Σεισμός: Ο φυλακισμένος γίγαντας

από Love Teaching by Archodoula
12 λεπτά ανάγνωσης

Στο 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «Σεισμός: Ο φυλακισμένος γίγαντας» οι στόχοι είναι :

  1. να έρθουν σε επαφή με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού
  2. να γνωρίσουν μέσα από τη μυθολογία το φαινόμενο του σεισμού
  3. να συζητήσουν δικές τους εμπειρίες
  4. να γνωρίσουν το εσωτερικό της γης και τις λιθοσφαιρικές πλάκες
  5. να κατασκευάσουν το εσωτερικό της γης σε μακέτα
  6. να συνεργαστούν
  7. να ακούσουν το τραγούδι του σεισμού

Αρχικά, προσεγγίσαμε την έννοια του σεισμού μέσα από το βιβλίο της Ασημίνας Κούρου, Μαρίας Πανουτσοπούλου και Αγνής Παύλου “Η Γη χορεύει: μύθοι και αλήθειες από όλο τον κόσμο για τους σεισμούς”, σε διασκευή μύθων από τον Φίλιππο Μανδηλαρά (εκδόσεις Πατάκη) διαβάζοντας τον πρώτο μύθο Ο φυλακισμένος γίγαντας (Ελλάδα). Το βιβλίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπ. Ανάπτυξης “Σεισμόπολις”. Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το βιβλίο εδώ.

Ο φυλακισμένος γίγαντας (Ελλάδα)

Τάνια Μάνεση

Το γλυπτό του Εγκέλαδου στον κήπο των Βερσαλλιών

Μύθος 2ος: Ο γενναίος Κασίμα και το γατόψαρο (Ιαπωνία)

Τάνια Μάνεση

Μύθος 3ος: Οι χελώνες που σηκώνουν τη Γη (Βόρεια Αμερική)

Τάνια Μάνεση

Μύθος 4ος: Το ψάρι, η πέτρα και η αγελάδα (Αφρική)

Τάνια Μάνεση

Κάναμε ένα ταξίδι στο κέντρο της γης και μάθαμε για τα στρώματα που αποτελείται και για τις λιθοσφαιρικές πλάκες.

Θρανία

Η Γη αποτελείται (από το κέντρο προς την επιφάνεια) από τον εσωτερικό πυρήνα, τον εξωτερικό, τον μανδύα και τον φλοιό ο οποίος βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια.

Konstantinos D.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε μέσω μίας βιωματικής και αισθητηριακής δραστηριότητας την τρισδιάστατη απεικόνιση του εσωτερικού της Γης. Δείτε στη συνέχεια τη δράση μας!

Ο φλοιός, αποτελείται από τεράστια κομμάτια κάποιων πλακών, που ονομάζονται τεκτονικές πλάκες.Οι τεκτονικές πλάκες λοιπόν κινούνται, επειδή το μάγμα μέσα στο μανδύα, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και σταδιακά “τις σπρώχνει”. Μη φανταστείτε, η κίνηση των τεκτονικών πλακών είναι απειροελάχιστη.

Geo Dharma

Όταν δύο τεκτονικές πλάκες βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους και τείνει η μία να πλησιάζει ακόμα περισσότερο την άλλη, τότε δημιουργείται μία πίεση αναμεταξύ τους. Όσο εντείνεται αυτό το φαινόμενο, τότε εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δημιουργείται, θα υπάρξει σπάσιμο, ή καβάλημα μεταξύ τους ή θα τριφτούνε σε μία ξαφνική στιγμή για μικρό χρονικό διάστημα, εκτονώνοντας την πίεση που έχει δημιουργηθεί! Αυτή η κατάσταση, δημιουργεί σεισμική δόνηση, δηλαδή προκαλείται έτσι σεισμός!

BrainPOP

Σεισμός είναι η δόνηση ή η ξαφνική κίνηση της επιφάνειας της Γης. Ο σεισμός στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αισθητός από την κίνηση του εδάφους. Μπορεί όμως να γίνει αντιληπτός είτε από την ταλάντωση των φωτιστικών σωμάτων ή τη μετατόπιση των αντικειμένων που βρίσκονται στα ράφια ενός σπιτιού.

newsittv

Όταν συμβεί ένας σεισμός σε μια περιοχή, όλοι μιλούν συνήθως για τρία πράγματα: το επίκεντρο, το μέγεθος και την ένταση.

  • Επίκεντρο είναι το σημείο που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης, ακριβώς κατακόρυφα πάνω από την εστία.
  • Μέγεθος είναι η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται με ένα σεισμό. Οι μετρήσεις του μεγέθους γίνονται με βάση την κλίμακα Ρίχτερ. Σεισμοί με μέγεθος μικρότερο των 4,0 Ρίχτερ δεν προκαλούν συνήθως ζημιές, ενώ αυτοί με μέγεθος μικρότερο των 2,0 Ρίχτερ δεν γίνονται αισθητοί. Αντίθετα εκείνοι με μέγεθος μεγαλύτερο των 5,0 Ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές.
  • Η ένταση μας δείχνει το πόσο καταστροφικός είναι ένας σεισμός.

Ένας υποθαλάσσιος σεισμός, μπορεί να προκαλέσει τη γένεση ενός “τσουνάμι”

Ultimate Weather

Διαβάσαμε βιβλία γνώσεων σχετικά με το φαινόμενο του σεισμού και στο τέλος ακούσαμε το επόμενο τραγούδι.

ΣΕΙΣΜΟΣ, ΦΙΛΑΡΑΚΟ ΜΗ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ

IMIZ BIZ ENTERTAINMENT

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?