Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί της Ελλάδας

Παραθαλάσσια ή παράκτια περιοχή

Ονομάζεται η περιοχή όταν βρίσκεται κοντά ή δίπλα στη θάλασσα.

Από την αρχαιότητα ακόμη οι άνθρωποι προτιμούσαν τα παραθαλάσσια μέρη, γιατί είχαν τη δυνατότητα καλύτερης επικοινωνίας με άλλες πόλεις ή κράτη και μπορούσαν να αναπτύξουν έτσι καλύτερα το εμπόριο. Ακόμα στις παραθαλάσσιες περιοχές το κλίμα είναι πιο ήπιο απ’ ότι στο εσωτερικό της χώρας, οι δυνατότητες εύρεσης εργασίας είναι αυξημένες, λόγω της εμπορικής και οικονομικής ανάπτυξης. Τέλος, αποτελούν και ιδανικό τρόπο ξεκούρασης και αναψυχής για τους ανθρώπους.

Οι μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας είναι παραθαλάσσιες και αξιόλογα λιμάνια με μεγάλη εμπορική και οικονομική δραστηριότητα. Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας είναι ο Πειραιάς, που εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, την πρωτεύουσα, Αθήνα.

Άλλα μεγάλα λιμάνια είναι: Η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Ρόδος, η Κέρκυρα ..

Πόλεις της Ελλάδας

Χάρτης με πίνακες και γραφήματα για τον πληθυσμό σε δεκαπέντε πόλεις της Ελλάδας. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να γνωρίσουν καλύτερα οι μαθητές την πληθυσμιακή εξέλιξη των μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων από το 1961 έως το 2011. Πιο αναλυτικά, δίνεται ο χάρτης της Ελλάδας (πολιτικός και γεωμορφολογικός), όπου σημειώνονται οι δεκαπέντε μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις της χώρας. Επιλέγοντας κάθε πόλη στον χάρτη, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να προβάλουν και να μελετήσουν τα στοιχεία που αφορούν στον πληθυσμό της. Επίσης, μπορούν να εμφανιστούν τα μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς που χρησιμοποιούνται σε κάθε πόλη, καθώς και να αναζητηθούν περισσότερες πληροφορίες, μέσω των συνδέσμων με τη Wikipedia.

Οι νομοί της Ελλάδας – Έκταση και πληθυσμός

Ανοιχτή δραστηριότητα με πίνακα και χάρτες, σχετικά με τους νομούς της Ελλάδας. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι η μελέτη των στοιχείων και η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την έκταση και τον πληθυσμό των νομών της χώρας. Ακόμη, συγκρίνοντας τους νομούς με τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα, στόχος είναι να ερμηνεύσουν οι μαθητές την απόκλιση που παρατηρείται. Πιο αναλυτικά, το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει έναν πίνακα με στοιχεία για τους νομούς της Ελλάδας, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 (πρωτεύουσα, έκταση, πληθυσμός, πυκνότητα πληθυσμού, διοικητική περιφέρεια, γεωγραφικό διαμέρισμα), έναν γεωμορφολογικό χάρτη της χώρας, καθώς και έναν χάρτη για την πληθυσμιακή πυκνότητα του ελλαδικού χώρου, με βάση την απογραφή του 2011.

Πυκνότητα πληθυσμού ανά νομό στην Ελλάδα

Χάρτης της Ελλάδας, στον οποίο παρουσιάζεται με χρωματικές διαβαθμίσεις η πυκνότητα του πληθυσμού ανά νομό. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να γνωρίσουν καλύτερα οι μαθητές την πληθυσμιακή πυκνότητα των νομών της Ελλάδας, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Η ελληνική ιστορία σε έναν χάρτη

Ντοκιμαντέρ για τη φύση και τα άγρια ζώα: «Our planet»

Εκπαιδευτική δράση του humanstories.gr: Στέλνουμε ευχές και δώρα στο Δημοτικό Σχολείο Τελένδου

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More