Τα πιστοποιητικά συμμετοχής μας από το παγκόσμιο εκπαιδευτικό project της Twinkl για τις Απόκριες

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

🎭   “My Carnival, Your Carnival – Το Καρναβάλι μου, Το Καρναβάλι σου” 🎭

Αυτή τη χρονιά περισσότερα από 65 σχολεία από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Ελλάδα και την Κύπρο γιόρτασαν το Καρναβάλι συμμετέχοντας στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών “My Carnival, Your Carnival – Το Καρναβάλι μου, το Καρναβάλι σου” και πάνω από 130 Καρναβαλικά μηνύματα και εικόνες ταξίδεψαν από χώρα σε χώρα.

Αυτό το σχολικό project ξεκίνησε στις 11 Φλεβάρη σε όλες τις χώρες και ολοκληρώθηκε στις 7/3 με τη συμμετοχή 45 σχολείων από την Ελλάδα και 2 σχολείων από την Κύπρο. Η σκέψη πίσω από τη συγκεκριμένη δράση του εκπαιδευτικού εκδοτικού οίκου της Twinkl ήταν να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να γιορτάσουν τις Απόκριες με έναν ασφαλή τρόπο ακόμα και αν στην περιοχή τους ισχύουν ακόμα οι περιορισμοί λόγω του Κορονοϊού. Στα πλαίσια του προγράμματος πολιτιστικής ανταλλαγής ‘My Carnival, Your Carnival’ τα παιδιά κάθε σχολείου μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με μια τάξη στο εξωτερικό στέλνοντας ένα Καρναβαλικό μήνυμα αλλά και μια εικόνα σχετικά με τις παραδόσεις του Καρναβαλιού στην περιοχή τους.

Με τα διπλώματα συμμετοχής μας!

Ανάμεσα στα 45 Σχολεία που συμμετείχαν από την Ελλάδα βρίσκονται και 4 Σχολεία από την Πελοπόννησο. Αυτά ήταν το Δ.Σ. Ρίου, το 12 Δ.Σ. Τρίπολης, το 15ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης και το Δ.Σ. Ερμιόνης!

Απολογισμός Δράσης

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές συμμετείχαν σε αυτό το διεθνές σχολικό project με μεγάλο ενθουσιασμό και πάνω από 130 Ιστορίες για το Καρναβάλι ανταλλάχθηκαν ανάμεσα σε 70 σχολεία.

Σε αυτό λοιπόν το πρόγραμμά για τις Απόκριες συμμετείχαν 4 σχολεία από τη Βραζιλία, 2 από την Κύπρο, 6 από τη Γερμανία, 13 από την Ισπανία και 45 από την Ελλάδα. Για να διαβάσετε τις ιστορίες του Καρναβαλιού από όλα τα σχολεία που συμμετείχαν μπορείτε να κάνετε click στις πινέζες του διαδραστικού χάρτη στην επίσημη σελίδα του project.

https://padlet.com/Twinkl_Espana/jx0sct1com8w0bk0#share

Από τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα έως την Ισπανία και την Κύπρο, όλες οι ιστορίες ήταν γεμάτες χρώματα και αισιοδοξία. Κάθε τάξη έδωσε έμφαση σε μια διαφορετική πτυχή του Καρναβαλιού και οι μαθητές αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τις παραδόσεις και τα έθιμα που είναι πιο διαδεδομένα στην περιοχή τους.

Οι ιστορίες για το Καρναβάλι που στάλθηκαν από την Ισπανία έδειξαν τη μεγάλη ποικιλομορφία των παραδόσεων που εντοπίζονται στη χώρα. Ωστόσο, όλα τα παιδιά ήθελαν να μοιραστούν πόσο πολύ απολαμβάνουν τις παρελάσεις και τους διαγωνισμούς για τις πιο πρωτότυπες στολές της χρονιάς καθώς στην Ισπανία συνηθίζεται οι περισσότερες στολές και μάσκες είναι χειροποίητες. Ανάλογα με την περιοχή οι μαθητές μίλησαν για διαφορετικά φαγητά και μερικά από αυτά αναφέρθηκαν στην παράδοση της “Ταφής της Σαρδέλας” (“Entierro de la sardina” στα Ισπανικά) που σηματοδοτεί το τέλος του Καρναβαλιού. Εκείνη την ημέρα οι άνθρωποι λένε αντίο στα κακά πνεύματα που φεύγουν μακριά αλλά ταυτόχρονα αποχαιρετούν στις Απόκριες (μέχρι την επόμενη χρονιά)!

Στη Βραζιλία το Καρναβάλι είναι φυσικά η μεγαλύτερη γιορτή της χρονιάς. Ένα γνωστό ρητό μάλιστα λέει ότι ‘η χρονιά ξεκινάει μόνο μετά το Καρναβάλι’ κάτι που δηλώνει τη σημασία της γιορτής αλλά και πόση δουλειά απαιτεί η προετοιμασία της. Οι μαθητές από το Pernabuco αναφέρθηκαν στους Αποκριάτικους χορούς που τους αρέσουν και συγκεκριμένα στο “frevo” (η ονομασία προέρχεται από το ρήμα ferver (fever) που σημαίνει βράζω) που περιλαμβάνει κινήσεις γρήγορες με άλματα και γρήγορο συγχρονισμό κινήσεων των ποδιών. Οι χορευτές φορούν πολύχρωμες στολές και χορεύοντας περνούν μια ομπρέλα ανάμεσα στα πόδια τους. H Samba είναι ένας ακόμα Καρναβαλικός χορός και στο Rio de Janeiro και το São Paulo υπάρχουν πολλές σχολές Samba που προετοιμάζουν χορευτές για τις παρελάσεις και προμηθεύουν τις εντυπωσιακές στολές με τα φτερά και το άφθονο glitter. Κάτι στο οποίο αναφέρθηκαν ακόμα τα παιδιά είναι τα τεράστια Καρναβαλικά άρματα στα οποία βρίσκονται χορευτές και μουσικοί που δίνουν το ρυθμό στις παρελάσεις παίζονται παραδοσιακούς βραζιλιάνικους ρυθμούς!

Στη Γερμανία το Καρναβάλι γιορτάζεται με παρελάσεις που αποτελούνται από πολλά άρματα και πολλούς μασκαρεμένους ανθρώπους. Στα παιδιά αρέσει να μεταμφιέζονται φορώντας μάσκες και αποκριάτικες στολές, να τρώνε γλυκά και να γιορτάζουν το Καρναβάλι στο σχολείο. Σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν Καρναβαλικές επευφημίες όπως το “Kölle Alaaf’” στην Κολωνία που σημαίνει “η Κολωνία πάνω από όλα”. Οι μαθητές από το Wiesbaden αναφέρθηκαν σε αυτές τις επευφημίες του Καρναβαλιού και συγκεκριμένα στον χαιρετισμό “Helau” ενώ στο γράμμα τους προς τους μαθητές μιας τάξης στο εξωτερικό συμπεριέλαβαν και μια συνταγή για ένα διάσημο Γερμανικό γλυκό, σε περίπτωση που τα παιδιά θα ήθελαν να πάρουν και κυριολεκτικά μια γεύση από το Καρναβάλι στη Γερμανία!

Τα παιδιά στην Ελλάδα και στην Κύπρο θεωρούν αυτή τη γιορτή ως μια από τις πιο αγαπημένες τους μέσα στη χρονιά. Οι μαθητές μίλησαν για τα σχολικά πάρτυ στα οποία ντύνονται με πολύχρωμες στολές αλλά και για το φαγητό που συνδέεται με τις Απόκριες. Εξήγησαν στα παιδιά στο εξωτερικό τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης και της Καθαράς Δευτέρας και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν σε ομαδικούς χορούς όπως το Γαϊτανάκι αλλά και έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως ‘οι Μπούλες της Νάουσας, Ημαθίας’, ‘Τα Ραγκουτσάρια’ και ‘οι Κορδελάτοι’ στη Νάξο. Οι μαθητές στην Κύπρο απολαμβάνουν τις μεγάλες παρελάσεις σε πόλεις όπως η Λεμεσός και η Λάρνακα και “τσικνίζουν” και παίζουν Αποκριάτικα παιχνίδια στο σχολείο. Στην Ελλάδα οι πόλεις που φημίζονται για το Καρναβάλι είναι φυσικά η Πάτρα, η Ξάνθη, η Νάουσα Ημαθίας, το Ρέθυμνο, η Καστοριά κ.α.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?