Ο εθελοντισμός μέσα από την τέχνη

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης

Στο 6ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «Ο εθελοντισμός μέσα από την τέχνη» οι δεξιότητες που καλλιεργούνται είναι οι:

  • Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα (4cs): Επικοινωνία, Συνεργασία
  • Παραγωγική μάθηση μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας
  • Δεξιότητες ζωής: Πρωτοβουλία, Υπευθυνότητα.

και οι στόχοι του εργαστηρίου είναι:

  • Να έρθουν σε επαφή μέσα από την τέχνη με τις αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.
  • Να προβληματιστούν.
  • Να εκφράσουν τις σκέψεις τους μέσα από την ποίηση.
  • Να ασχοληθούν με ψηφιακές δραστηριότητες σχετικές με τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη.  

Αρχικά, παρακολουθούμε το animation Μια ανθρώπινη οικογένεια – Τροφή για όλους (The long spoons), Οργάνωση Caritas. Στηρίζεται σε ένα αλληγορικό παραμύθι για τη συνεργασία και την αλληλεγγύη που απαντάται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Διάρκεια:  1′. 2″ (Για όλες τις ηλικίες). Θέμα: αλληλεγγύη, συνεργασία για το κοινό καλό.

Βασισμένο σε μια αρχαία ιστορία σχετικά με την πείνα και την προσφορά , αυτό το βίντεο κινουμένων σχεδίων είναι μέρος της εκστρατείας του Δικτύου Caritas “Μια ανθρώπινη οικογένεια, τροφή για όλους”. Η “αλληγορία των κουταλιών” μας διδάσκει ότι όταν αγωνιζόμαστε για να ικανοποιήσουμε την δική μας πείνα μόνο, καταλήγουμε πεινασμένοι. Εάν όμως, ενδιαφερθούμε να βοηθήσουμε και το γείτονά μας, ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν τρόποι για να τραφούμε όλοι.

Στη συνέχεια παρακολουθούμε το ολιγόλεπτο animation «Ο κύριος Αδιάφορος», CGMeetup, του Aryasb Feiz και ακολουθεί σχετική συζήτηση με τους μαθητές για την αξία του εθελοντισμού και της αλληλοβοήθειας.

Τέλος, οι μαθητές παρακολουθούν τη μαθητική ταινία Η ζωή μια ρόδααπό το 55ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας που συμμετείχε στον 3ο πανελλήνιο διαγωνισμό «Ένας Πλανήτης… μια ευκαιρία».

Το όνειρο του ήρωα της ταινίας είναι ένα ποδήλατο. Όμως οι οικονομικές δυσκολίες της οικογένειάς του δεν επιτρέπουν την αγορά του. Οι συμμαθητές του κάνουν μια παράσταση και ένα παζάρι, ώστε να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό για το ποδήλατο του φίλου τους. Όταν του δίνουν τα χρήματα, ο ήρωας προτιμά να τα διαθέσει σε φάρμακα για τον άρρωστο γείτονα.

Κρίση : Μια χρυσή ευκαιρία να βάλουμε σε προτεραιότητα έννοιες όπως αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Γιατί όσο υπάρχουν «άνθρωποι» , που περπατούν ο ένας δίπλα στον άλλο , τίποτε δε χάνεται. Πάντα θα υπάρχει ελπίδα.

Το ποίημα “Αλληλεγγύη” του Γιώργου Σεφέρη

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ, Α΄ 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το ποίημα. Στη συνέχεια, ο κάθε μαθητής να εκφράσει τις σκέψεις που του δημιουργούνται ύστερα από την ανάγνωση του ποιήματος. Πατήστε στην ανάρτηση για να διαβάσετε τις σκέψεις των μαθητών…

Σ ‘αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν ‘αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται. 

Όταν στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα, κι αυτή του έθεσε το αίνιγμα της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας, Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα.

Απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Σεφέρη κατά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη.

Για το τέλος του εργαστηρίου οι μαθητές θα ασχοληθούν με τις “Ψηφιακές Δραστηριότητες Νοιάζομαι και Δρω”

Δράσε θετικά

Το εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει μαθητές και νέους για την έννοια και την σημασία του εθελοντισμού. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενίας για το Ευρωπαικό Έτος Εθελοντισμού.(2011)

You may also like

1 σχόλιο

Η Αλληλεγγύη του Γιώργου Σεφέρη – Love Teaching 9 Απριλίου 2022 - 00:11

[…] Ο εθελοντισμός μέσα από την τέχνη […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?