«Οικογένειες πολλές, όλες διαφορετικές»

από Love Teaching by Archodoula
10 λεπτά ανάγνωσης

Στο 4ο Εργαστήριο δεξιοτήτων «Οικογένειες πολλές, όλες διαφορετικές» του πρώτου κύκλου με τίτλο A και Β όλοι μαζί μία ομάδα!, οι στόχοι ως προς το θέμα είναι να εκφράσει ο μαθητής τα συναισθήματά του για τη δική του οικογένεια και να αντιληφθεί μέσα από τους συμμαθητές /τριές του ότι υπάρχουν διαφορετικές οικογένειες.

Αρχικά, οι μαθητές βλέπουν την εικόνα από το Ανθολόγιο στο κείμενο «Η γελαστή οικογένεια» και συζητούν με τους μαθητές/τριες για τον θεσμό της οικογένειας. Διαβάζουν το ποίημα της Μαρίας Γουμενοπούλου και στη συνέχεια το ακούνε μελοποιημένο!

Τραγούδι “Η γελαστή οικογένεια”

πηγή: FUN FOR EVERYONE

Διαβάσαμε το βιβλίο Δέντρα από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

Τι είναι άραγε το δέντρο; Και είναι, πράγματι, δέντρο ό,τι μοιάζει με δέντρο;
Ξέρεις ποιοι κατοικούν πάνω του, ποιοι τρέφονται από αυτό και ποιοι μεταφέρουν τους σπόρους του; Έχεις δει ένα δέντρο ψηλότερο από δεκαόροφη πολυκατοικία ή κάποιο που ο κορμός του είναι τόσο παχύς που δεν μπορούν ούτε 20 άνθρωποι μαζί να τον αγκαλιάσουν;
Τι μπορεί να φτιάξει κανείς με το ξύλο και ποια είναι τα εργαλεία του ξυλοκόπου; Υπάρχουν μυθικά δέντρα και τι κοινό έχει ο Ρομπέν των Δασών, ο Αδάμ και η Εύα και ο Βούδας; Είσαι έτοιμος να μπεις στο δάσος;

από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Στη συνέχεια, οι μαθητές είδαν τη μορφή του γενεαλογικού δέντρου όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα και περιέγραψαν τις οικογένειές τους και τα μέλη από τα οποία αποτελούνται.

Έμαθαν το λεξιλόγιο της οικογένειας και ο κάθε μαθητής έφτιαξε το δικό του οικογενειακό/γενεαλογικό δέντρο.

Η δραστηριότητα εντάσσεται και στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Μαζί για το ΔάSOS» #mazigiatodaSOS σε συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με τις Διευθύνσεις Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Βοιωτίας,  στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΥΠΑΙΘ, Διεθνούς Θεματικού Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση», του οποίου εθνικός χειριστής στην Ελλάδα είναι η ΕΕΠΦ. Το έργο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Π. & Α. Κανελλοπούλου(https://pacf.gr)

Ύστερα, φτιάχνουν μία ατομική αφίσα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε οικογενειακό, συγγενικό και φιλικό επίπεδο.

Ακολουθούν δραστηριότητες με το σταυρόλεξο και το κρυπτόλεξο της οικογένειας.

Έπειτα, διαβάζουμε με τους μαθητές το εξαιρετικό βιβλίο “Μια διαφορετική οικογένεια” της Τζίνας Ξανθάκη μιλάει για την διαφορετικότητα που υπάρχει στις οικογένειες.

Οικογένεια σημαίνει αγάπη, κατανόηση, αγκαλιά.

“Αλλά αγκαλιά και όταν κλαις και όταν πονάς, όταν απογοητεύεσαι, για να πάρεις δύναμη και να χαμογελάσεις ξανά”, της εξήγησε η μαμά Τζέμα.

“Κι όταν κάνεις κάτι λάθος; Τί κάνει η οικογένειά σου;” ρώτησε η Ντιάνα.

“Σου δίνει πάλι αγάπη. Αλλά και συμβουλές, που θα σε βοηθήσουν να κάνεις πραγματικότητα αυτό που ονειρεύεσαι ή να βρεις τη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεις”, της απάντησε η Τζέμα.

Δεν είναι υπέροχα λόγια;

Εν συνεχεία, η εκπ/κός με καταιγισμό ιδεών επεξεργάζεται το βιβλίο και καταγράφει τις απαντήσεις των μαθητών στον πίνακα.

  • Έχουν όλες οι οικογένειες γιαγιά…μπαμπά;
  • Τι σημαίνει η λέξη ανιδιοτελής;
  • Τι σημαίνει η φράση «Οικογένεια είναι εκεί που υπάρχει ανιδιοτελής αγάπη;»

Έπειτα, φτιάξαμε σε ατομικό επίπεδο το «Δίκτυο Ασφάλειας μου». Οι μαθητές ζωγράφισαν το αποτύπωμα της παλάμης τους σ’ ένα χαρτί και σε κάθε δάκτυλο του χεριού τους έγραψαν το όνομα κάθε ενήλικα που εμπιστεύονται. Δείτε την ανάρτηση για περισσότερες πληροφορίες.

Τέλος, φτιάχνουμε με χαρτί Α4 το σπίτι μας!!

Δείτε κι εσείς το βίντεο για να το φτιάξετε στο σπίτι σας!! Είναι υπέροχη κατασκευή!

Οδηγίες κατασκευής χάρτινου σπιτιού

You may also like

4 σχόλια

Το Δίκτυο Ασφάλειάς μου – Love Teaching 8 Νοεμβρίου 2022 - 00:10

[…] «Οικογένειες πολλές, όλες διαφορετικές» […]

Απάντηση
Τα γεμάτα αγάπη σπίτια μας! – Love Teaching 11 Νοεμβρίου 2022 - 00:49

[…] «Οικογένειες πολλές, όλες διαφορετικές» […]

Απάντηση
Οι οικογένειές μας! – Love Teaching 11 Νοεμβρίου 2022 - 01:28

[…] «Οικογένειες πολλές, όλες διαφορετικές» […]

Απάντηση
Νανουρίσματα και ταχταρίσματα – Love Teaching 22 Νοεμβρίου 2022 - 07:57

[…] «Οικογένειες πολλές, όλες διαφορετικές» […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?