Αν όλα τα παιδιά της γης του Γιάννη Ρίτσου

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Στο παραμύθι της Ζορζ Σαρρή με τον τίτλο «Το γαϊτανάκι» υπάρχει το υπέροχο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Αν όλα τα παιδιά της γης». Για να ακούσουμε το παραμύθι παρακάτω!

Το σεντούκι των παραμυθιών

Το ποίημα μελοποιήθηκε και έγινε ένα χαρούμενο τραγούδι!

Ας το ακούσουμε!

Αν όλα τα παιδιά της γης
φωνάζαν τους μεγάλους
κι αφήναν τα γραφεία τους
και μπαίναν στο χορό,
ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και δυο φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΧΙΔΗΣ

Πιαστήκαμε χέρι-χέρι και χορέψαμε!

Έργο του μαθητή Γιάννη Π.

Η Γιώτα Αγαπητού στο άρθρο της αναφέρει ότι αν όλα τα παιδιά της γης πιάνανε γερά τα χέρια αυτός ο κόσμος θα μπορούσε να γίνει καλύτερος. Λόγω της αθωότητας και του αισθήματος αλληλεγγύης που τα διακατέχει, ίσως αυτό ν’ απέτρεπε πολλά από τα δεινά αυτού του κόσμου. Όμως τα παιδιά όση γλυκύτητα και τρυφερότητα εκπέμπουν, άλλο τόσο σκληρά μπορούν να γίνουν. Τόσο σκληρά όσο και η αλήθεια. Εξάλλου δεν ανέχονται το ψέμα, όχι μόνο από τους μεγάλους, αλλά και τους συνομήλικούς τους.

Γι’ αυτό και ο Διονύσης Σαββόπουλος σ’ ένα στίχο του τονίζει:
«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά,
έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…»

Γιατί τα παιδιά μόνο από ένα βλέμμα μπορούν και καταλαβαίνουν πολλά. Παρόλα αυτά όμως, δίχως να φέρουν καμία ευθύνη για τα δεινά της ανθρωπότητας, ήταν και δυστυχώς, καθώς φαίνεται, θα εξακολουθούν να είναι τα μεγαλύτερα θύματα των πολέμων, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Θύματα της αλλοτρίωσης των ενηλίκων, οι οποίοι έχουν διαγράψει από τη μνήμη τους για πάντα την αθωότητα, τη χαρά και το αίσθημα αλληλεγγύης. Αισθήματα που με το πέρασμα των χρόνων αρχίζουν σιγά σιγά να φθίνουν στον άνθρωπο αφήνοντας πίσω το παιδί που κρατούσε  τρυφερά το χέρι των γονιών του και ένοιωθε ευτυχισμένο με λίγα και απλά πράγματα.

Τρελό Σχολείο Ποίηση: Γιάννης Ρίτσος, Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης

You may also like

1 σχόλιο

«Γινόμαστε εθελοντές!» – Love Teaching 22 Ιανουαρίου 2023 - 01:11

[…] Αν όλα τα παιδιά της γης του Γιάννη Ρίτσου […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?