Μαθαίνω για τις μονάδες και τις δεκάδες

Στο μάθημα των μαθηματικών της Α δημοτικού στα κεφάλαια 33 και 34 οι μαθητές διδάχθηκαν την αξία θέσης ψηφίου και πιο συγκεκριμένα τις μονάδες και τις δεκάδες.

Οργάνωση συλλογών

Αρχικά, στην οργάνωση συλλογών δουλέψαμε με τις μονάδες και τις δεκάδες χωρίζοντας πλήθη αντικειμένων σε παρεούλες των 10. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και είχαν ως διδακτικό στόχο να σχηματίσουν παρεούλες των 10 φασολιών από το πλήθος των φασολιών που υπήρχε ανοργάνωτο μπροστά τους.

Οι μαθητές μέσω του βιώματος και του παραδείγματος κατέκτησαν το διδακρικό στόχο και αντιλήφθηκαν την αξία της οργάνωσης συλλογών σε μικρότερες και διαχειρίσιμες ομάδες.

Χρήση αυτοσχέδιου άβακα

Στη συνέχεια, για την καλύτερη κατανόηση και αφομοίωση της μαθηματικής έννοιας οι μαθητές προσέγγισαν βιωματικά την έννοια με τη χρήση του άβακα .

Φτιάξαμε αυτοσχέδιους άβακες και τους χρησιμοποιήσαμε βιωματικά για την αισθητηριακή κατανόηση και εμπέδωση του στόχου του μαθήματος.

Αφίσες για την ανάκληση της νέας γνώσης

Οι μαθητές ήρθαν σε μία πρώτη επαφή με το σπιτάκι της εκατοντάδας, ένα απαραίτητο και αρκετά βοηθητικό εργαλείο  καθώς με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούν την αξία θέσης των ψηφίων και να κάνουν υπολογισμούς στην ίδια στήλη ή στην ίδια σειρά με τις δεκάδες και τις μονάδες.

Εκπαιδευτικό παιχνίδι: Οι οικογένειες των δεκάδων

Ένα παιχνίδι που άρεσε πολύ στους μαθητές και βοηθά στην εμπέδωση και στην αξιολόγηση της νέας γνώσης. Οι μαθητές συμπληρώνουν μέσω των αθροισμάτων τις κατάλληλες θέσεις στα σπιτάκια του 30, του 40 και του 50. Αντίστοιχα σπιτάκια έχω δημιουργήσει για όλες τις δεκάδες! Στα συγκεκριμένα μαθήματα διδασκόμαστε την σειρά των αριθμών μέχρι τον αριθμό 59.

Το τρενάκι “Ο Δεκαδούλης”

Παιχνίδια για εξάσκηση στις μονάδες & δεκάδες!

Καρχαριοαριθμοί!

Επιλέξτε το συννεφάκι που δείχνει τον αριθμό. Αν απαντήσετε σωστά, θα δείτε το δελφίνι να πηδάει πάνω από το σκάφος σας. Αν απαντήσετε λάθος, τότε ο καρχαρίας θα πάρει μια μπουκιά από το σκάφος σας.

https://ictgames.com/
από Argyrwxr
από Korinagavri
από Ioannaliv
από Artemis3
by Vblani
by Sofiabourn
by Matkariste
by Ale3andra912

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Συμμετοχή στον 18ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά»

Λόγος δύο μεγεθών-Αναλογίες

Εξισώσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More