Εκπαιδευτική επίσκεψη στο οινοποιείο της Achaia Clauss

από Love Teaching by Archodoula
8 λεπτά ανάγνωσης

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου με το σχολείο μας επισκεφθήκαμε το οινοποιείο της Achaia Clauss που βρίσκεται στο Πετρωτό. Η ACHAIA CLAUSS ιδρύθηκε το 1861 και είναι το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας.

Η ACHAIA CLAUSS βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss, που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας. Σε μία από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή και εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο και τον αμπελώνα της. Αρχικά αγόρασε ένα αμπέλι 60 μόλις στρεμμάτων και τελικά δημιούργησε το Κάστρο-Οινοποιείο που διατηρείται έως σήμερα. Από το 1861 οινοποιεί.

Το γλυκό κόκκινο κρασί που πρωτοπαρήγαγε ο Gustav Clauss το 1873, στον αμπελώνα του, ονομάστηκε «Μαυροδάφνη», προς τιμήν της Ελληνίδας αγαπημένης του με τα όμορφα μαύρα μάτια, της Δάφνης, που πέθανε σε νεαρή ηλικία. Ο Gustav Clauss θεωρείται ο ιδρυτής και καθιερωτής του θεσμού του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα, κατόπιν της επισκέψεως της Πριγκίπισσας Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας το 1885, για χάρη της οποίας μάλιστα ονόμασε το Κελλάρι «Αυτοκρατορικό» (Imperial Cellar). Πατήστε εδώ για να δείτε το χρονολόγιο της ιστορίας της Achaia Clauss.

Με την άφιξή μας στον χώρο είδαμε τους αμπελώνες και στη συνέχεια περπατήσαμε και είδαμε τα ιστορικά σημεία του Οινόκαστρου της Achaia Clauss.

Η επίσκεψή μας ξεκίνησε με την ξενάγηση των παιδιών στην έκθεση “ Το Βαρελάτικο”. Εκεί γνώρισαν την τέχνη του βαρελοποιού και έμαθαν με διαδραστικές και βιωματικές δραστηριότητες για τον τρόπο κατασκευής των βαρελιών.

Μάθαμε ότι το μυστικό για να είναι ένα κρασί το καλύτερο είναι ο χορός γύρω από το βαρέλι αφού τοποθετηθεί μέσα για να ωριμάσει!! Έτσι κι εμείς χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς γύρω από το βαρέλι!

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το “Αυτοκρατορικό Κελάρι”. Στο κελάρι αυτό φυλάσσονται τα μεγαλύτερα και παλαιότερα βαρέλια Μαυροδάφνης της Achaia Clauss, καθώς και άλλα αφιερωμένα σε σημαίνοντα πρόσωπα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Περάσαμε πολύ όμορφα και εμπλουτίσαμε το πεδίο γνώσεων μας με χρήσιμες πληροφορίες! Μάθαμε παίζοντας μέσω του βιώματος! Ευχαριστούμε πολύ τον ξεναγό της Achaia Clauss για την υπέροχη φιλοξενία που μας παρείχε στον ιστορικό χώρο του οινοποιείου και για το αστείρευτο κέφι και χιούμορ που είχε!

Και τώρα σειρά έχει το χριστουγεννιάτικο χωριό ” Το Δέντρο των Ξωτικών”!Είστε έτοιμοι;;

You may also like

1 σχόλιο

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ψηφιακό Μουσείο του 1821 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Love Teaching 3 Δεκεμβρίου 2022 - 00:05

[…] Εκπαιδευτική επίσκεψη στο οινοποιείο της Achaia Clauss […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?