Η Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου

από Love Teaching by Archodoula
8 λεπτά ανάγνωσης

Με αφορμή την 49η επέτειο των γεγονότων του Πολυτεχνείου, σήμερα στην τάξη μας προσεγγίσαμε αφού διαβάσαμε το παραμύθι “Η Ντενεκεδούπολη”, όπου κατά βάση θίγονται ζητήματα όπως η εξουσία του μεγάλου προς τον μικρό, οι ταξικές διαφορές, η δωρεάν εκπαίδευση και η μετανάστευση.

Στη διάσημη αυτή ιστορία της Ευγενίας Φακίνου, που αγαπήθηκε από χιλιάδες παιδιά, η Ντενεκεδούπολη είναι μια πολιτεία αλλιώτικη απ’ τις άλλες. Δεν είναι φτιαγμένη από τούβλα, πέτρες, τσιμέντο ή γυαλί. Είναι ολόκληρη φτιαγμένη από ντενεκέδες. Και μένουν σ’ αυτή, φυσικά, τενεκεδάκια. Άδεια, σκουριασμένα, παλιά τενεκεδάκια. Βρέθηκαν όλα πεταμένα σ’ ένα σκουπιδότοπο κι αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους πολιτεία, για να μένουν μόνα τους και να ‘χουν την ησυχία τους.
Τα τενεκεδάκια που μένουν εδώ έχουν περίεργα ονόματα: Σαρδέλας, Μηλίτσα, Βουτυρένιος, Σοφός, Οκέυ-μπαμ-μπαμ. Ο Σαρδέλας είχε πριν τον πετάξουν σαρδέλες, η Μηλίτσα είχε κομπόστα μήλο, ο Βουτυρένιος βούτυρο, ο Οκέυ-μπαμ-μπαμ είχε κόκα-κόλα κι ο Σοφός είχε μέσα του καφέ.

Ώσπου, ένας τεράστιος, αδηφάγος ντενεκές, ο Λαδένιος, έρχεται κυριολεκτικά από το πουθενά για να τους κυβερνήσει. Τα τενεκεδάκια χάνουν την ηρεμία τους όταν μια μέρα θα εμφανιστεί στην πόλη τους ο αυταρχικός Λαδένιος και θα αρχίζει να τους διατάζει ασταμάτητα. Τα τενεκεδάκια δε θα το ανεχθούν και θα συμμαχήσουν για να τον διώξουν. 

Το θρυλικό βιβλίο της αγαπημένης των παιδιών Ευγενίας Φακίνου, ήταν δημοφιλές σήριαλ στην κρατική τηλεόραση την περίοδο 1983-1984.

Η «Nτενεκεδούπολη» αποτελεί την αλληγορία μιας πολιτείας που η ευτυχία της διακόπτεται απότομα από την εισβολή ενός δικτάτορα. Ο Λαδένιος, που φιλοδοξεί να κυβερνήσει, διαταράσσει την ισορροπία των κατοίκων. Εκείνοι, κάνουν αποτυχημένες προσπάθειες να τον ανατρέψουν, αλλά μάταια. Τέλος, συσπειρώνονται και καταφέρουν να διώξουν το δικτάτορα Λαδένιο επαναφέροντας την ελευθερία και τη δημοκρατία στη Ντενεκεδούπολη.

Τι είναι αυτό που κάνει την Ντενεκεδούπολη τόσο μοναδική;

«Όταν γράφουμε για παιδιά πρέπει να δίνουμε την αισιόδοξη πλευρά», απαντά η Ευγενία Φακίνου.

Η συγγραφέας λίγο μετά το τέλος της Χούντας, το 1975, παρουσίασε στο κοινό την «Ντενεκεδούπολη» στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας στην Κυψέλη. Αυτό, όμως, που έκανε πραγματικά πρωτοποριακή και μοναδική την «Ντενεκεδούπολη», ήταν το ότι η Φακίνου είχε τη φαεινή ιδέα να αντικαταστήσει τις κλασικές κούκλες με ντενεκεδάκια!
Έτσι προέκυψαν ο Λαδένιος, ο Σαρδέλας, ο Σοφός, ο Βουτυρένιος, η Μηλίτσα ,που κατάφεραν το απλό και το ευτελές να το κάνουν γοητευτικό για μικρούς και μεγάλους και κυρίως να προσφέρουν στα παιδιά ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ακόμη και μόνα τους, με ένα ψαλίδι και με αντικείμενα που θα έβρισκαν πολύ εύκολα στο σπίτι!

Στη συνέχεια είδαμε μια πολύ όμορφη σύγχρονη εκδοχή με κουκλοθεάτρο από την Αυλή των Θαυμάτων!

Η Aυλή των Θαυμάτων / Avli ton thavmaton : Στόχος μας είναι η σύνδεση των παιδιών με την τέχνη, μέσα από το παραμύθι, τις κούκλες και τη μουσική. Το όλο εγχείρημα είχε καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα και αποκλείει το ενδεχόμενο κέρδους. Ακόμα, αποκλείεται με κάθε τρόπο η εκμετάλλευση της ταινίας με σκοπό την πώληση ή την προσπόριση οικονομικού οφέλους. Τα δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς της και απευθύνεται σε όλους και όλες. Συντελεστές Κείμενο: Ευγενία Φακίνου Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος Κουκλοπαίχτριες: Φλώρα Ασουμανάκη, Άννα-Μαρίνα Καργιωτάκη, Θώμη Κοτζαμάνη. Σκηνοθεσία/ Μοντάζ: Γιώργος Γκουνέζος Οργάνωση/ εκτέλεση: Αυλή των Θαυμάτων

Η Όλγα ζωγράφισε τους πρωταγωνιστές του παραμυθιού!

Έπειτα, συζητήσαμε για την αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε μία κοινωνία. Ακολούθησε η προβολή επεξηγηματικών βίντεο/χρονικό των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου καθώς και των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου.

harilemon_13
Μαθαίνουμε κι αλλιώς

Τέλος, το μάθημα ολοκληρώθηκε με κατασκευές!

Αφίσες με συνθήματα

Τα περιστέρια της ελευθερίας

Να περνάτε όμορφα!

Και να μη ξεχνάμε το επίκαιρο πάντα σύνθημα: “ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

You may also like

1 σχόλιο

Η κυρά Δημοκρατία – Love Teaching 17 Νοεμβρίου 2022 - 01:21

[…] για το Πολυτεχνείο Η Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου Ο αγώνας για […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?