Το Σύμβολο της Πίστεως

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Σήμερα, στο μάθημα των Θρησκευτικών μαθαίνουμε το “Σύμβολο της Πίστεως”. Το Σύμβολο της Πίστεως, ή απλά το Πιστεύω, είναι  μια σύντομη αλλά σαφής και ολοκληρωμένη ομολογία των βασικών δογμάτων της χριστιανικής πίστης, όπως αυτές ορίστηκαν και διατυπώθηκαν από τους αγίους Πατέρες, κατά την Α΄ και Β΄ Οικουμενική Σύνοδο, με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος. Με άλλα λόγια το Πιστεύω αναφέρεται και δηλώνει όλα αυτά που πρέπει να πιστεύει κάθε ορθόδοξος χριστιανός. Διαβάζεται πάντα στο Μυστήριο του Βαπτίσματος, στη θεία λειτουργία και σε άλλες ακολουθίες.

Το Σύμβολο της Πἰστεως έχει 12 άρθρα, τα οποία συντάχθηκαν στις δύο πρώτες Οικουμενικές Συνόδους. Τα 7 πρώτα άρθρα αναφέρονται στο πρώτο και δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, δηλ. τον Πατέρα και τον Υιό. Συντάχθηκαν το 325 μ.Χ. από τους Πατέρες της Εκκλησίας που πήραν μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που συγκλήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας και καταδίκασε την αίρεση του Αρείου.

Τα υπόλοιπα 5 άρθρα αναφέρονται στο τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το Άγιο Πνεύμα, την Εκκλησία και τη μέλλουσα ζωή. Συντάχθηκαν το 381 μ.Χ. από τους Πατέρες που αποτέλεσαν τη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία συγκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και καταδίκασε την αίρεση του Μακεδόνιου και άλλων αιρετικών.

πηγή: www.pemptousia.gr

Μπορείτε να ακούσετε το “Πιστεύω”

Το σύνολο των άρθρων αυτών συνοψίζει τα δόγματα της Εκκλησίας. Γι’ αυτό, όταν εκφωνούμε το «Πιστεύω», διακηρύσσουμε τη σταθερή μας πίστη στον Τριαδικό Θεό και την προσήλωσή μας στις βασικές αλήθειες του χριστιανισμού.

Το «Πιστεύω»  αποτελεί  και είναι μια βασική και θεμελιώδη Ομολογία Πίστεως που αγκαλιάζει συνοπτικά όλες τις αλήθειες της Χριστιανικής-Εκκλησιαστικής ζωής. Θεωρείται και είναι  ένα θεολογικό  αριστούργημα των  Πατέρων  της  Εκκλησίας  και  διασώζει  την  γνήσια  απόλυτη    Ι.  Παράδοση  της Εκκλησίας με κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα:

(α) Η   αρχαιότητα ό,τι είναι δηλαδή η διδασκαλία του Χριστού και των Αγ. Αποστόλων,

β) Η καθολικότητα -οι αλήθειες που πάντοτε και από όλους πιστεύονταν στην Αρχαία Χριστιανική  Εκκλησία και

γ) Η ομόφωνη συμφωνία-διδασκαλία  των Πατέρων της Εκκλησίας.

Γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται ποτέ και για κανένα λόγο να προσθέσει ή να αφαιρέσει τίποτε από αυτό.

πηγή: +Οικ. Κων.Σπανός

Και μία ερώτηση…

Μέσα στο Σύμβολο της Πίστεώς μας εμπεριέχονται όλα τα γράμματα της αλφαβήτου. Εκτός από ένα…Ποιο είναι αυτό;

Το γράμμα Ψ…

Γιατί μέσα εμπεριέχει όλη την αλήθεια της πίστεως μας χωρίς να υπάρχει μέσα ούτε ένα Ψέμα (Ψ).

π. Σάββας Αχιλλέως

Δραστηριότητες

  1. Αν θέλετε μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το παρακάτω ενημερωτικό φυλλάδιο πατώντας εδώ.
  2. Το Σύμβολο της Πίστεως (αντιστοίχιση) , δραστηριότητα από το Φωτόδεντρο.
  3. Το Σύμβολο της Πίστεως – Τοποθέτησε τα άρθρα του «Πιστεύω» στη σωστή σειρά (κουίζ) , δραστηριότητα από το Φωτόδεντρο.
  4. Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας στη δυτική τέχνη (συλλογή εικόνων)
  5. Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας στην ανατολική τέχνη (συλλογή εικόνων)

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?