Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με τις Διευθύνσεις Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Βοιωτίας, συμμετέχουμε στην υλοποίηση του Έργου «Μαζί για το ΔάSOS» στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΥΠΑΙΘ, Διεθνούς Θεματικού Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση», του οποίου εθνικός χειριστής στην Ελλάδα είναι η ΕΕΠΦ. Το έργο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Π. & Α. Κανελλοπούλου(https://pacf.gr)
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Μαζί για το ΔάSOS» #mazigiatodaSOS πραγματοποιήσαμε συμβολική δεντροφύτευση μιας ροδιάς Ερμιόνης, που μας απέστειλε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, στο χώρο του σχολείου μας!
Η φύτευση δέντρων ως έναυσμα για ανάπτυξη σχέσης με τον φυσικό κόσμο
Μέσα από την διαδικασία της δενδροφύτευσης, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, αναπτύσσουν το αίσθημα της ευθύνης και έρχονται σε επαφή με τα οφέλη της φύσης. Σε μια εποχή που απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο από
αυτήν, το σχολείο μας υιοθετεί την άποψη του J. Rousseau ότι «πρέπει να φέρουμε τα παιδιά μας στη φύση και να τα αφήσουμε εκεί ελεύθερα να διαβάσουν από μόνα τους το ανοιχτό βιβλίο της».
Οι μαθητές της Ε και Στ τάξης με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων αξίνας και τσάπας άνοιξαν τον λάκκο φύτευσης της ροδιάς με βάθος 40 εκατοστά.
Το χώμα που έβγαλαν δεν το σκόρπισαν αλλά το τοποθέτησαν κοντά στον λάκκο και το χρησιμοποιήσαν αργότερα κατά την τοποθέτηση του δέντρου. Βρέθηκαν αρκετές πέτρες τις οποίες οι μαθητές τις τοποθέτησαν στην άκρη κάνοντας σωρούς.
Στη συνέχεια, οι μαθητές των Α έως Δ τάξεων του σχολείου μας βοήθησαν στη διαδικασία της δεντροφύτευσης. Έπιασαν προσεχτικά τη ροδιά με τα χέρια τους από τον λαιμό, μεταξύ ριζών και φυλλώματος, και την τοποθέτησαν όρθια στον λάκκο, έτσι που το κάτω μέρος της μπάλας του χώματος του φυτού να ακουμπά τον πάτο του λάκκου.
Έπειτα, έβαλαν το χώμα που είχαν βγάλει πριν και το πίεσαν γύρω από τη ροδιά, συμπληρώνοντας μέχρι λίγα εκατοστά πάνω από τον λαιμό της. Τοποθέτησαν ένα υποστηρικτικό ξύλο για να στηριχθεί το νεαρό δεντράκι, μέχρι να μεγαλώσει και να δυναμώσει ο κορμός του.
Κατόπιν, οι μαθητές περιποιήθηκαν τη μικρή ροδιά ποτίζοντάς τη και αφαιρώντας τα αγριόχορτα που φυτρώνουν γύρω της, γιατί θα ανταγωνιστούν τις ρίζες του δέντρου για νερό και θρεπτικές ουσίες.
Χορός & μουσική
Στο τέλος, όλοι μαζί πιαστήκαμε γύρω από τη ροδιά και χορέψαμε γύρω της το παρακάτω υπέροχο τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά – Το Δέντρο από το δίσκο “Η επιστροφή του τεμπέλη δράκου”!
Το Δέντρο χρησιμοποιεί ένα παιχνίδι παραλόγου και πειράγματος που αρέσει πολύ στα παιδιά, τοποθετώντας αρχικά ως πουλιά πάνω του λουλούδια, μετά ψάρια, μετά άγρια ζώα ώσπου στο τέλος να τοποθετήσει τα πράγματα στη θέση τους.
Φοίβος Δεληβοριάς – Το Δέντρο
Όλοι οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν με μεγάλη χαρά και προθυμία στην εθελοντική δεντροφύτευση της ροδιάς.
Ο κάθε μαθητής συνεισέφερε με όποιον τρόπο μπορούσε!
Μπράβο σε όλους όσους συμμετείχαν, μαθητές και εκπαιδευτικούς, για την άψογη συνεργασία τους στην εκπαιδευτική δράση της δεντροφύτευσης!
Οι μαθητές της Α και Β τάξης έφτιαξαν αφίσες για τη δεντροφύτευση με περιβαλλοντικά μηνύματα!
Με τη βοήθεια της κας. Βούλας διαμορφώθηκε μία όμορφη λεκάνη φύτευσης γύρω από τη ροδιά ώστε να συγκρατείται το νερό της βροχής και του ποτίσματος, χρησιμοποιώντας τις πετρούλες που είχαμε βγάλει κατά το άνοιγμα του λάκκου.
Κατασκευή “Φυτεύουμε…δίνουμε ζωή”
από τους μαθητές της Α και Β τάξης
Όλοι μαζί τα καταφέραμε και το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε!
Θα παρακολουθούμε καθημερινά την ανάπτυξη της ροδιάς και θα την περιποιούμαστε!