Σήμερα, μετά τον πρωινό εκκλησιασμό μας για την εορτή των Χριστουγέννων, στη Β τάξη ασχοληθήκαμε με το υπέροχο ποίημα του Βιτσέντζο Κορνάρου, την “Αρετούσα”, η οποία είναι απόσπασμα από το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, «Ερωτόκριτος». Είναι το αριστούργημα της Κρητικής λογοτεχνίας του 16ου και 17ου αιώνα και είναι θαυμαστός και μόνο για την αντοχή του στο χρόνο. Γράφτηκε πριν από τέσσερις αιώνες, στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη.
Πρόκειται για ένα έμμετρο μυθιστόρημα που αποτελείται από 10.000 στίχους χωρισμένο σε πέντε μέρη και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Αναγνωρίζεται σαν το ωραιότερο λυρικό αφηγηματικό ποίημα που γράφτηκε σε γλώσσα νεοελληνική.
Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ 77 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ 40 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τα μάτια δεν καλοθωρούν στο μάκρεμα του τόπου
μα πιο καλά και πιο μακριά θωρεί (βλέπει) η καρδιά του ανθρώπου.
Απ’οτι κάλλη έχει ο άνθρωπος τα λόγια έχουν τη χάρη
και κάνουσι κάθε καρδιά παρηγοριά να πάρει
Για μένα όλα σφάλουσι και πάσιν άνω-κάτω
για ΜΕ Ξαναγεννήθηκε η φύση των πραγμάτων.
Το έργο έχει πάρει το όνομά του «Ερωτόκριτος» από τον πρωταγωνιστή και σημαίνει «αυτός που έχει βασανιστεί για τον έρωτα».
Ο Ερωτόκριτος είναι γιος ενός συμβούλου του βασιλιά της Αθήνας ο οποίος αγαπάει την κόρη του Αρετούσα. Κάθε βράδυ της τραγουδάει και ο βασιλιάς στέλνει να συλλάβουν τον μυστικό τροβαδούρο.
Όταν ο Ερωτόκριτος ζητάει σε γάμο την Αρετούσα, ο βασιλιάς τον εξορίζει και ύστερα φυλακίζει την κόρη του που αρνείται να παντρευτεί αυτόν που θέλει εκείνος.
Στο μεταξύ ξεσπάει πόλεμος και ο Ερωτόκριτος μεταμφιεσμένος παίρνει μέρος σε διάφορες μάχες και σώζει τον βασιλιά σε μία από αυτές και ζητάει πάλι σε γάμο την Αρετούσα. Στο τέλος ο βασιλιάς αποδέχεται το γάμο και συμφιλιώνεται με τον Ερωτόκριτο και τον πατέρα του και ο Ερωτόκριτος ανεβαίνει στο θρόνο της Αθήνας.
Το απόσπασμα του μαθήματος αναφέρεται στον πόθο των γονιών της Αρετούσας να αποκτήσουν ένα παιδί.
Στη συνέχεια, ακούσαμε ένα απόσπασμα του Ερωτόκριτου από τον Νίκο Ξυλούρη.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τον Βιτσέντζο Κορνάρο πάτησε την εικόνα του Ερωτόκριτου.
Τέλος, μπορείτε να διαβάσετε ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο που προσεγγίζει τον Ερωτόκριτο μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής.