Κοίτα πως είναι το δέντρο και Σώσε το Δάσος!

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με τις Διευθύνσεις Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Βοιωτίας, συμμετέχουμε στην υλοποίηση του Έργου «Μαζί για το ΔάSOS» στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΥΠΑΙΘ, Διεθνούς Θεματικού Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση», του οποίου εθνικός χειριστής στην Ελλάδα είναι η ΕΕΠΦ. Το έργο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Π. & Α. Κανελλοπούλου(https://pacf.gr)

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Μαζί για το ΔάSOS» #mazigiatodaSOS διαβάσαμε και συζητήσαμε για το περιεχόμενο του βιβλίου “Κοίτα πως είναι το δέντρο” της Giovanna Mantegazza.

Συζητήσαμε για:

  • τα διάφορα είδη δέντρων
  • την εναλλαγή της όψης τους σύμφωνα με τις εποχές τους έτους
  • την κατασκευή τους (φύλλωμα, καρποί, κλαδιά, κορμός, ρίζες)
  • τα διαφορετικά είδη φύλλων (χρώμα, σχήμα, διαστάσεις)
  • τη δομή ενός φύλλου
  • καρπούς και τη δομή των καρπών
  • ιστορία του σπόρου
  • ζώα και έντομα που ζουν σ΄ ένα δέντρο
  • την αναπνοή των δέντρων και τη σημασία τους στην παραγωγή οξυγόνου
  • το τι μας προσφέρει ένα δέντρο

Μαθαίνουμε για τα διαφορετικά είδη φύλλων (χρώμα, σχήμα, διαστάσεις) και τη δομή τους!

Μπορείτε να δείτε την παρακάτω δράση αναφορικά με τον κύκλο ζωής των φυτών που υλοποιήσαμε.

Στο τέλος, οι μαθητές έπαιξαν το επιτραπέζιο, εκπαιδευτικό και παράλληλα ψυχαγωγικό παιχνίδι “Σώσε το Δάσος“, της ελληνικής εκδοτικής εταιρείας παιχνιδιών και βιβλίων Δεσύλλας.

Το παιχνίδι αποτελεί μία πρωτότυπη παραλλαγή του κλασικού επιτραπέζιου παιχνιδιού Φιδάκι, εμπλουτισμένο με οικολογικό περιεχόμενο και συνδυάστηκε διαθεματικά με το μάθημα των μαθηματικών της Α δημοτικού που αφορά την πρόσθεση με υπέρβαση της δεκάδας.

Οι συνοδευτικές κάρτες που εσωκλείονται στη συσκευασία και εξηγούν με απλά λόγια την σημασία των ελληνικών δασών, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. 

Τα παιδιά διασκεδάζουν μέσα από τις διάφορες διακυμάνσεις που παίρνει το παιχνίδι, ενώ ταυτόχρονα είναι μάρτυρες θετικών και αρνητικών πράξεων που πραγματοποιούνται στο δάσος, γεγονός που επηρεάζουν την πορεία τους στο παιχνίδι. Αν το παιδί βοηθήσει ένα τραυματισμένο ζωάκι θα ανεβαίνει θέσεις, ενώ αν αφήσει σκουπίδια στο δάσος τότε κατεβαίνει θέσεις στο ταμπλό.

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Οι αφίσες μας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αποβλήτων

Βραβείο Έμπνευσης από τα Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά!

Η συγκομιδή και τα βουνά αλατιού στις Αλυκές Μεσολογγίου

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More