Οι θάλασσες της Ελλάδας

Πέλαγος ονομάζεται μια θαλάσσια περιοχή μικρότερη σε έκταση από τη θάλασσα και τον ωκεανό.

Η χώρα μας είναι μια χερσόνησος που βρέχεται από τη θάλασσα από τις τρεις πλευρές της. Τα πελάγη που την βρέχουν είναι το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Λιβυκό.

Τα τρία αυτά πελάγη αποτελούν τμήματα της Μεσογείου θάλασσας.

Μικρότερα πελάγη που αποτελούν τμήματα του Αιγαίου πελάγους είναι το Κρητικό, το Ικάριο, το Θρακικό, το Μυρτώο. Τα όριά τους είναι δυσδιάκριτα.

Μαθαίνω τις θάλασσες της πατρίδας μου!

Πατήστε στην εικόνα για να εξερευνήσετε τα πελάγη!

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΛΑΓΗ

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ» είναι αφιερωμένο στο ΙΟΝΙΟ Πέλαγος και την ιστορία του. Παρουσιάζονται μυθολογικά στοιχεία σχετικά με τη προέλευση του ονόματος και τη δημιουργία του, αναφορές από τον ΟΜΗΡΟ για τη θαλάσσια περιοχή, περιγραφή της δράσης και του συμβολισμού θαλάσσιων θεοτήτων. Ακολουθεί παρουσίαση των ποταμών και των λιμνοθαλασσών που εκβάλλουν στο ΙΟΝΙΟ, των νησιών που υπάγονται εκεί (ΙΘΑΚΗ, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ, ΛΕΥΚΑΔΑ) και της εξέλιξης τους. Παράλληλα, προβάλλονται οι γεωλογικές συνθήκες της περιοχής, τα ενάλια σπήλαια, η ενασχόληση με την αλιεία των ντόπιων. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται περιήγηση στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στις εκβολές του ΑΧΕΛΩΟΥ και γνωριμία με τον τρόπο λειτουργία και διαχείρισης της. Επίσης, περιγράφεται η εκτροφή ψαριών, η μεγάλη ποικιλία τους, οι διάφορες μορφές καλλιέργειας τους, η ύπαρξη της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα-Καρέττα στη ΖΑΚΥΝΘΟ και η επιβεβλημένη ανάγκη προστασίας της. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ και πληροφορούμαστε για το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής αλατιού που λειτουργεί στην περιοχή, το διάσημο αυγοτάραχο και το μεγάλο αριθμό φρέσκων ψαριών. Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής παρακολουθούμε πλάνα από τη σπάνια φυσική ομορφιά των νησιών του ΙΟΝΙΟΥ και τις δραστηριότητες των κατοίκων τους.

Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ

Το όγδοο επεισόδιο της σειράς «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ» είναι αφιερωμένο στο ΑΙΓΑΙΟ Πέλαγος και την ιστορία του. Παρουσιάζονται μυθολογικά στοιχεία σχετικά με τη δημιουργία και ονομασία του, αναφορές από αρχαίους Συγγραφείς για τη δημιουργία των ΚΥΚΛΑΔΩΝ, περιγραφή της δράσης και του συμβολισμού θαλάσσιων θεοτήτων. Στη συνέχεια, προβάλλονται σημαντικοί σταθμοί του Κυκλαδικού Πολιτισμού, τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των οικισμών και οι πολλές ιδιομορφίες τους, οι παραδοσιακές τέχνες και τα επαγγέλματα των κατοίκων. Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής επιτρέπουν τη γνωριμία με τη φύση και τις ομορφιές της σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παράλληλα, αποτελούν τόπο συνάντησης διαφορετικών επισκεπτών, αφού συνδυάζουν γεωγραφικές αντιθέσεις, μακραίωνη διαδρομή, γραφικά τοπία, ζεστή φιλοξενία, τοπικά έθιμα. Η κάμερα της εκπομπής περιηγείται στην ΑΝΔΡΟ, στη ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, στη ΔΗΛΟ και την ΑΝΑΦΗ, ενώ δίνονται πληροφορίες για τα μνημεία και τα αξιοθέατα τους. Τέλος, προβάλλεται ο θαυμαστός κόσμος του βυθού του ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Η ελληνική ιστορία σε έναν χάρτη

Ντοκιμαντέρ για τη φύση και τα άγρια ζώα: «Our planet»

Εκπαιδευτική δράση του humanstories.gr: Στέλνουμε ευχές και δώρα στο Δημοτικό Σχολείο Τελένδου

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More