Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ο Καραγκιόζης στο θέατρο σκιών” από την ΚΕΔΗΠ

από Love Teaching by Archodoula
10 λεπτά ανάγνωσης

Η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας πραγματοποίησε κατά τον μήνα Δεκέμβριο και Ιανουάριο εκπαιδευτικά προγράμματα- δημιουργικών καρναβαλικών εργαστηρίων για τα σχολεία στα Παλαιά Σφαγεία συνεχίζοντας τη συνεργασία της με την Διεύθυνση Α/θμιας και την Διεύθυνση Β/θμιας εκπαίδευσης Ν. Αχαϊας και τους τομείς τους για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Πολιτιστικά θέματα.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 επισκεφθήκαμε με το σχολείο μας τα Παλαιά Σφαγεία, τον χώρο των εργαστηρίων της ΚΕΔΗΠ για την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού πρόγραμματος «Ο Καραγκιόζης στο Θέατρο Σκιών» στο οποίο εκπαιδευτικό ρόλο είχαν η εικαστικός ΠΕ Καλών Τεχνών της δομής Παλαιών Σφαγείων Σπυριδούλα Καβαλλιεράτου και η Όλγα Νικολέρη ζωγράφος και υπάλληλος που εργάζεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΚΕΔΗΠ στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων.

Αρχικά, τα παιδιά γνώρισαν το Θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη, έμαθαν τη σημασία του για την πόλη βλέποντας εκπαιδευτικά βίντεο.

Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με τις φιγούρες και τις τεχνικές που τις συνοδεύουν μέσω της κατασκευής φιγούρας Καραγκιόζη.

Η κα. Νικολέρη και η κα. Καβαλλιεράτου έδειξαν στους μαθητές με πολλή όρεξη κι ενδιαφέρον τον τρόπο κατασκευής των φιγούρων Καραγκιόζη με τη χρήση ειδικής ζελατίνας και γυαλόχαρτου.

Οι μαθητές δούλεψαν σε τριάδες και στο 1ο στάδιο “ξεπατήκωσαν” τη φιγούρα τους στη ζελατίνα.

Έπειτα, έκοψαν το περίγραμμα και έτριψαν με γυαλόχαρτο κάνοντας κάθετες και οριζόντιες κινήσεις.

Στο 3ο στάδιο της κατασκευής έφτιαξαν με τη χρήση μολυβιού τα εσωτερικά χαρακτηριστικά της φιγούρας τους.

Στο 4ο στάδιο ζωγράφισαν τη φιγούρα με λαδοπαστέλ. Η σωστότερη τεχνική είναι ζωγραφική με ανεξίτηλους μαρκαδόρους και άπλωμα με οινόπνευμα, όμως λόγω της μικρής ηλικίας των μαθητών επιλέχθηκε ορθώς η ζωγραφική με λαδοπαστέλ.

Στο τέλος, σχεδίασαν ξανά το περίγραμμα και ένωσαν τα κομμάτια της φιγούρας με τρουκς.

Οι μαθητές της Α και Β τάξης συμμετείχαν στην εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πλαίσια της διαθεματικής προσέγγισης και της βιωματικής επαφής με το Θέατρο Σκιών καθώς τον Δεκέμβριο προσεγγίστηκε η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Θεάτρου Σκιών μέσω της διδασκαλίας του μαθήματος της γλώσσας στην τάξη μας.

Θαυμάστε τις δημιουργίες μας!

Οι μαθητές πραγματικά απόλαυσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς η μάθηση συνδυάστηκε με όμορφα βιώματα! Αποχαιρετήσαμε τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις! Ευχαριστούμε πολύ την κα. Νικολέρη και την κα. Καβαλλιεράτου για την άψογη συνεργασία που είχαμε!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?