Η Αρχαία Δίολκος Κορίνθου

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης
Ο/Η Δίολκος ήταν ο ειδικής κατασκευής πλακόστρωτος δρόμος που συνέδεε τις δύο άκρες του Ισθμού της Κορίνθου και πάνω στον οποίο σύρονταν κατά την αρχαιότητα από δούλους τα πλοία από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό Κόλπο και αντίστροφα.
 
 
 
Η Δίολκος πρέπει να κατασκευάσθηκε είτε στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ., είτε, το πιθανότερο, στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., όταν τύραννος στην Κόρινθο ήταν ο Περίανδρος. Ο Περίανδρος διακρίθηκε για την έντονη δραστηριότητά του ως προς τα έργα πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας, και αναφέρεται ότι σκέφθηκε να ανοίξει και διώρυγα στον Ισθμό της Κορίνθου.
 
 
Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε μία εξαιρετική ταινία-εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ 22 λεπτών, που έχει δημιουργηθεί με εικονοκινητική τεχνική, (animation), η οποία αναπαριστά με μοναδικό και εξαιρετικό τρόπο το μνημείο του τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας.
 
Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
 
Δημιουργοί της ταινίας είναι οι ταινίας Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία:
 
α. Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και
 
β. Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010).
 

Εκπαιδευτική ταινία “Αρχαία Δίολκος” της Κορίνθου 1500 ετών

Εικόνα arxaia-ellinika ©
Ο Ισθμός της Κορίνθου, που δείχνει το σύγχρονο κανάλι. Ο αρχαίος δρόμος της Διόλκου κινούνταν σχεδόν παράλληλα με τη διώρυγα, ενώνοντας τον Κορινθιακό με τον Σαρωνικό. Φωτογραφία: Nasa – Δημόσιος τομέας

Ας μάθουμε για τη διώρυγα της Κορίνθου

Παρουσίαση για τον ισθμό και τη διώρυγα της Κορίνθου. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να γνωρίσουν καλύτερα οι μαθητές τα τεχνικά έργα που σχετίζονται με την περιοχή. Πιο αναλυτικά, μέσω της παρουσίασης, δίνονται πληροφορίες για τα σχέδια διάνοιξης διώρυγας ήδη από την αρχαιότητα και αναφέρονται οι λύσεις που δόθηκαν κατά το παρελθόν. Ακόμη, περιγράφεται η κατασκευή της διώρυγας και η τελική ολοκλήρωση του τεχνικού έργου τον 19ο αιώνα και παρουσιάζεται η μορφή της διώρυγας σήμερα.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?