Δέντρο από ανακυκλωμένο χαρτί!

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με τις Διευθύνσεις Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Βοιωτίας, συμμετέχουμε στην υλοποίηση του Έργου «Μαζί για το ΔάSOS» στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΥΠΑΙΘ, Διεθνούς Θεματικού Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση», του οποίου εθνικός χειριστής στην Ελλάδα είναι η ΕΕΠΦ. Το έργο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Π. & Α. Κανελλοπούλου(https://pacf.gr)

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Μαζί για το ΔάSOS» #mazigiatodaSOS συνεργαστήκαμε με την Ε και Στ τάξη του σχολείου μας, κατασκευάζοντας ένα δέντρο από ανακυκλωμένο χαρτί, μαθαίνοντας παράλληλα για τα περιβαλλοντικά οφέλη από την ανακύκλωση του χαρτιού καθώς

  • 1 τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού ισοδυναμεί με το χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα.
  • για την ανακύκλωση χαρτιού απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή χαρτιού από ξύλο.

Αρχικά, η ανακύκλωση χαρτιού είναι η διαδικασία ανάκτησης χαρτιού που έχει ήδη δημιουργηθεί ή χρησιμοποιηθεί για να το μετατρέψει σε νέα προϊόντα χαρτιού. Είδαμε το επόμενο εκπαιδευτικό βίντεο για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες:

Ανακύκλωση χαρτιού

Δημοτικό Σχολείο Δελασάλ Αλίμου

Ο κίτρινος κάδος ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού

Το βίντεο αφορά το πρόγραμμα ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού των ειδικών κάδων ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού που υπάρχουν στα σχολεία. Εστιάζει:

  • στον προβληματισμό γιατί δεν αρκεί ο μπλε κάδος της γειτονιάς μας (επειδή συχνά τα υλικά που δέχεται αχρηστεύονται από κοινά  σκουπίδια και κακή λειτουργία γενικότερα)
  • στην επισήμανση πως η διαλογή στην πηγή είναι το πλέον  ενδεδειγμένο μέτρο για την αποτελεσματικότητα της Ανακύκλωσης
  • στις κατηγορίες των υλικών που δέχεται ο νέος κάδος με το  κίτρινο καπάκι και τι πρέπει να προσέχουμε στη λειτουργία του
  • στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας (ενημερωτικό φυλλάδιο για γονείς κλπ)
  • στους στόχους του προγράμματος (απλή αναφορά, κυρίως στα μεγαλύτερα παιδιά)
Love Teaching Την παρουσίαση επιμελούνται οι κες. Ελένη Αντωνακοπούλου – Ιωάννα Παπαϊωάννου που είναι υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ και ΔΔΕ Αχαΐας αντίστοιχα.

Στάδια ανακύκλωσης χαρτιού

Στην ιστοσελίδα followgreen.gr διαβάζουμε ότι το χαρτί είναι ένα από τα υλικά που ανακυκλώνονται περισσότερο παγκοσμίως, γιατί όταν συλλέγεται καθαρό αποτελεί μία εξαιρετική πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέου – καινούριου χαρτιού. Ας γνωρίσουμε τα 5 στάδια ανακύκλωσης χαρτιού:

1)Συλλογή

Η συλλογή του χρησιμοποιημένου χαρτιού γίνεται με πρωτοβουλία των δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, ενώ δεν υπάρχει επίσημο εθνικό σύστημα συλλογής. Πολλές εμπορικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες συλλέγουν το χαρτί σε ειδικούς κάδους, το οποίο μετά οδηγείται σε χαρτοβιομηχανίες για ανακύκλωση.

Το χαρτί από τα νοικοκυριά συλλέγεται σήμερα στον μπλε κάδο (παρόλο που ο κάδος αυτός αφορά σε συσκευασίες) και στη συνέχεια μέσω των Κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) οδηγείται σε χαρτοβιομηχανίες.

Είναι σημαντικό το χαρτί να συλλέγεται χωριστά από τα άλλα υλικά και να είναι καθαρό!

2)Πολτοποίηση

Το χαρτί, αφού συλλεχθεί και διαχωριστεί, μεταφέρεται σε μηχανές πολτοποίησης. Εκεί τεμαχίζεται και βυθίζεται σε νερό, έτσι ώστε να γίνει διαχωρισμός και καθαρισμός των ινών του.

Ο καθαρισμός αφορά αρχικά στις μεγάλες ξένες προσμίξεις όπως τα συρραπτικά και τα ίχνη από πλαστικό και γυαλί.  Οι ίνες τους χαρτιού σταδιακά καθαρίζονται και ο πολτός φιλτράρεται αρκετές φορές, ώστε να καταστεί κατάλληλος για επεξεργασία.

3)Απομελάνωση

Σε δεύτερη φάση γίνεται ο καθαρισμός του χαρτιού από μελάνια που τυχόν φέρει. Η διαδικασία αυτή λέγεται απομελάνωση και έχει ως στόχο την αύξηση της λευκότητας του μίγματος. Στο διάλυμα χαρτιού – νερού διοχετεύεται αέρας και έτσι το μελάνι προσκολλάται στις φυσαλίδες του αέρα και ανεβαίνει στην επιφάνεια από όπου και συλλέγεται. Στη συνέχεια, εάν χρειαστεί, οι ίνες του χαρτιού λευκαίνονται με υπεροξείδιο του υδρογόνου.

4)Παρασκευή του πολτού

Με τις παραπάνω διαδικασίες οι ίνες του χαρτιού προοδευτικά καθαρίζονται και αφού φιλτραριστούν και διαπιστωθεί η καθαρότητά τους, το τελικό προϊόν (πολτός) είναι έτοιμο για τη δημιουργία νέου χαρτιού. Ανάλογα με το είδος του χαρτιού που θα παραχθεί, χρησιμοποιείται κάποια ποσότητα από νέα πρώτη ύλη. Ενδεικτικά, οι εφημερίδες και τα χαρτόνια συσκευασίας μπορούν να παραχθούν από 100% ανακυκλωμένο χαρτί.

5)Διαμόρφωση του φύλλου χαρτιού

Με τη βοήθεια μηχανών, το χαρτί διαμορφώνεται σε φύλλα, πρεσάρεται και στεγνώνει. Η τελική μορφοποίηση του χαρτιού γίνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγοραστή.

Κατόπιν, είδαμε τη διαδικασία στο παρακάτω ξενόγλωσσο βίντεο.

Carlos Velasco

Αφού οι μαθητές απέκτησαν τη θεωρητική γνώση, στη συνέχεια οι μεγαλύτεροι μαθητές της Ε και Στ τάξης με τη βοήθεια της δασκάλας τους κας. Καραγκούνη Αικατερίνης έφτιαξαν ανακυκλωμένο χαρτί από εφημερίδες, μέσω της βιωματικής διδασκαλίας!

Αρχικά, έκοψαν σε μικρά κομματάκια τις εφημερίδες και τις άφησαν να μουλιάσουν σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό μέχρι το επόμενο πρωινό. Στη συνέχεια, πήραν την ποσότητα του χαρτιού στα χέρια τους και άρχισαν να τη στύβουν για να στραγγίσει από τα υγρά της.

Έπειτα, απέθεσαν τον πολτό του ανακυκλωμένου χαρτιού πάνω σε ένα χοντρό χαρτόνι, δίνοντάς του σχήμα δέντρου. Μετά, άφησαν το δέντρο από ανακυκλωμένο χαρτί σε ασφαλές και προσήλιο μέρος για να στεγνώσει καλά για αρκετές μέρες.

Αφού στέγνωσε, ζωγράφισαν την μπροστινή όψη του δέντρου με τέμπερες.

Την επόμενη μέρα, οι μαθητές της Α και Β τάξης αφού γνώρισαν τον μαγικό κόσμο των πουλιών με πληροφορίες που δίνονται στην παρακάτω ανάρτηση, ζωγράφισαν διάφορων ειδών πουλιά για να αποικήσουν στο δέντρο από ανακυκλωμένο χαρτί.

Επισκεφθήκαμε την τάξη της Ε και Στ τάξης και όλοι οι μαθητές μέσω της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας ολοκλήρωσαν την κατασκευή!

Τέλος, βγήκαμε στη φύση και στα δέντρα της αυλής του σχολείου μας, δίπλα στη ροδιά που είχαμε φυτέψει και τοποθετήσαμε το δέντρο από ανακυκλωμένο χαρτί στη δική του θέση!!

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας!Η προσπάθειά μας συνεχίζεται!!

Ενεργούμε, δρούμε, οραματιζόμαστε για ένα καλύτερο περιβάλλον!

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Συμμετοχή στη Διεθνή Ημέρα Δράσης “Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά”

Τα σπιτάκια της αλφαβήτας

Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More