Υλοποίηση εκπαιδευτικής δράσης του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα «Ταξιδεύουμε με μια Νεράιδα!»

Αυτή την εβδομάδα, στην τάξη με συνδιδασκαλία των Α & Β τάξεων υλοποιούμε μέσω του εκπαιδευτικού φακέλου «Ταξιδεύουμε με μια Νεράιδα!», που απεστάλη δωρεάν μετά από σχετική αίτηση συμμετοχής, την εκπαιδευτική δράση του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα ανήκει στο Μη Κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα». Χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την εγγραφή του πλοίου στο ελληνικό νηολόγιο.

Είναι το μοναδικό στη χώρα μας πλωτό μουσείο με τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλόες. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερα ταξίδια, στον Αργοσαρωνικό, το Ναύπλιο, το Λεωνίδιο και τον Πειραιά, και ο μόνιμος τόπος ελλιμενισμού του είναι η Μαρίνα του Φλοίσβου, κοντά στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, όπου βρίσκονται, επίσης, ελλιμενισμένα το Θωρηκτό Αβέρωφ, το αντιτορπιλικό «Βέλος»-Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα, η Αθηναϊκή Τριήρης «Ολυμπιάς», το ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης», το καλωδιακό ατμόπλοιο «Θαλής ο Μιλήσιος», και το ιστιοφόρο πέραμα «Ευαγγελίστρια».

Το εκπαιδευτικό υλικό – περιεχόμενο των Εκπαιδευτικών Φακέλων αξιοποιείται υπό την καθοδήγησή του εκπαιδευτικού μέσα στη σχολική αίθουσα. Το υλικό του προγράμματος συνοδεύεται από προτεινόμενες δράσεις και παιχνίδια προσαρμοσμένα στις ηλιακές ομάδες των μαθητών.

Θα μπορούσε μια Νεράιδα να βάλει μπρος τις μηχανές και να ταξιδεύει στις θάλασσες;

Να βγάζει καπνούς από το φουγάρο;

Να ρίχνει άγκυρα σε μέρη μακρινά;

Αρχικά, γνωρίσαμε την ιστορία του επιβατηγού «Νεράιδα» και τη μετατροπή του σε πλωτό μουσείο με τη βοήθεια του επόμενου αφηγηματικό βίντεο. Μέσα από επιλεγμένα εκθέματα του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, γνωρίζουμε ένα ιστορικό πλοίο της ελληνικής ακτοπλοΐας, που ονομάστηκε Νεράιδα και ξεκίνησε τα ταξίδια του στην Ελλάδα πριν από 70 χρόνια. Πώς είναι σήμερα το Νεράιδα; Τι κρύβει μέσα στο εσωτερικό του; Βρίσκουμε τα χαμένα αντικείμενα του πλοίου, τα παίρνουμε μαζί μας κι ετοιμαζόμαστε για ένα μαγικό ταξίδι!

John S. Latsis Public Benefit Foundation

Ακολούθησε συζήτηση για όσα έκαναν εντύπωση στους μαθητές και για όσα είχαν απορίες. Ξεφυλλίσαμε το βιβλίο “Νεράιδα: Μία επιχειρηματική ιστορία του εικοατού αιώνα” που περιείχε ο εκπαιδευτικός φάκελος. Είδαμε φωτογραφίες του πλοίου και διαβάσαμε αποσπάσματα του βιβλίου για να μας λυθούν οι απορίες που είχαμε.

Στη συνέχεια, το κάθε παιδί πήρε μία κάρτα, που απεικονίζει ένα αντικείμενο του Νεράιδα.

Τα παιδιά προσπάθησαν να το αναγνωρίσουν, να φανταστούν/θυμηθούν σε τι χρησιμεύει, πώς λέγεται, ποιος το χρησιμοποιεί. Συνεργάστηκαν και σε ομάδες για καλύτερο αποτέλεσμα!

Μάθαμε τη γλώσσα των πλοίων, παράξενα αντικείμενα του πλοίου και καινούριες λέξεις!

Έπειτα, τοποθέτησα τη μεγάλη ασπρόμαυρη εκτύπωση του Νεράιδα στο δάπεδο της τάξης. Τα παιδιά τοποθέτησαν τα παραπάνω αντικείμενα στο κατάλληλο σημείο πάνω στο πλοίο: πχ. το πηδάλιο στη γέφυρα, τη βαλίτσα στις καμπίνες κ.ο.κ.

Κατόπιν, αποφάσισαν όλοι μαζί τον επόμενο προορισμό του Νεράιδα και άρχισαν να ζωγραφίζουν το πλοίο (ομαδική ζωγραφική)! Το έργο θα μείνει στην τάξη ως αναμνηστικό. Δείτε στη συνέχεια!

Συμπλήρωσαν την ατομική τους πρόσκληση για ταξίδι με το πλοίο Νεράιδα!

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα συνδυάστηκε διαθεματικά με το μάθημα “Όλοι στον κήπο” της γλώσσας της Α δημοτικού όπου οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη δημιουργία προσκλήσεων και με την 6η ενότητα της γλώσσας της Β δημοτικού όπου οι μαθητές διδάσκονται τη δημιουργία μηνυμάτων στον προφορικό και γραπτό λόγο.

Στο τέλος, ασχολήθηκαν με μία ωραία εικαστική δραστηριότητα που τους ενθουσίασε! Να φτιάξουν τα δικά τους κιάλια, με οδηγό την κάρτα που περιλάμβανε οδηγίες κατασκευής. Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Οι μαθητές ψυχαγωγήθηκαν στο ασφαλές περιβάλλον της τάξης και συνέθεσαν έναν δημιουργικό τρόπο ενημέρωσης και εξερεύνησης του καραβιού! Το επόμενο βήμα είναι η διαδραστική διαδικτυακή ξενάγηση!Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα συνδεθούμε ζωντανά με το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, θα περιηγηθούμε στους χώρους του, θα ανακαλύψουμε παλιά και νέα αντικείμενα, θα αναζητήσουμε τα μέλη του πληρώματος και θα πάρουμε μέρος σε εξ αποστάσεως δραστηριότητες! 

Στα πλαίσια της δράσης οι μαθητές  παρακολούθησαν στις 6 Δεκεμβρίου 2022 διαδραστική ξενάγηση στο πλωτό μουσείο που υλοποιήθηκε δωρεάν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας από την κυρία Έλενα Φραγκάκη. Διήρκησε περίπου 1 διδακτική ώρα.

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Δράση φιλαναγνωσίας με τη συγγραφέα Γκοτσίνου Τζένη

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Χριστουγεννιάτικο Padlet

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More