Η Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Μετά τη «στάση του νίκα» μεγάλο μέρος της Πόλης ξαναχτίζεται. Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο έργο. Η Μεγάλη Εκκλησία γίνεται κέντρο της θρησκευτικής και της εθνικής ζωής του Βυζαντίου.

Παρουσίαση μαθήματος

Σχεδιάγραμμα μαθήματος

Όψεις της Αγίας Σοφίας

Διαδραστική εικόνα με θέμα την κάτοψη του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι η εξερεύνηση της κάτοψης του ναού, η μελέτη του ιστορικού πληροφοριακού υλικού για όψεις της Αγίας Σοφίας και ο εμπλουτισμός των γνώσεων των μαθητών για τον σημαντικότερο ορθόδοξο ναό της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το μαθησιακό αντικείμενο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να προβάλουν φωτογραφικό υλικό από επιμέρους χώρους της Αγίας Σοφίας, εξερευνώντας την κάτοψη του ναού.

Παρουσίαση με αφήγηση

Ψηφιδωτό από την Αγία Σοφία

Διαδραστική παρουσίαση πληροφοριακού υλικού και δραστηριότητα παζλ, με θέμα το ψηφιδωτό από τον νάρθηκα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο απεικονίζεται η Παναγία και οι αυτοκράτορες Μέγας Κωνσταντίνος και Ιουστινιανός Α΄. Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι η εξοικείωση των μαθητών με την τέχνη των ψηφιδωτών και η κατανόηση της σχέσης μεταξύ θρησκείας και πολιτικής κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων. Το μαθησιακό αντικείμενο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν το χρονικό της αποκατάστασης των ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας, να εξερευνήσουν το συγκεκριμένο ψηφιδωτό από τον νάρθηκα του ναού και να προβάλουν ιστορικά στοιχεία για τις επιμέρους μορφές και τις επιγραφές του. Το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει, επίσης, μια δραστηριότητα ανασύστασης του ψηφιδωτού με μορφή παζλ.

Πατήστε στην παρακάτω ανάρτηση για να κάνετε μια εικονική περιήγηση στον ναό και να ακούσετε βυζαντινούς ύμνους σαν να ήσασταν στην τελευταία Θεία Λειτουργία που έγινε…

Μπορείτε να δείτε και την παρακάτω ανάρτηση στην οποία περιέχεται μεταξύ των άλλων κι ένας διαδραστικός χάρτης της περιοχής του Μεγάλου Παλατιού και της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης.

Απαντάμε στις ερωτήσεις!

Και λύνουμε τα quiz!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?