγνητική βελόνα της πυξίδας (το χρωματιστό άκρο) δείχνει πάντα το Βορρά.

Photo by Valentin Antonucci on Pexels.com

Δείτε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την πυξίδα!

Προσανατολισμός με την πυξίδα και τον χάρτη

Άσκηση για τη χρήση της πυξίδας. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να εξασκηθούν οι μαθητές στον προσανατολισμό, χρησιμοποιώντας πυξίδα και χάρτη. Πιο αναλυτικά, το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει μια σύντομη παρουσίαση των μερών της πυξίδας, μια αεροφωτογραφία της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για τους μαθητές.

Χάρτες – Προσανατολισμός (κουίζ)

Κουίζ έξι ερωτήσεων (πολλαπλών επιλογών), σχετικά με τη σχετική θέση πόλεων της Ελλάδας. Στόχος της άσκησης είναι να παρατηρήσουν οι μαθητές τον χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Κορίνθου και, στη συνέχεια, να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους, ανατρέχοντας στα όσα έχουν μάθει για τη σχετική θέση και τον προσανατολισμό με βάση τα σημεία του ορίζοντα.

Εξάσκηση στον προσανατολισμό

Παρουσίαση των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα και άσκηση για τον προσανατολισμό. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι η εξάσκηση των μαθητών στον προσανατολισμό, με βάση τα τέσσερα αυτά σημεία. Πιο αναλυτικά, παρουσιάζονται με τη βοήθεια ενός ρολογιού τα σημεία του ορίζοντα και, στη συνέχεια, δίνονται οι στίχοι ενός τραγουδιού, ώστε να εντυπωθεί στη μνήμη των μαθητών η σχέση αριθμών και σημείων του ορίζοντα. Το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει, επίσης, μια άσκηση με μορφή παιχνιδιού, προκειμένου να μαθητές να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στον προσανατολισμό.

Τέλος, μπορείτε να δείτε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τον αστρολάβο, ένα ιστορικό αστρονομικό όργανο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι αστρονόμοι για την ναυσιπλοΐα και την παρατήρηση του Ήλιου και των αστεριών από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 18ο αιώνα μ.Χ.. Την παρουσίαση την επιμελήθηκαν οι μαθήτριες Παναγιώτα και Ελένη της Στ τάξης του 1ου Δημοτικού Αιγίου στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας. Πατήστε παρακάτω για να την κατεβάσετε στον υπολογιστή σας!

You may also like

1 σχόλιο

Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας – Loveteaching 22 Οκτωβρίου 2021 - 09:56

[…] εδώ τον πολυχάρτη της Ελλάδας (πολιτικός, […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?