Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 με το σχολείο μας και με τη συμμετοχή της δασκάλας μουσικής κας. Κατερίνας πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων” στην Πάτρα για να παρακολουθήσουν οι μαθητές μέρος της πρόβας της ξεχωριστής συναυλίας αναζήτησης και διερεύνησης που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια το βράδυ της 25ης και της 26ης Οκτωβρίου κατά την οποία ο Bach «συναντά» τον Mozart, το ροκ των Queen και τα μιούζικαλ του Μπρόντγουει, την jazz, την funk και την Ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Συντελεστές της συναυλίας ήταν οι εξαίρετοι μουσικοί Αναστάσιος Πάππας (πιάνο), Βιλέν Καραπετιάν (κοντραμπάσο), Σωτήρης Ντούβας ( ντραμς) και η Ορχήστρα Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών «Μίκης Θεοδωράκης».
Το πρώτο κομμάτι ήταν του κλασσικού και τζαζ πιανίστα – συνθέτη Keith Jarrett και ονομάζεται Fugata for harpsicord (Fugata για τσέμπαλο). Είναι ένα έργο το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο διπλό άλμπουμ για σόλο πιάνο με τίτλο «in the light» του 1974. Είναι ένα έργο το οποίο κινείται στις παρυφές τις μπαρόκ μουσικής με κάποιες «φωτοσκιάσεις» από το γνώριμο στυλ του συνθέτη.
Ακολούθησε το πρώτο μέρος από το κονσέρτο για πιάνο του W. A. Mozart. KW488. Το έργο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Cadenza (αυτοσχεδιαστικό μέρος όπου ο σολίστας δείχνει τις δεξιοτεχνικές του ικανότητες προς το τέλος του έργου) η οποία είναι γραμμένη από τον Chick Corea.
Από ένα πρόγραμμα το οποίο κινείται μεταξύ κλασσικής και τζαζ δε θα μπορούσε να λείπει και μια διασκευή πάνω σε έργα του Bach. Για αυτό φρόντισε ο συνθέτης και πιανίστας Konstantin Vilensky με τέσσερις παραλλαγές πάνω σε πολύ γνωστά θέματα του Bach. Πιο συγκεκριμένα, θα ακουστούν τζαζ παραλλαγές πάνω στο κονσέρτο 1) για τσέμπαλο και ορχήστρα BWV1056 σε φα ελάσσονα(στο συγκεκριμένο ο Vilensky το μεταφέρει σε σολ ελάσσονα) 2)το πρελούδιο για πιάνο BWV847 σε ντο ελάσσονα 3) το πρελούδιο για πιάνο BWV853 νο. 8 σε μι ύφεση ελάσσονα και 4) το τρίτο μέρος από το τρίτο Βρανδεμβούργιο (φινάλε) κονσέρτο BWV1048 σε σολ μείζονα. (1η Πανελλήνια Εκτέλεση)
Η συναυλία συνεχίστηκε με άλλο ένα από τα γνωστά έργα του Johann Sebastian Bach την πολύ γνωστή άρια στη χορδή του σολ (Air on the G string). Με μία ευφάνταστη διασκευή για jazz piano trio του J. Loussier. (1η Πανελλήνια Εκτέλεση)
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το έργο του Γάλλου συνθέτη και πιανίστα Claude Bolling για jazz piano trio «Jazz a la Francaise». Από αυτό το έργο έχει επιλέξει ο πιανίστας Α. Πάππας τρία χαρακτηριστικά κομμάτια στα οποία μπορούμε να ακούσουμε στοιχεία από κλασσική(μπαρόκ και ρομαντική περίοδο, ιμπρεσιονισμό) αλλά και jazz swing μέχρι Latin (Bossa Nova).(1η Πανελλήνια Εκτέλεση)
Το επόμενο έργο ήταν μια διασκευή του Α. Πάππας για jazz piano trio και ορχήστρα του πολύ γνωστού τραγουδιού του George Gershwin «The Man I Love». Εδώ η πορεία της διασκευής είναι αντίστροφη : ενώ το συνηθισμένο σε κομμάτια κλασσικών συνθετών όπως π.χ. Μπαχ Μότσαρτ που ακούστηκαν στο πρόγραμμα η διασκευή τα μεταφέρει στον χώρο της jazz, σε αυτή την περίπτωση ένα γνωστό jazz κομμάτι περιέχει στοιχεία από δύο από τα πιο γνωστά κονσέρτα για πιάνο της ρομαντικής περιόδου στην κλασσική μουσική (2ο κονσέρτο για πιάνο Rachmaninoff και κονσέρτο για πιάνο Grieg).
Στη συνέχεια εγκαταλείψαμε τη «σοβαρή» μουσική και ακούστηκε μια καθηλωτική διασκευή του «ύμνου» της ροκ μουσικής. Το πασίγνωστο “Bohemian Rhapsody” (F.Mercury – Queen) για piano trio Jazz και ορχήστρα εγχόρδων.(1η Πανελλήνια Εκτέλεση)
Το τελευταίο κομμάτι αυτής της μεγάλης συναυλίας είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την Πάτρα αφού η πρώτη εκτέλεση έγινε το 1987 στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. Το συγκεκριμένο έργο ήταν μια παραγγελία του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή Θάνου Μικρούτσικου στον Κυριάκο Σφέτσα για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Από αυτό το κολοσσιαίο, σε διάρκεια (πάνω από 70’), έργο το οποίο ονομάζεται «Λυρική Σουίτα», ακούστηκε το πρώτο κομμάτι entrance (είσοδος).
Οι εξαίρετοι μουσικοί αποτέλεσαν το έναυσμα για την γνωριμία των μαθητών μας με τα μουσικά όργανα και τα μουσικά σύνολα και αφ’ ετέρου αναδείχθηκε η παιδευτική αξία της παρακολούθησης μιας συναυλίας υψηλού επιπέδου.
Η συναυλία ήταν καθηλωτική και η εμφάνιση όλων των συντελεστών ιδιαίτερα λαμπερή. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και καταχειροκρότησαν τους συντελεστές. Μεγάλη εντύπωση τους έκανε ο αξιοθαύμαστος πιανίστας κος. Αναστάσιος Πάππας καθώς και η ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και το έμφυτο ταλέντο του στο πιάνο! Προσωπικά, θαύμασα και το γεγονός ότι γνώριζε να παίζει όλα τα μουσικά κομμάτια απ’ έξω χωρίς να διαβάζει παρτιτούρες!
Σας ευχαριστούμε πολύ όλους τους συντελεστές για την μαγική συναυλία και το Δημοτικό Θέατρο για τη φιλοξενία του!