Η σημασία της άσκησης για τον οργανισμό μου

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Α. Σε τι με βοηθά η άσκηση;

1– Η άσκηση αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων.
Οι πνεύμονες σε κάθε εισπνοή παίρνουν περισσότερο αέρα, άρα και περισσότερο οξυγόνο με λιγότερη προσπάθεια.
2– Αυξάνει την ικανότητα της καρδιάς με διάφορους τρόπους.
Η καρδιά είναι και αυτή ένας μυς. Όσο πιο γυμνασμένη είναι τόσο πιο αποδοτικά εργάζεται. Η αγύμναστη καρδιά δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί σε μια κουραστική δραστηριότητα. Η γυμνασμένη καρδιά σε κάθε παλμό (κτύπο της) στέλνει περισσότερο αίμα στους ιστούς του σώματος. Έτσι, όταν θέλουμε να προλάβουμε το λεωφορείο, να παίξουμε στην παραλία, να ανεβούμε γρήγορα μια σκάλα και γενικά ,να χάνουμε μια έντονη σωματική δραστηριότητα, η καρδιά μας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Στέλνει με κάθε κτύπο περισσότερο αίμα και κτυπά σε πολύ αργότερο ρυθμό από την αγύμναστη. Αντίθετα η αγύμναστη καρδιά, στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί, μπορεί να λειτουργήσει επικίνδυνα.
3– Πλάθει το σώμα όχι μόνο ωραίο αλλά και γερό. Βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα. Με την άσκηση αποκτάμε καλύτερη στάση. Δεν καμπουριάζουμε πια ούτε γέρνουμε μπροστά. Έχοντας δυνατό σκελετό και μυς γινόμαστε πιο γρήγοροι και πιο δυνατοί. Μπορούμε να τρέξουμε στο πάρκο, να πηδήσουμε μακριά, να σκαρφαλώσουμε στη βουνοπλαγιά, να σηκώσουμε ένα βαρύ αντικείμενο πιο εύκολα. Γινόμαστε βέβαια και πιο ελαστικοί. Αποκτώντας όλα αυτά τα οφέλη αποκτούμε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας.
4– Η άσκηση θωρακίζει την υγεία μας και μας προστατεύει από επιδημίες και ασθένειες.
5– Βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα τη νύχτα. Δεν υποφέρουμε πια από αϋπνίες.
6– Με την άσκηση έχουμε καλύτερη όρεξη και χωνεύουμε πιο εύκολα.
7– Η άσκηση μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής οδηγεί στη μακροζωία.

“Διαδικτυακά παιχνίδια-οφέλη της φυσικής αγωγής”

Πατήστε στην εικόνα για να μεταφερθείτε στην διαδραστική εφαρμογή από την mtsaousid!

Β. Με τη γυμναστική όμως δε βοηθούμε μόνο το σώμα μας αλλά και το πνεύμα μας


– Η γυμναστική μας αναζωογονεί και μας ξεκουράζει. Δε νιώθουμε πια άτονοι και μίζεροι.
– Όταν ασκούμαστε, στο σώμα μας εκκρίνονται οι “ενδορφίνες”. Οι ενδορφίνες είναι ορμόνες, δηλαδή ειδικές χημικές ουσίες, που μειώνουν τη νευρικότητα και το άγχος». Μας βοηθούν   να αποκτήσουμε καλύτερη διάθεση και να διώξουμε τη μελαγχολία. Οι επιστήμονες   ονομάζουν αυτές τις ουσίες “ορμόνες της ευτυχίας”.
– Παίζοντας, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε άλλα παιδιά και να γίνουμε κοινωνικοί. Δεν   είμαστε πια μόνοι τα απογεύματα, γιατί έχουμε καλούς φίλους.
– Η άσκηση μας βοηθά να βάζουμε στόχους και να προσπαθούμε να τους πετύχουμε, για να   φτάσουμε ψηλότερα.
Η άσκηση λοιπόν μας δίνει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, ευφορία, χαρά και ευτυχία. Όλα γύρω μας μοιάζουν πιο ωραία.

Γ. Η άσκηση δεν εμποδίζει την απόδοσή μας στο σχολείο, αντιθέτως την προάγει

Πολλές σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που γυμνάζονται είναι κατά κανόνα καλοί και στα μαθήματα τους. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που γυμνάζονται συστηματικά, σε αντίθεση με τους συνομήλικους τους που δε γυμνάζονται, έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
– Ωριμάζουν πιο γρήγορα.
– Έχουν καλύτερη ανάπτυξη.
– Έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητες τους.
– Είναι πιο κοινωνικοί και δυναμικοί.
– Έχουν καλύτερη διάθεση.
– Αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα τους.
– Εφοδιάζοντας μας με θέληση και αντοχή, με υγιές σώμα και διαυγές μυαλό, με αισιοδοξία και όρεξη για συμμετοχή, η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε περιζήτητοι και στην επαγγελματική ζωή μας.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, θυμήσου ότι η άσκηση μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο διάλειμμα στη μελέτη σου, αλλά ότι ποτέ δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της.

Να προσπαθώ και να ξαναπροσπαθώ. Χωρίς άσκηση το κορμί φθείρεται και εκφυλίζεται. Δεν υπάρχει χειρότερη λέξη από τη λέξη «παραιτούμαι».

You may also like

1 σχόλιο

9η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού:«ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ» – Love Teaching 1 Οκτωβρίου 2022 - 01:01

[…] Η σημασία της άσκησης για τον οργανισμό μου 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού:«Αγαπώ την Άθληση-Αγαπώ την Υγεία μου» Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού: Αθλούμαι…ΧαράΖΩ το μέλλον […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?