Τα «Στάδια της Μάθησης» ή η «Μαθησιακή Ιεραρχία» είναι μια διαβαθμισμένη ακολουθία επιπέδων κατοχής και χρήσης της γνώσης, μέσω της οποίας αποτυπώνεται και συγκεκριμενοποιείται η πορεία που διαγράφει ο μαθητής από την πρώτη επαφή του με ένα γνωστικό αγαθό, μέχρι τη συνειδητή χρήση του αγαθού αυτού σε ποικίλες καταστάσεις (Meese, 2002, οπ. ανάφ. σε Αγαλιώτης, 2011, σελ. 109).
Σύμφωνα με τον Αγαλιώτη (2011), η Μαθησιακή πορεία διακρίνεται σε πέντε στάδια τα οποία είναι ως εξής: Απόκτηση, Ευχέρεια, Διατήρηση, Γενίκευση και Προσαρμογή.
Πιο συγκεκριμένα:
Το στάδιο της Απόκτησης είναι αυτό κατά το οποίο ο μαθητής έρχεται σε επαφή με τη γνώση ή τη δεξιότητα και προσπαθεί να αποκτήσει ακρίβεια στη χρήση της.
Το στάδιο της Ευχέρειας είναι αυτό κατά το οποίο ο μαθητής, διατηρώντας το επίπεδο ακρίβειας του προηγούμενου σταδίου, αυξάνει την ταχύτητα με την οποία χρησιμοποιεί τη γνώση.
Το στάδιο της Διατήρησης είναι αυτό κατά το οποίο ο μαθητής συνεχίζει να κατέχει τα επίπεδα ακρίβειας και ταχύτητας χρήσης μίας γνώσης ή δεξιότητας, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν έχει δεχθεί σχετική διδασκαλία ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση.
Το στάδιο της Γενίκευσης είναι αυτό κατά το οποίο ο μαθητής χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχει στη διάθεσή του, σε πλαίσια και καταστάσεις που διαφέρουν σημαντικά από την αρχική διδασκαλία (από τις συνθήκες απόκτησης).
Το στάδιο της Προσαρμογής είναι αυτό κατά το οποίο ο μαθητής προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα της πραγματικής ζωής, χρησιμοποιώντας αυθόρμητα και προσαρμοστικά τις γνώσεις που έχει στη διάθεσή του.
Βιβλιογραφική Αναφορά
Αγαλιώτης Ι. (2011). Εκπαιδευτική αξιολόγηση μαθητών με δυσκολίες μάθησης και προσαρμογής. Το αξιολογικό σύστημα μαθησιακών αναγκών. Αθήνα: Γρηγόρης.
Επιμέλεια άρθρου: Γεωργίου Αρχοντούλα
Δασκάλα και Ειδική Παιδαγωγός M.Ed.