Παρατηρώ ως δασκάλα της Α τάξης αλλά και άλλων τάξεων παλιότερα ότι ορισμένα παιδιά χρησιμοποιούν υπερβολική πίεση όταν γράφουν. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε;
Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να πιέζει πάρα πολύ σκληρά κατά τη γραφή, το χρωματισμό και το σχέδιο.
Αισθητηριακή επεξεργασία: Τα παιδιά με δυσκολίες στην επεξεργασία αισθήσεων ενδέχεται να επιδιώκουν ή να αποφεύγουν συμπεριφορές που επηρεάζουν την ποσότητα πίεσης που χρησιμοποιούν με γραφικά εργαλεία. Μερικά παιδιά απολαμβάνουν την αίσθηση της πίεσης πολύ σκληρά (αναζήτηση), ενώ άλλα παιδιά αποφεύγουν την απτική αίσθηση της πίεσης πολύ ελαφρά (αποφεύγοντας). Οι μαθητές με μειωμένη ενημερότητα σώματος ή ιδιοδεξία μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν πόσο σκληρά πιέζουν ή πόση πίεση πρέπει να ασκούν. Η ιδιοδεξία είναι η ικανότητα του να αισθάνεται κανείς πού βρίσκεται το σώμα του. Οι υποδοχείς του δέρματος, των μυών και των αρθρώσεων λένε στον εγκέφαλο του παιδιού που βρίσκεται το σώμα του στο χώρο και τι κάνει. Εάν η αίσθηση της ιδιοδεξίας ενός παιδιού είναι μειωμένη, μπορεί να έχουν δυσκολία να «ταξινομήσουν» πόσο σκληρά πιέζουν. Αυτό είναι παρόμοιο με ένα παιδί που κρατά το κουτί του χυμού πολύ σφιχτά, προκαλώντας το να χύσει!
Αδρή κινητικότητα: Τα παιδιά με κακή σταθερότητα του κορμού δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τις κινήσεις των βραχιόνων από το χέρι και τις κινήσεις των δακτύλων τους. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν όλο το χέρι τους για να χειριστούν το μολύβι, με αποτέλεσμα μεγάλες ανεξέλεγκτες κινήσεις.
Λεπτή κινητικότητα: Τα παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει τη σταθερότητα του καρπού έχουν πρόβλημα να διατηρούν σταθερό τον καρπό ενώ κινούν τα δάχτυλα και τον αντίχειρά τους. Αυτή η ανώριμη ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε σφιγμένες λαβές, αυξημένη πίεση και γίνεται αντιληπτό όταν υπάρχει άσπρο χρώμα στις άκρες των νυχιών. Τα παιδιά με αδύναμα χέρια συχνά δεν έχουν την επιδεξιότητα να χειρίζονται καλά τα μολύβια τους και μπορεί να αντισταθμίσουν πιέζοντας πάρα πολύ.
Αμφίπλευρος συντονισμός: Τα παιδιά με φτωχό αμφίπλευρο συντονισμό (η δυνατότητα να χρησιμοποιούν μαζί τα δύο χέρια) δεν σταθεροποιούν το χαρτί με το χέρι «βοήθειας». Για να αντισταθμίσουν, χρησιμοποιούν το αντιβράχιο του «χεριού γραφής» για να συγκρατούν το χαρτί σταθερό. Αυτό τους αναγκάζει να πιέσουν πάρα πολύ.
Βοηθώντας το παιδί να μην βάζει αρκετή πίεση στο μολύβι
Είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί ένα παιδί πιέζει πολύ σκληρά προκειμένου να καταφέρει γράψει ή να ζωγραφίσει.
Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί χρησιμοποιεί όλο το χέρι για να χειριστεί ένα μολύβι ή μια μπογιά, θα πρέπει να δουλευτεί η ανάπτυξη της σταθερότητας του ώμου και του καρπού, καθώς και των δεξιοτήτων λαβής και πίεσης.
Εάν πρόκειται για ζήτημα ιδιοδεξίας, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε βαριά εργασία και ιδιοδεκτικές δραστηριότητες για να διδάξετε στο παιδί τον έλεγχο της ποσότητας δύναμης που χρησιμοποιεί.
Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε:
–Αλλάξτε το μολύβι. Μερικά παιδιά πατούν αμέσως ελαφρύτερα με μια αλλαγή στο μέσο γραφής.
–Μηχανικά μολύβια τα οποία σπάνε πολύ εύκολα με υπερβολική πίεση. Μετά από μερικές προσπάθειες, μερικά παιδιά είναι σε θέση να ασκήσουν λιγότερη πίεση.
– Αλλάξτε το χαρτί. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε χαρτί που εύκολα μπορεί να σχιστεί αν εφαρμοστεί υπερβολική πίεση.
–Αλλάξτε την επιφάνεια εγγραφής. Τοποθετήστε κάτι «μαλακό», όπως ένα μαξιλάρι ποντικιού( mouse pad), φύλλο αφρού, ή φελλό κάτω από το χαρτί. Οι αιχμηρές γραμμές θα σπάσουν με υπερβολική πίεση.
Ένας ειδικός παιδαγωγός ή εργοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει αξιολογώντας το παιδί για να διαπιστωθεί για ποιο λόγο ένα παιδί χρησιμοποιεί υπερβολική ή μειωμένη δύναμη κατά τη γραφή!
πηγές: missjaimeot.com
1 σχόλιο