Η σφυρίχτρα-Λαϊκό γαλλικό παραμύθι

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης

Στο μάθημα της Γλώσσας στη Β δημοτικού διαβάσαμε το γαλλικό παραμύθι “Η σφυρίχτρα” από το Ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων. Μπορείτε να πατήσετε εδώ για να το διαβάσετε.

O Χριστός, με τη μορφή ενός γέρου, παρουσιάστηκε μπροστά σε έναν μικρό βοσκό. Του ζήτησε να τον περάσει από το ποτάμι, κι όταν ο μικρός εκπλήρωσε την επιθυμία του, του έδωσε για δώρο μια σφυρίχτρα που έκανε να χορεύει όποιον την άκουγε.

Μπορείτε να ακούσετε κι άλλα παραμύθια από την Ελλάδα κι από όλον τον κόσμο πατώντας πάνω στην εικόνα.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη ζωή του ανθρώπου από τα πρώτα χρόνια της γέννησής του ήταν ο χορός. Οι άνθρωποι κινούνται αδιάκοπα τυλιγμένοι μέσα στο γοητευτικό κλίμα της τέχνης σε όλη τους τη ζωή.

Σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής τους για να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, καταφεύγουν στη μουσική και το χορό. Οι Έλληνες από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είχαν άμεση σχέση με το χορό. Η μεταφυσική τους αγωνία θεραπευόταν με τη θρησκεία που εκδηλωνόταν με ύμνους, λατρευτικούς χορούς και τελετές. Ο γάμος συνοδευόταν από χορό και μουσική ενώ όταν η ζωή έφτανε στο τέρμα της, η μουσική της νεκρικής ακολουθίας και τα μοιρολόγια αποχαιρετούσαν τον άνθρωπο.

Οι απλοί άνθρωποι δεν χορεύουν για να κάνουν τέχνη, αλλά για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να δείξουν τον πόνο ή τη χαρά τους.

Λαοί με χαμηλό πνευματικό επίπεδο, έχουν χορούς με περιορισμένη εκφραστική ακτίνα, ενώ αντίθετα λαοί με υψηλό πνευματικό επίπεδο όπου πρυτανεύει το πνεύμα της ελευθερίας, του κάλλους και της ομορφιάς, έχουν να επιδείξουν ποικιλία χορών οι οποίοι εκφράζουν τα ευγενικότερα συναισθήματα με χάρη, αισθητική και αρμονία.

Ο παραδοσιακός χορός με το δημοτικό τραγούδι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και ζωντανότερα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, ο οποίος δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία αλλά και την ιδιοφυΐα ενός λαού. Με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, καλλιεργούν τις ρυθμοκινητικές τους ικανότητες, γίνονται κάτοχοι των ιστορικών, παιδαγωγικών και αισθητικών αξιών και συμβάλλουν στη διατήρηση και τη διαιώνιση της λαϊκής μας παράδοσης.

Επειδή αγαπάμε την πατρίδα μας και την παράδοση, ας παρακολουθήσουμε χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας!

Ηπειρώτικοι χοροί

Παναγιώτης Μάνος

Νησιώτικα τραγούδια και χοροί 


ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Μπορούμε να μάθουμε αρκετές πληροφορίες για τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από το βιβλίο της φυσικής αγωγής της Ε’ και Στ’ δημοτικού πατώντας εδώ!

Στη συνέχεια, μπορούμε να δούμε αναλυτικά τους χορούς της Ελλάδας με βίντεο στο άρθρο “Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί κατά περιοχές” του Παρούτσα Διον.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?