«Ημέρες Ραδιοφώνου» από τη Συλλογή Γιάννη Λύρα

από Love Teaching by Archodoula
2 λεπτά ανάγνωσης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας παρουσιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών την έκθεση «Ημέρες Ραδιοφώνου, από τη Συλλογή Γιάννη Λύρα», με διάρκεια παρουσίασης από τις 18 Μαρτίου έως και 29 Απριλίου 2022.

Η ραδιοφωνία και οι ραδιοφωνικοί δέκτες αποτέλεσαν στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ιδίως από τον Μεσοπόλεμο έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1970, σχεδόν τα αποκλειστικά μέσα κοινωνικής και ατομικής ψυχαγωγίας και βασικά διάμεσα της ενημέρωσης. Η παρουσία του δεν ήταν καθόλου αμελητέα στην ιστορική πορεία της χώρας μας και σημαντικά ιστορικά γεγονότα του περασμένου αιώνα συνδέονται με το ραδιόφωνο. Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, η απαγόρευση της ακρόασης και των ραδιοφωνικών δεκτών στην Κατοχή, η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η παράνομη ραδιοφωνία και ραδιοπειρατεία, είναι μόνο ορισμένα από αυτά.

Από τις λυχνίες στο τρανζίστορ και την ψηφιακή εποχή, οι ραδιοφωνικοί δέκτες, δυσεύρετα, πανάκριβα και πολύτιμα αποκτήματα τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ανομοιομορφία σχημάτων και μεγεθών αλλά και ποικίλα υλικά κατασκευής (ξύλο, βακελίτης, πλαστικό, μέταλλο κ.ά.), που προσέδιδαν στα αντικείμενα εξαιρετική όψη, η οποία ακολουθούσε το στιλ διακόσμησης κάθε εποχής. Οι ραδιοφωνικές συσκευές αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα του υλικού πολιτισμού και μεταφέρουν στο παρόν την πορεία και τη αλληλοδιαδοχή των εξελίξεων, τεχνολογικών αλλά και αισθητικών/διακοσμητικών, ώστε να παραπέμπουν με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο σε διαφορετικές εποχές.

Η έκθεση απεικονίζει με εξαιρετικό τρόπο της ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν υπήρχαν στη χώρα μας μόλις διακόσιες συσκευές παγκοσμίου λήψης, εν αναμονή της επίσημης έναρξης της ελληνικής ραδιοφωνίας. Από τα πολυάριθμα αντικείμενα της Συλλογής Γιάννη Λύρα παρουσιάζονται στην έκθεση 200 και πλέον δέκτες ραδιοφώνου, γραμμόφωνα, συσκευές αναπαραγωγής βινυλίου και κασετών, ως και υβριδικά αντικείμενα με ενσωματωμένους τηλεοπτικούς δέκτες από τη μετάβαση στην εποχή της τελευταίας, με το ραδιόφωνο ωστόσο να παραμένει ένα μοναδικό μέσο συντροφιάς, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, που αποπνέει έντονα τη νοσταλγία του παρελθόντος.

Είσοδος ελεύθερη

Κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?