Μια ωραία πεταλούδα!

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Σήμερα, με αφορμή το 5ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο “Βιοποικολότητα” και τη συμμετοχή μας στον 2ο Διαγωνισμό με τίτλο «Μια ωραία πεταλούδα» που οργανώνει το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, έχουμε αφιέρωμα στις αγαπημένες μας πεταλούδες!!

Οι πεταλούδες είναι ένα από τα πιο όμορφα έντομα, μοιάζουν με φρέσκα λουλούδια και η φωτεινότητα των φτερών τους είναι υπέροχη. Πατήστε στην εικόνα για να δείτε μία υπέροχη παρουσίαση με πεταλούδες!

Μερικές πεταλούδες από τα (236;) είδη που πετούν στη χώρα μας.
Όλες φωτογραφήθηκαν στη βόρεια Ελλάδα.

Οι πεταλούδες είναι έντομα με πλήρη μετασχηματισμό, δεδομένου ότι η προνύμφη (κάμπια) είναι εντελώς διαφορετική από την ενήλικη. Ο κύκλος ζωής τους αποτελείται από 4 στάδια: αυγό, προνύμφες (κάμπια), κουτάβια και ενήλικα έντομα.

Από κάμπια πεταλούδα: Η μεταμόρφωσή τους από την στιγμή της γέννησης, σε μορφή κάμπιας (προνύμφες), είναι τεράστια. Έχουν σκωληκόμορφο σώμα και μασητικό στοματικό τύπο, ενώ συχνά διαθέτουν μεταξοειδείς αδένες και με τα λεπτά στρώματα μεταξιού που παράγουν, δημιουργούν ένα κουκούλι, στο οποίο εισέρχονται και μετατρέπονται σε χρυσαλίδες. Όταν βγαίνουν από το κουκούλι, έχουν πλέον τη μορφή ενήλικης πεταλούδας.

Τα στάδια της μεταμόρφωσης

1.Η ενήλικη πεταλούδα αφήνει ένα αβγό σε ένα φυτό

2.Από το αβγό βγαίνει μια κάμπια

3.¨ Όταν μεγαλώσει λίγο η κάμπια κρεμιέται από ένα κλαδάκι και δημιουργεί γύρω της ένα κουκούλι

4.Τέλος από το κουκούλι θα βγει η πεταλούδα

Ένα ενδιαφέρον γεγονός! Όπου ζουν οι πεταλούδες, ο αέρας είναι οικολογικά καθαρός και όπου δεν υπάρχουν, δημιουργούνται πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα στο περιβάλλον.

Οι πεταλούδες βλέπουν χρώματα, καθώς και οποιαδήποτε έντομα, χρησιμοποιούν στερεοσκοπική όραση, δηλ. είναι σε θέση να κατανοήσουν την απόσταση. Τα φτερά των πεταλούδων καλύπτονται με μικρές κλίμακες, οι οποίες καλύπτονται με χρωστικές ύλες. Έτσι δίνουν στις πεταλούδες ένα υπέροχο χρωματισμό των πτερυγίων. Αλλά αυτές οι έγχρωμες κλίμακες είναι πολύ, πολύ εύθραυστες. Επομένως, αν πάρετε μια πεταλούδα στα χέρια σας, μπορείτε να καταστρέψετε αυτές τις κλίμακες και στη συνέχεια η πεταλούδα θα πεθάνει. Μην παίρνετε πεταλούδες στα χέρια σας και μην επιτρέπετε σε άλλους να το κάνουν αυτό. Σώστε την ομορφιά!!!

Σε πολλές χώρες, η πεταλούδα είναι σύμβολο της αγάπης, της ευτυχίας και της ευημερίας. Πιστεύεται ότι η πιο αγαπημένη επιθυμία θα εκπληρωθεί, κρατώντας την πεταλούδα στο χέρι και την απελευθέρωσή της στη θέληση (στον ουρανό). Στην αρχαία ελληνική, η πεταλούδα συμβολίζει την ψυχή. Επίσης, η πεταλούδα απεικονίζεται μερικές φορές καθισμένη στο χέρι του μωρού Χριστού και συμβολίζει την αναγέννηση και την ανάσταση της ψυχής.

Ακολουθεί μία ψηφιακή περιήγηση σε έργα τέχνης με πεταλούδες της ζωγράφου Lucy Arnold. Περιλαμβάνει συνολικά 10 έργα με πεταλούδες. Η ψηφιακή περιήγηση δημιουργήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πατήστε εδώ!

Ας ακούσουμε το κλασικό αγαπημένο μας παιδικό τραγουδάκι!

Ένα σύντομο βιντεάκι με απλές οδηγίες για το πώς να ζωγραφίσουν οι μικροί μας φίλοι τις υπέροχες πεταλούδες που όλοι αγαπάμε!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?